witam..Panie Jarku proszę mi doradzić ( mimo czytania forum gubię się co do wspaniałości karm-ile karm,tyle zdań )..mam 5 miesięcznego labradora (waży 21 kg ,nie jest gruby,jest wspaniale umięśniony mimo przedszkolnego wieku),jest cały czas na karmie Brit ( dodatkowo daję mu "chondrocuda" i Can Vit zielony ( pełna dawka )..jednak kupy coraz bardziej psiak mój robi śmierdzace..chciałabym zmienić karme i teraz proszę mi doradzić ,ktora by była najlepsza i do której ewentualnie musiałabym dodawać ( i jaką dawkę ) witaminek :
- ACANA Puppy Large Breed
- NUTRA NUGGETS PUPPY LARGE BREED
- BOSCH Junior Bigger Breeds
zamiast Brit'a
Moim zdaniem do żadnej z wymienionych nie musisz nic wiecej podawać, no może do Boscha (nie jestem pewna). Ja jednak nic do niej nie dodawałam a psiak piekny wyrósł. Teraz je Nutrę, ale od nuggets chyba lepsza jest gold w wersji dla młodych psów
Śmierdzące kupy to nie musi być wina karmy, a stosowanych dodatków. Swego czasu dodawałem do Royala preparat Omegan, a ponieważ to jeszcze szczeniak i zdarzało mu się zrobić w domu, więc okropny "zapach" nocnej kupki wyrywał wszystkich z głębokiego snu Ze względu na to byłem bliski zmiany karmy, jednak kiedy skończyłem dodawanie Omeganu do karmy, kupy stały się o wiele mniej "pachnące". Czyli najwyraźniej to była wina Omeganu a nie karmy.
Nie zgodziłbym się z EVE81 jeśli chodzi o dodawanie witamin.
M.in. tutaj http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... =acan#6140 i tutaj http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=549 możesz przeczytać o podawaniu witamin do Acany. Nutra jest chyba porównywalna jakościowo z Acaną, a więc należy również dodawać 50% zalecanej dawki witamin. Bosch nie wiem, ale pewnie podobnie.
Nie zgodziłbym się z EVE81 jeśli chodzi o dodawanie witamin.
Jarek pisze:mieliśmy wśród naszych klientów minimalne problemy z psami młodymi rosnącymi po Acanie. Jest to dobra karma niemniej popieram, że mimo informacji, że jest w pełni zbilansowana to szczeniakowi dokładałbym 50% zalecanej dawki witamin. Nie uwazam Acany za super zbilansowaną , ale w tym progu cenowym jest to na prawdę bardzo dobra karma.
M.in. tutaj http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... =acan#6140 i tutaj http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=549 możesz przeczytać o podawaniu witamin do Acany. Nutra jest chyba porównywalna jakościowo z Acaną, a więc należy również dodawać 50% zalecanej dawki witamin. Bosch nie wiem, ale pewnie podobnie.
Możesz się ze mną nie zgadzać i nie obrażam się, ale nie widzę potrzeby podawaniu psu niczego oprócz karmy, ewentulanie coś na porost sierści, bo chciałabym żeby mi spaniel troszkę bardzie obrósłAnonymous pisze:Nie zgodziłbym się z EVE81 jeśli chodzi o dodawanie witamin.
EVE, moja odpowiedź dotyczy karmy dla labradora krooffki, a nie dla Twojego spaniela. Nie ma się o co obrażać, ale skoro Ty nie widzisz czy też nie widziałaś potrzeby podawania dodatkowych witamin do tych karm, to nie oznacza, że tak jest w rzeczywistości, skoro p. Jarek oraz p. Marzena zalecają 50% dawki, a nawet więcej http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... =acan#6140
Jeśli już starasz się wyręczać p. Jarka to przynajmniej zerknij na to, co pisał wcześniej na dany temat.
Jeśli już starasz się wyręczać p. Jarka to przynajmniej zerknij na to, co pisał wcześniej na dany temat.
To wyrażenie "a nawet więcej" oznacza dodatkowo jeszcze preparat na stawy, a nie 100% dawki witamin zamiast 50%.
