Bardzo proszę o pomoc w doborze karmy dla 4 miesięcznego goldena.
Do tej pory karmiony Hill's chicken puppy (słabo przyswaja białko z tej karmy, problemy z wzdęciamii dużą ilością kup). Przy próbie zmiany na Chicken soup wystąpiła silna biegunka, w drugim dniu z krwią. Obecnie piesek w leczeniu Betamoxem i ścisła dieta.
Jaką karmę powinnam zastosować po wyleczeniu. Podejrzewam nadwrażliwość pokarmową u pieska. Wszystkie karmy typu INTESTINAL są dla psów dorosłych. Znalazłam jedynie eukanubę dla szczeniąt, ale jej cena jest porażająca (81 zł za 3 kg). karmy Hills i/d, d/d i z/d mają ponadto bardzo niską zawartość białka (rzędu 15 - 18 %), co wydaje mi się zbyt mało dla szybko rosnacego szczeniaka dużej rasy.
Bardzo proszę o poradę, bo nie chciałabym przechodzić na stałe na "gotowane", a nie chcę też wybrać niew laściwej karmy, po której piesek będzie miał jakieś niedobory.
dobór karmy dla szczeniaka po ostrej biegunce
Polecam Royal wet size nutrition veterinary Maxi baby dog lub junior dog.ja to stosowałam jak psy dostały biegunki i efekt był -super .ale tylko royal z serii WET SIZE!!!!!
Tutaj nie ma winy karmy a wydaje sie coś ze zrowiem Twojego psiaka nie tak. Koniecznie poradz się lek.weterynarii i tylko z nim w kontakcie kup karme, napewno nikt Ci tu nie podpowie wlasciwie bez odpowiedniej diagnozy lek.weterynarii....my na podstawie opisu mozemy sobi tylko gdybac.
Zaufaj lek.wet. tylko w ten sposob pomozesz psu.
Zaufaj lek.wet. tylko w ten sposob pomozesz psu.
Oczywiście, że nie będę sama decydować, tylko w porozumieniu z lekarzem. Chcę się jednak zorientować w wyborze karm dla szczeniaków z podobnymi problemami.
Nie każdy lekarz jest zorientowany we wszystkich karmach, które są na rynku i też nie bardzo wiedzą, co zaproponować. A tu zaglądają przecież i lekarz i dietetyk Krakvetu, i liczę, że coś podpowiedzą.
Jestem 500 km od domu w małej wiosce i mam ograniczone możliwości konsultacji na miejscu. Miejscowy weterynarz leczy psiaka, ale w sprawie karmy mi nie pomoże.
Muszę coś zamówić, żeby mieć czym karmić psa do końca miesiąca.
Wina jest w doborze karmy nie w samej karmie. Po prostu ma w składzie coś, co ewidentnie nie służy mojemu psiakowi i na co jego przewód pokarmowy tak gwałtownie zareagował (może to mleko w proszku? A może coś innego. Tego nie wiem). A piesek ma najprawdopodobniej zaburzenia wchłaniania lub jakąś nietolerancję/alergię pokarmową.
Panie Jarku!
Czy w tej sytuacji karma RC labrador retriever junior (vet size nutrition) będzie dobrym wyborem, czy lepiej przejść na Hypoalergenic (ale tej nie ma w wersji junior, a psiak ma 4 miesiące). Czy może jeszcze coś innego?
Dziś po 1,5 doby głodówki i 24 godzinach bez kupki dostał łyżkę ryżu z odrobinką gotowanej piersi z kurczaka i po pół godziny znów go przeczyściło. STRASZNIE MNIE TO MARTWI! Na szczęście pije i narazie jest dość żywotny i wesoły. Jedynie bardzo wysmuklał. Jutro pewnie kolejny zastrzyk.
Liczę na poradę, dziękuję!
gasparo i golden Fredi
Nie każdy lekarz jest zorientowany we wszystkich karmach, które są na rynku i też nie bardzo wiedzą, co zaproponować. A tu zaglądają przecież i lekarz i dietetyk Krakvetu, i liczę, że coś podpowiedzą.
Jestem 500 km od domu w małej wiosce i mam ograniczone możliwości konsultacji na miejscu. Miejscowy weterynarz leczy psiaka, ale w sprawie karmy mi nie pomoże.
Muszę coś zamówić, żeby mieć czym karmić psa do końca miesiąca.
Wina jest w doborze karmy nie w samej karmie. Po prostu ma w składzie coś, co ewidentnie nie służy mojemu psiakowi i na co jego przewód pokarmowy tak gwałtownie zareagował (może to mleko w proszku? A może coś innego. Tego nie wiem). A piesek ma najprawdopodobniej zaburzenia wchłaniania lub jakąś nietolerancję/alergię pokarmową.
Panie Jarku!
Czy w tej sytuacji karma RC labrador retriever junior (vet size nutrition) będzie dobrym wyborem, czy lepiej przejść na Hypoalergenic (ale tej nie ma w wersji junior, a psiak ma 4 miesiące). Czy może jeszcze coś innego?
Dziś po 1,5 doby głodówki i 24 godzinach bez kupki dostał łyżkę ryżu z odrobinką gotowanej piersi z kurczaka i po pół godziny znów go przeczyściło. STRASZNIE MNIE TO MARTWI! Na szczęście pije i narazie jest dość żywotny i wesoły. Jedynie bardzo wysmuklał. Jutro pewnie kolejny zastrzyk.
Liczę na poradę, dziękuję!
gasparo i golden Fredi
Tez tak uważam jak owczarz niezwłocznie ustal żywienie z pożądnym lekarzem weterynarii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dziś go też przeczyściło, bo wciąż nie ustąpił jeszcze stan zapalny jelit. Dlatego dostaje antybiotyk.
Lekarz sugerował, że może już po pierwszym zastrzyku i dobowej głodówce objawy ustąpią i będzie można rozpocząć wprowadzanie pokarmu (utrzymując oczywiście dietę przez jakiś czas). Ale jednak stan zapalny jest silniejszy niż się wydawało po jego stanie ogólnym i leczenie musi potrwać dłużej.
Być może w tych jelitach już coś wcześniej się działo (był przecież problem z wzdęciami i nadmierną ilością kup), a zmiana karmy sprowokowała tylko ostry stan zapalny. W pierwszych 4 dniach zmiany, gdy ilość nowej karmy była jeszcze nieduża kupy były luźniejsze, ale wciąż w normie. Gdy doszliśmy do proporcji 3/4 nowej 1/4 starej zaczęła się ostra biegunka.
Lekarz sugerował, że może już po pierwszym zastrzyku i dobowej głodówce objawy ustąpią i będzie można rozpocząć wprowadzanie pokarmu (utrzymując oczywiście dietę przez jakiś czas). Ale jednak stan zapalny jest silniejszy niż się wydawało po jego stanie ogólnym i leczenie musi potrwać dłużej.
Być może w tych jelitach już coś wcześniej się działo (był przecież problem z wzdęciami i nadmierną ilością kup), a zmiana karmy sprowokowała tylko ostry stan zapalny. W pierwszych 4 dniach zmiany, gdy ilość nowej karmy była jeszcze nieduża kupy były luźniejsze, ale wciąż w normie. Gdy doszliśmy do proporcji 3/4 nowej 1/4 starej zaczęła się ostra biegunka.
-
- Informacje
-