Witam!
Ja mam taki problem... Do niedawna moja sunia jadła RC, potem postanowiłam troszku jej urozmaicić amku i przeszłam na gotowane. Jednak długo to nie trwało - mała miała problemy z kupką, czasem wymiotowała i wróciłyśmy z powrotem do karmy, która zdecydowanie jej bardziej służy.
Problem polega na tym, że przez ten czas kiedy jadła domowe "odzwyczaiła się" od karmy tj. od gryzienia. Po prostu rzuca się na nią i przeważnie wszystko łyka w całości...
Nie jest to chyba dla niej dobre, prawda? Co zrobić żeby zaczęła ją gryźć? Nieraz muszę odrywać ją od miski i karmić z ręki - wtedy częściej zdarzy jej się rozdrobnić to co ma w pyszczku, choć też nie zawsze. Jak temu zaradzić? Proszę o rade...
łapczywe jedzenie
zaradzić to temu ciężko. Jeśli nie ma wymiotów po takim "wessaniu" karmy to specjalnie bym się nie przejmował. Kulki i tak rozmakają w żołądku. jeśli jednak zwierzę po takim zjedzeniu jest niespokojne , zwraca namaczałbym wcześniej karme. Sytuację można zmienić podając prawdopodobnie większe kulki.
mój labek ( 4 miesięczny ) cały czas jest na suchym ( Brit -ma baaardzo duże kulki ) i powiem Ci,ze NIGDY ich nie gryzie,tylko łyka.. też się martwiłąm,namaczam mu troszku już nawet..on poprostu wsysa wszystko w tempie zdumiewającym..ale laby ponoć tak mają..pozdrawiam pieseczka..
Moj golden rowniez lykal w calosci jak byl troszke mniejszy nie wazne czy bylo duze czy nie wsysal jak leci z biegiem czasu zaczal jednak gryzc na poczatku tylko troche a teraz juz gryzie wszystko dokladnie przy jedzeniu wazne zeby pies wiedzial ze nie musi sie spieszyc to prawdopodobnie skutek jedzenia w grupie (np. sfora w hodowli) wiadomo kilkoro szczeniat kazde pcha sie do miski kto szybciej ten wiecej zje z czasem mu to minie
Większe kulki raczej są niewskazane, ponieważ to york a co się z tym wiąże to i tendencja do odkładania się kamienia nazębnego, karma (m.in.)w większym czy mniejszym stopniu ma temu zapobiegać.
Hmmm
Hmmm
Royal Canin stosuje dodatek polifosforanu sodu w celu zapobiegania odkładaniu kamienia nazębnego, ale nie wiem na ile jest to skuteczne. Może pan Jarek coś powie na ten temat? W każdym razie jeśli chodzi o higienę ząbków znaczenie ma również mechaniczne ścieranie podczas gryzienia suchych kulek. Gdybym była na Twoim miejscu to jednak przestawiłabym psa, chociażby tymczasowo, na karmę o większych granulkach. Tylko po to, żeby przyzwyczaił się do chrupania.
Mój psiak do tej pory jadł Nutra Gold Puppy Microbites, ale odnoszę wrażenie, że granulki są za małe - psina ma potężne zębiska Dlatego zamówiłam jej teraz Nutra Gold Puppy - karma ma identyczny skład i analizę jak Microbites, a różni się wielkością. Może uda Ci się znaleźć podobne rozwiązanie?
Mój psiak do tej pory jadł Nutra Gold Puppy Microbites, ale odnoszę wrażenie, że granulki są za małe - psina ma potężne zębiska Dlatego zamówiłam jej teraz Nutra Gold Puppy - karma ma identyczny skład i analizę jak Microbites, a różni się wielkością. Może uda Ci się znaleźć podobne rozwiązanie?
Albo szukać większych granulek albo dać psu spokój- wiele psów po pewnym czasie uczy się samemu rozgryzać pokarm
-
- Informacje
-