Domowe diety dla psow ze schorz. skornymi

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Fairah
Posty:135
Rejestracja:21 sierpnia 2006, 13:17

19 stycznia 2007, 11:13

Uwaga! Stosowanie karm "domowych" u chorych psów jest wskazane jedynie wtedy, gdy pies nie akceptuje gotowych diet weterynaryjnych lub właściciela na nie nie stać.




Poprawa defektow skory

Składniki:
1 dzwonko łososia lub innej tłustej ryby morskiej
1/2 kg wątróbek indyczych
1 paczka ciętej mrożonej włoszczyzny
1 łyżka rozgniecionych pestek z dyni
1/2 filiżanki oleju z tłoczenia na zimno

Przygotowanie posiłku:
Mięso ryby jak również wątróbki gotujemy z warzywami. Albo po ugotowaniu rybę delikatnie odławiamy, obieramy z ości i wrzucamy z powrotem do wywaru albo jeszcze przed gotowaniem mielimy rybę cały kawałek z ośćmi(3 razy) i skóra, można wybrać bardziej odpowiadającą nam opcję. W każdym razie gdy ryba sprawiona i ugotowana całość zasypujemy ryżem. Już bezpośrednio do miski psa dodajemy olej jak również pestki dyni.

Dodatkowe notatki:
Przy problemach skórnych ważne jest aby jedzenie było lekkostrawne. Delikatne, bez przypraw jak również zawierało dużo cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych, omega 3 i omega6 Przynajmniej okresowo, co jakiś czas, należy tak sporządzać menu, żeby nie zabrakło w nim cynku, którego bogactwo znaleść możemy w zasobach morskich ryb, owoców morza - mięczaków (małży, w tym ostryg) i skorupiaków (krewetek, krabów, homarów), drobiu - szczególnie ciemnego mięsa indyka i wątróbek kurzych, gotowanej lub duszonej wątroby, najlepiej cielęcej, warzyw strączkowych, produktów zbożowych z pełnego przemiału, ciemnego ryżu, orzechów - przede wszystkim orzeszków ziemnych i orzechów pekanowych oraz ziaren przede wszystkim dyni i słonecznika oraz w postaci zarodków (głównie kiełków pszenicy).
Ostatnio zmieniony 19 stycznia 2007, 19:41 przez Fairah, łącznie zmieniany 2 razy.
Fairah
Posty:135
Rejestracja:21 sierpnia 2006, 13:17

19 stycznia 2007, 11:15

Gdy psa swedzi tu i ówdzie

Składniki:
1 kg mięsa z drobiu, królika lub cielęciny
ugotowany ryż
1 paczka krojonej mrożonej marchwi
1/2 filiżanki oleju słonecznikowego z tłoczenia na zimno
1/10 łyżeczki soli

Przygotowanie posiłku:
Mięso gotujemy z warzywami i solą. Następnie całość zasypujemy ryżem . Już bezpośrednio do miski dodajemy olej.
Jedzenie podajemy w temperaturze pokojowej.

Dodatkowe notatki:
Przy problemach skórnych ważne jest aby jedzenie było lekkostrawne. Delikatne, bez przypraw jak również zawierało dużo cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych, omega 3 i omega6
ODPOWIEDZ
  • Informacje
  • Kto jest online

    Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 13 gości