biegunka po Bricie?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

martaw

03 stycznia 2007, 12:21

Witam, od kliku dni mam problem z suczka, którą starałam przestawić się na Brita Junior Large Breed. Pierwszego dnia suczka dorwała się do karmy i zjadła jej za duzo jak na pierwszy raz - wiem moja wina nie było stopniowego przejścia - dlatego nastepnego dnia miała lekkie rozwolnienie. Od tego dnia dawałam jej codziennie, tj. przez 6 dni po 1/4 dawki dziennej Britta, którą powinna jeść, reszta gotowane- wcześniej była też na gotowanym i Nutro Choice lamb and rice. I niestety przez te wszystkie dni miała raz luźną kupkę raz normalną, ale wczoraj miala śmierdzące "bączki" i całą noc co dwie, trzy godziny biegunka. Dzwoniąłm do veta, póki co mam jej dawać dziś i jutro nifuroksazyd jak nie przejdzie to mam się pokazać. Czy jest to mozliwe, że tak suczka reaguje na Britta, kupiłam tą karmę sugerując się pozytywnymi opiniami, czy ktoś iał taka sytuację, co robić- całkowicie odstawić karmę czy próbować dalej?
DamaKier
Kontakt:

03 stycznia 2007, 22:34

Biegunka czy wymioty mogą wystapić po każdej karmie u każdego psa, nawet tej najlepszej. Warto przypomnieć, że to, co służy jednemu psu nie musi służyć drugiemu- o czym zawsze piszę polecając jakąś karmę. Nawet pokarm dobry może wywołać nietolerancję- to jest kwestia indywidualna, zależna od organizmu danego psa.

Ja na Twoim miejscu odstawiłabym na razie Brita i stosowałabym się do zaleceń lekarza, dalej karmiąc tym, co wcześniej (w waszym przypadku to chyba jedzonko gotowane). Jak już się wszystko unormuje, wtedy możesz zrobić powtórkę z karmą- ale postaraj się, żeby pies zjadł tyle, ile trzeba. W tej chwili raczej dośc ciężko ocenić, czy pies źle zareagował na karmę, czy na ilość, jaką zjadł.

Pozdrawiam

Ania i koty
ntt1

09 lutego 2007, 17:44

U moich znajomych z innego forum wszystko się normowało po karmie BRIT najpóźnie po 2 tygodniach. U mojego pieska po kilku dniach.
ODPOWIEDZ
  • Informacje