BOSCH Adult Menue

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

OWCZARZ

18 lipca 2007, 14:26

Mam pytanie czy ktoś karmił tą karmą Bosch Adult Menue (krokiety i płatki) i ma ktoś może dokładną analiże składników w tej karmie. Jakie macie doświadczenia ogólnie z Boschem a w szczególnosci z Adult Menue?
Talia
Kontakt:

19 lipca 2007, 11:19

Nie wiem, nie stosowałam tej karmy, ale niebyłabym do niej przekonana. Jakoś tak dziwnie brzmią te krokiety... :? :? :? :? :P :P :P
OWCZARZ

19 lipca 2007, 11:34

Krokiety to nic innego jak inaczej nazwa granulek....takich jakie s.ą we wszystkich karmach, kuleczek, chrupków czy jak kto tam nazywa sobie z czego jest karma.

Tak ze nie ma się co nazwą sugerować, a raczej spojrzeć na skład i doświadczenie osób które tą karmą skarmiały psy.

No ale widzę że chyba mało popularna jest ta wersja.
Gość

12 sierpnia 2007, 21:50

ta karma z europejskich jedna z lepszych ale niestety niektóre z moich owczarków żle ja toleruja.Niby lepsze sa amerykańskie ale nie dla psów do rozrodu. Amerykanie maja niskie normy- europejskie sa dużo wyższe .Karmy amerykąńskie sa doskonale przygotowane i trawione lecz sa zrobione z produktów ktore niestetysa przesycone sztucznymi mieszankami i hormonami niestety na rozród nie ma to super wplywu...

ale z drugiej strony tych amerykanów troche jest :wink: chyba z probuwek nie pochodzą....
OWCZARZ

12 sierpnia 2007, 21:52

Nie zgadzam sie z tym stwierdzeniem, karmy amerykańskie muszą spełniać dużo bardziej rygorystyczne normy niż te produkowane w Europie.
MIłA

13 sierpnia 2007, 09:18

Nie do końca Owczarz ma rację,bo np kurczaki europejskie,są lepszej jakości niż w USA.Nam się wydaje,że USA to same cuda,niestety spora ilośc karm zawiera drób ,żywiony hormonami.Niby z tym walczą,ale rynek mają tak ogromny,ze to walka z wiatrakami.
W europie szanujące się koncerny mają certyfikaty ISO,HACCP,i jest to bardzo dobre zabezpieczenie jakosci ich produktów.
Amerykanie podkreślają,że mają AFFCO certyfikaty,ale oni zajmują się przede wszystkim pilnowaniem zgodnosci skladu z opisem na workach,a to nie to samo co jakosc!!!!!
Czytałam,że Owczarz karmisz karmą z USA i pewnie dlatego tak walczysz o te karmy Amerykanskie :)
Jeszcze 10 lat temu poparłabym Ciebie,ale teraz wiele się zmieniło na korzyśc karm Europejskich,a USA stoi w miejscu,myśląc,ze jak ograniczy kukurydzę w karmach to wystarczy :)
Popatrz Owczarzu np na karmę Bozita ze SZwecji,naprawdę znakomita,albo Bento ,Albo Biomil,Best Choice,to karmy które można stosować bez ryzyka.
OWCZARZ

13 sierpnia 2007, 10:04

No ja bym jakosciowo nie postawil w jednym szeregu karm niemieckich typu Best CHoice lub np. Royala z takimi karmami jak CAnidae, Nutra Gold, Chicken Soup czy Nutro Choice.
Jednak tym europejskim troszkę jakosciowo do nich brakuje, ale ok nie komentuje bo to bez sensu.
goskaaa

13 sierpnia 2007, 10:25

Tak ale z drugiej strony postawmy do porównania Biomill, Bozite do CHS, Nutry czy innego amerykanca... zdecydowanie blado wypadnie pod względem jakosciowym jak i przyswajania. Bo nie mówimy o cenie oczywiście ;)
OWCZARZ

13 sierpnia 2007, 10:57

No niestety moze Biomill jest porownywalny jakosciowo z tymi wyienionymi amerykanskimi ale juz Bozita napewno nie.

Zreszta spierać to się mozna godzinami, a nie to jest tematem tego postu- temat brzmi "Bosch Adult Menue".
goskaaa

14 sierpnia 2007, 08:59

OWCZARZ pisze:No niestety moze Biomill jest porownywalny jakosciowo z tymi wyienionymi amerykanskimi ale juz Bozita napewno nie.

