Domowe diety dla psow ze schorz. skornymi
: 19 stycznia 2007, 11:13
Uwaga! Stosowanie karm "domowych" u chorych psów jest wskazane jedynie wtedy, gdy pies nie akceptuje gotowych diet weterynaryjnych lub właściciela na nie nie stać.
Poprawa defektow skory
Składniki:
1 dzwonko łososia lub innej tłustej ryby morskiej
1/2 kg wątróbek indyczych
1 paczka ciętej mrożonej włoszczyzny
1 łyżka rozgniecionych pestek z dyni
1/2 filiżanki oleju z tłoczenia na zimno
Przygotowanie posiłku:
Mięso ryby jak również wątróbki gotujemy z warzywami. Albo po ugotowaniu rybę delikatnie odławiamy, obieramy z ości i wrzucamy z powrotem do wywaru albo jeszcze przed gotowaniem mielimy rybę cały kawałek z ośćmi(3 razy) i skóra, można wybrać bardziej odpowiadającą nam opcję. W każdym razie gdy ryba sprawiona i ugotowana całość zasypujemy ryżem. Już bezpośrednio do miski psa dodajemy olej jak również pestki dyni.
Dodatkowe notatki:
Przy problemach skórnych ważne jest aby jedzenie było lekkostrawne. Delikatne, bez przypraw jak również zawierało dużo cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych, omega 3 i omega6 Przynajmniej okresowo, co jakiś czas, należy tak sporządzać menu, żeby nie zabrakło w nim cynku, którego bogactwo znaleść możemy w zasobach morskich ryb, owoców morza - mięczaków (małży, w tym ostryg) i skorupiaków (krewetek, krabów, homarów), drobiu - szczególnie ciemnego mięsa indyka i wątróbek kurzych, gotowanej lub duszonej wątroby, najlepiej cielęcej, warzyw strączkowych, produktów zbożowych z pełnego przemiału, ciemnego ryżu, orzechów - przede wszystkim orzeszków ziemnych i orzechów pekanowych oraz ziaren przede wszystkim dyni i słonecznika oraz w postaci zarodków (głównie kiełków pszenicy).
Poprawa defektow skory
Składniki:
1 dzwonko łososia lub innej tłustej ryby morskiej
1/2 kg wątróbek indyczych
1 paczka ciętej mrożonej włoszczyzny
1 łyżka rozgniecionych pestek z dyni
1/2 filiżanki oleju z tłoczenia na zimno
Przygotowanie posiłku:
Mięso ryby jak również wątróbki gotujemy z warzywami. Albo po ugotowaniu rybę delikatnie odławiamy, obieramy z ości i wrzucamy z powrotem do wywaru albo jeszcze przed gotowaniem mielimy rybę cały kawałek z ośćmi(3 razy) i skóra, można wybrać bardziej odpowiadającą nam opcję. W każdym razie gdy ryba sprawiona i ugotowana całość zasypujemy ryżem. Już bezpośrednio do miski psa dodajemy olej jak również pestki dyni.
Dodatkowe notatki:
Przy problemach skórnych ważne jest aby jedzenie było lekkostrawne. Delikatne, bez przypraw jak również zawierało dużo cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych, omega 3 i omega6 Przynajmniej okresowo, co jakiś czas, należy tak sporządzać menu, żeby nie zabrakło w nim cynku, którego bogactwo znaleść możemy w zasobach morskich ryb, owoców morza - mięczaków (małży, w tym ostryg) i skorupiaków (krewetek, krabów, homarów), drobiu - szczególnie ciemnego mięsa indyka i wątróbek kurzych, gotowanej lub duszonej wątroby, najlepiej cielęcej, warzyw strączkowych, produktów zbożowych z pełnego przemiału, ciemnego ryżu, orzechów - przede wszystkim orzeszków ziemnych i orzechów pekanowych oraz ziaren przede wszystkim dyni i słonecznika oraz w postaci zarodków (głównie kiełków pszenicy).