Ale przecież ja napisałam, że się NIE obrażam, poprostu takie jest moje zdanie
nikogo nie wyręczam, bo nie byłabym w stanie wyręczyć lekarza weterynarii, choć bardzo chciałam nim zostaćAnonymous pisze:Jeśli już starasz się wyręczać p. Jarka to przynajmniej zerknij na to, co pisał wcześniej na dany temat.
Ja bym wybrała Acanę. A co do witamin, to chyba pan Jarek mówił nieraz o tym na forum- najlepiej, jak ustali to lekarz prowadzący psiaka
Niby tak, choć chyba na najbardziej miarodajną wygląda ta wypowiedź p. Jarka na ten temat:boguś pisze:Temat ten poruszany był już wiele razy,jak poszukacie o Acanie to raz Pan Jarek poleca podawać połowę dawki a raz nie
"mieliśmy wśród naszych klientów minimalne problemy z psami młodymi rosnącymi po Acanie. Jest to dobra karma niemniej popieram, że mimo informacji, że jest w pełni zbilansowana to szczeniakowi dokładałbym 50% zalecanej dawki witamin. Nie uwazam Acany za super zbilansowaną , ale w tym progu cenowym jest to na prawdę bardzo dobra karma."
Wypowiedź p. Marzeny:
"Do karm acan koniecznie trzeba podawać witaminy i w tym wypadku raczej zdecydowałabym się na pełny zestaw witamin"
i jeszcze jedna:
"Karma acana nie jest niestety pełnowartościową karmą i należy do niej dodawać witaminy może to być can vit jeśli łatwiej jest podawć tabletki to multi vit canis, podawać pól dawki"
Boguś, poza tym sam podawałeś witaminki do Acany czyli zaufałeś wersji 50% dawki dodatkowo:
Na coś się trzeba zdecydować, nie może być tak, że przy tej samej karmie (i nawet tej samej rasie) raz nic nie dodajemy, a w następnej odpowiedzi okazuje się, że połowę dawki. Z tego co można tu wywnioskować po lekturze postów dotyczących karm generalnie obowiązującą zasadą jest, że do karm z najwyższej półki nie dodajemy nic, do średniej jakości połowę dawki i całą dawkę do "britopodobnych".boguś pisze:Preparat witaminowy ,który wskazałem polecił mi Pan Jarek właśnie do Acany
Ja przez bardzo długi czas karmiłem psa Nutrą Nuggets i nic nie dodawałem, a kiedy zmuszony poniekąd sytuacją zdrowotną psa zacząłem dodawać witaminki do tej karmy zauważyłem bardzo korzystną zmianę w jego wyglądzie.
dziękuję pięknie za wszystkie sugestie.. faktycznie tak jak boguś pisze,to pan Jarek w jednym poscie pisał,zeby do Acany dodawać witaminy,a w innym ,ze nie( też na te posty właśnie trafiłam ,stąd moje zainteresowanie )..dziękuję raz jeszcze..
A może to jest tak, że w przypadku karmienia Acaną szczeniąt należy dodawać witaminy, zaś w przypadku psów dorosłych już nie trzeba witamin dodawać o ile nie będzie ku temu wskazań lekarza?
Skądś te rozbieżności muszą się brać.
Skądś te rozbieżności muszą się brać.
Moim zdaniem te rozbieżności są z tego powodu, że naljepiej ażeby lekarz prowadzący, który "zna" danego psa ocenił, czy należy dodawać mu do karmy prep. wit. i w jakich ilościach, czy może jest on zbędny. Fakt, z tymi witaminami do Acany to było trochę namieszane, bo pan Jarek nieraz sam mówił co innego albo on mówił jedno a pani Marzena drugie. Ale pamiętajmy też, że niejednokrotnie wspominał o tym, aby weterynarz zajmujący się konkretnym psem ustalił czy trzeba uzupełnień, czy nie. Jeden pies będzie potrzebował witamin do Acany i bardzo mu będą służyć, a drugi będzie prawidłowo funkcjonował bez dodatków. To jest w pewnym sensie kwestia osobnicza
-
- Informacje
-