Podawanie psu tabletki RUMEN TABS

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

15 lutego 2007, 18:04

Witam ! Kupiłam dzisiaj mojemu psu, który ma problemy z przewodem pokarmowym tabletki MIKITA RUMEN TABS. Mam jednak kłopot z ich podawaniem, gdyż na opakowaniu pisze, aby podawać je bezpośrednio w całości. W moim przypadku jest to po prostu niemożliwe ( pies wyrywa się, panicznie piszczy, itp. ). W związku z tym, czy mogłabym rozkruszać tabletkę do jedzenia od psa dwa razy dziennie ? ( je gotowane mięso z węglowodanami ). Czy tabletki te nie tracą swojej wartości, gdy nie są podawane osobno w postaci rozkruszonej ?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 lutego 2007, 22:33

prawdopodobnie coś tracą jeśli producent zastrzega podawanie w całości a chodzi prawdopodobnie o dodatki witaminowe , które maja się dostać w całości do jelita a bardzo kwaśne pH żołądka może je unieczynniać.
Dorota 123

16 lutego 2007, 09:43

Anonymous pisze:Witam ! Kupiłam dzisiaj mojemu psu, który ma problemy z przewodem pokarmowym tabletki MIKITA RUMEN TABS. Mam jednak kłopot z ich podawaniem, gdyż na opakowaniu pisze, aby podawać je bezpośrednio w całości. W moim przypadku jest to po prostu niemożliwe ( pies wyrywa się, panicznie piszczy, itp. ). W związku z tym, czy mogłabym rozkruszać tabletkę do jedzenia od psa dwa razy dziennie ? ( je gotowane mięso z węglowodanami ). Czy tabletki te nie tracą swojej wartości, gdy nie są podawane osobno w postaci rozkruszonej ?
Te tabletki są całkiem smaczne (wg. mojego szczenięcia), więc może go nie przymuszaj tylko podaj z ręki? A jeśli to nie pomoże to w jakimś kawałku mięska, pasztetu, czy w drobiowym sercu uda się przemycić. Życzę powodzenia i pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
staszko_i_aras
Kontakt:

13 marca 2007, 23:07

No też jestem zaskoczony, że ich nie chce... może to jest zwykły opór na podawanie mu na siłę, a nie że mu nie smakują. Moje oba psiaki jedzą te tabletki jak smakołyki... bo i ja je tak traktuję, tzn. wydaję komendę "proś", a one wiedzą, że to oznacza "dostane coś pysznego" i im smakuje. Czasami poprostu dorzucam im do karmy.
A tak przy okazji pytanko do P. Jarka - można łączyć rumen tabs z preparatem wit.-miner.? Chce się tylko upewnić, bo na opakowaniu w składzie nic nie pisze, że rumen tabs zawiera jeszcze jakieś witaminy, wiec podaje w normalnej dawce preparat wit.-mineralny (mam nadzieję, że nic się nie dubluje).
I jeszcze jedno - są jakieś inne odpowiedniki rumen tabs (o takim samym przeznaczeniu)?
Pozdrawiam!
Dorota123

14 marca 2007, 09:36

Nie jestem Panem Jarkiem, ale może uda mi się pomóc:) Rumen Tabs zawiera drożdże piwne- źródło witamin z gr. B, selenu, biotyny. Z tego co wiem (jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi) trzeba się postarac by przedawkowac witaminy z gr.B szczególnie z w miare naturalnych żródeł Np. drożdży. Z tego co pamiętam chyba karmisz psiaka/psiaki Britem więc może 1/2 dawki witam lub podawanie witaminek nie w za jednym razem a kilka razy dziennie( nie wiem czy stosujesz tabletki czy proszek, jeśli tabletki łatwiej podzielic na kilka porcji)- wit. z gr. B rozpuszczają sie w wodzie więc łatwiej wtedy organizmowi usunąc na bieżąco jakies nadmiary niż jak dostanie za jednym razem cała porcje. Tak mi się wydaje a jeśli jestem w błędzie to proszę mnie z niego wyprowadzic.
Jeśli chodzi o odpowiedniki to sama szukałam nie znalazłam. Ewentualnie zmielone/lub nie żwacze i jakiś płyn pobudzający apetyt.
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
staszko_i_aras
Kontakt:

14 marca 2007, 11:12

Dorotko, dobrze pamiętasz, dostają Brita... :)
A dodatkowe preparaty wit.-min. dzielę na 2xdz.
ODPOWIEDZ
  • Informacje