Zreszta spierać to się mozna godzinami, a nie to jest tematem tego postu- temat brzmi "Bosch Adult Menue".
moim skromnym zdaniem Biomill jakościowo jest duzo wyzej niz te wymienione tylko jego cena jest równiez duzo wyzej ;)... choc to tez bardzo dobre karmy.... sory za ofa ;)
OWCZARZ

14 sierpnia 2007, 10:27

Ok. Kazdy ma prawo do własnej opinii, ja nie widzę w Biomillu niczego co by sugerowało ze jest karmą lepsza od tych amerykańskich przez mnie wymienionych wczesniej....to zblizona jakosc a moze i gorsza, zalezy dla jakiego psa....bo np. ma w swoim składzie więcej składników mogących wywoływać uczulenie.
No ale ok, mozesz twierdzić ze jest lepsz:) nie będę się spierał (choć nie podajesz zadnych merytorycznych argumentów co by przemawiało na korzyść Biomila). :wink:
goskaaa

14 sierpnia 2007, 15:05

OWCZARZ pisze:Ok. Kazdy ma prawo do własnej opinii, ja nie widzę w Biomillu niczego co by sugerowało ze jest karmą lepsza od tych amerykańskich przez mnie wymienionych wczesniej....to zblizona jakosc a moze i gorsza, zalezy dla jakiego psa....bo np. ma w swoim składzie więcej składników mogących wywoływać uczulenie.
No ale ok, mozesz twierdzić ze jest lepsz:) nie będę się spierał (choć nie podajesz zadnych merytorycznych argumentów co by przemawiało na korzyść Biomila). :wink:
nie podaje bo juz wiele było na temat tej karmy mówione i pisane, a ja tylko w skórcie okresliłam swoją opinie... Równiez nie ujmuje niczego CHS czy Nutrze ale B. stawiam na 1 miejscu bezwzględnie :) oczywiscie to moj osobisty ranking, a raczej mojego psa ;)
OWCZARZ

14 sierpnia 2007, 15:38

Ok. Wiele nie było mowione, a i tam gdzie było miejsce o Biomilu zadne merytoryczne argumenty nie padły, ani Ty ich nie podsuwasz:) Pozdrawiam.

P.S. Ale ja np. swojego psa nie móglbym karmic Biomilem i juz odpada ta karma ze wzgledu ze ma składniki które uczulaja:)
MIłA

14 sierpnia 2007, 16:14

Owczarzu jestes w błędzie,skladniki w Biomilu nie uczulaja,gdyż są wstępnie trawione enzymami,poza tym ta karma jest uznawana za najlepszą w Europie.I sam pisałeś i uczyłes ludzi,ze nie nalezy wydawać opini na podstawie etykiet na workach,a sam to robisz pisząc o Biomilu,bo gdybyś wiedzial cos więcej to nie pisałbys tych dziwnych rzeczy o .tej karmie. :D
OWCZARZ

14 sierpnia 2007, 16:33

A co Ci przyszlo do glowy ze wydaje osąd na podstawie etykietki? Sam karmiłem Biomilem psa i niestety ale uczulał go bo po przestawieniu na ChS uczuelnie jak reką odjał....potem drugim raz sprobowalem karmić Biomilem i historia się powtorzyla. Biomill jest karmą najlepszą jeśli chodzi o Europę, ale do karm amerykańskich mu trochę brakuje. A to że enzymami jest wstępnie trawione to nie znaczy ze nie moze psa uczulac:) Trochę wiedzy..

Karmiłem Biomilem wersji Adult Maxi i prawdopodobnie uczulały psa kukurydza bądź pszenica, których w CHS nie ma:)

Poza tym karma Biomill zawiera za małą ilość sustancji ochronnych na stawy, co nie można powiedzieć o CHS, lub Nutra Gold:)

Więc karma jest super jeśli chodzi o karmy europejskie, jednakże nie dla wszystkich psów jest tą naj, naj...lepsza.

Poza tym jaka by nie była najlepsza jakościowo to jeszcze chyba nie zwariowałem aby karmić psa karmą w granicach 250 zł, bo takiej ceny raczej nie warta jest żadna karma, a za mniejszą cenę można dostać lepsze karmy:)
ODPOWIEDZ
  • Informacje