Mam problemy żywieniowe z 2 miesięcznym Leonbergerem

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

dagmara.trojca

22 sierpnia 2007, 18:43

Odebrałam pieska z hodowli we wtorek od środy ma biegunkę cały czas był karmiony Best Choice dla szczeniąt, jak do mnie trafił to tez go karmiłam tą karmą ale piesek ma cały czas biegunkę. Jest raz szczepiony. Ma dobry nastrój biega bawi się z moim 12 miesięczny Leonbergerem. Zaczęłam mu podawać 4 razy dzienne Nifuroksazyd i dostaje ryż z kurczakiem. Nadal ma luźne stolce co robić?
Awatar użytkownika
GIZIU

22 sierpnia 2007, 19:51

Dwumiesięczny szczeniak raczej jeszcze nie powinien trafić w twoje ręce, a poważny hodowca nie dałby jeszcze takiego szkraba - jeszcze min trzy tygodnie powinien byc przy matce. Po pierwsze - czy szczeniaki całkowicie zostały przestawione na suche, czy jeszcze były na cycku. Poza tym w grę wchodzi ogromny stres i to może być powodem. Przyznam ci się szczerze,że kiedyś dawno też zrobiłem taki błąd - miałem problem podobny, a może jeszcze większy. Szczenie nic nie jadło, bardzo długo - leki, kroplówki - które sam musiałem sie nauczyć robić - ale udało się i psiak wyrósł na zdrowe "bydle". Niestety hodowcy jak najszybciej chcą pozbyć się szczeniaka, żeby zejść z kosztów. Ważne żeby szczeniak jadł, jeżeli stolce są luźne, to jeszcze nie panika, ale jak zacznie się lać niego woda to juz bieda - bo to krok od odwodnienia. Takie są moje doświadczenia w tym kierunku. Teraz nie wziął bym szczeniaka młodszego niż 4 misiące. Ale teraz jestem starszy, no i jest internet gdzie wielu rzeczy mozna sie dowiedzieć. Oczywiście konsultacja lekarska wskazana. Jeżeli zaczną się leki to, odwleką się szczepienia i taka to papranina. Zresztąlekarz ci wszystko powie.
powodzenia życzę
goskaaa

22 sierpnia 2007, 19:54

Giziu szczenięta powinny opuszczać rodzinne gniazdo w wieku od 8 do 10 tyg, wówczas mają okres kiedy najszybciej przystosowują sie do nowych warunków. 4 miesieczne szczenie juz powinno byc w nowym domu i znac podstawy współzycia z nowym stadem ;)
Także jezeli wzieła psiaka który miał skonczone 8 tyg to zadna krzywda mu się nie stala...
Ale nieunikniony jest napewno stres ktory psiak tak czy inaczej przeżywa, no i kwestia tego czy był w pełni przestawiony na suche jedzenie. Jezeli nadal ciągnął cyca ( w co wątpie) to prawdopodobnie brak mleka matki powoduje tą biegunkę, a jezeli nie to moze psiak ma jakies robale, albo coś zlapał w hodowli... w jakich warunkach psy były trzymane, w domu? w kojcach?
Awatar użytkownika
GIZIU

22 sierpnia 2007, 20:09

Znów nie chcę się sprzeczać - mam swoje doświadczenia. Dla mnie 8 tygodni to mało - 10-12 optimum. Ale nie ważne. Masz rację, dużo zależy w jakich warunkach szczeniaki były trzymane. Robale to też duże prawdopodobieństwo. Trzeba szczeniaka obserwować - zobaczyć czy w kupie nie ma robali, czy wymiotuje. Jeżeli będzie poprawa odrobaczać szczepić - jeżeli nie to już decyzja lekarza co robić.
goskaaa

22 sierpnia 2007, 20:14

GIZIU pisze:Znów nie chcę się sprzeczać - mam swoje doświadczenia. Dla mnie 8 tygodni to mało - 10-12 optimum. Ale nie ważne. Masz rację, dużo zależy w jakich warunkach szczeniaki były trzymane. Robale to też duże prawdopodobieństwo. Trzeba szczeniaka obserwować - zobaczyć czy w kupie nie ma robali, czy wymiotuje. Jeżeli będzie poprawa odrobaczać szczepić - jeżeli nie to już decyzja lekarza co robić.
rowniez uwazam ze 10 to optimum no max 12, ale juz od 8 spokojnie mozna... ale jak pisałes o 4 miesiącach to jest to ponad 16 tyg ;) ale fakt faktem wszystko zalezy od rasy, warunków itp
Ja moją wziełam jak miała 6 tyg bo hodowca chcial je juz przenieść do kojca na dwór- a byl listopad... dzizas...
Awatar użytkownika
GIZIU

22 sierpnia 2007, 20:33

listopad to jeszcze ciepełko :)
lewandowska.marzena

22 sierpnia 2007, 20:51

Ja mojego wzięłam po 7 tygodniach, mimo że powinien być jeszcze tydzień z matką, ale bardzo dobrze się chowa, od samego początku był bardzo przyjazny, i dobrze się za klimatyzował w nowym domu.
Awatar użytkownika
Robert A.

23 sierpnia 2007, 07:20

U moich szczeniakow,było dokładnie tak samo,ale za każdym razem,okazało się ,że to robaki tak czysciły psy,i niby były odrobaczane przez hodowcę,widocznie za słabo.
dagmara.trojca

23 sierpnia 2007, 16:21

Piesek był odstawiony od cyca , jest na suchym pokarmie. Myślimy że może woda ponieważ był na wodzie ze studni a u nas kranówa. Zmieniłam na wode z butelek. Dzisiaj jest lepiej. Mały cały czas je i pije ogromne ilości wody. Ma ochotę na zabawę już nas powoli poznaje i powoli reaguje na swoje imię. Pozdrawiam. Tylko się zastanawiam jaką później mu karmie wprowadzić Acana czy RC
Awatar użytkownika
Robert A.

23 sierpnia 2007, 17:54

100 osób 100 propozycji,odpowiadam jako 1 to podam Ci mój przyklad maluchow Tosy INU ,I Fili Brasileiro,do malych nie należą i celowo podaje rasy ,bo Twoj też do małych nie nalezy!!!Wspaniale się wychowaly na Niemieckim Best CHoice do 12 miesiecy dostawaly tę karme,teraz z przyczyn ekonomicznych karmię tanszą.Psy są zdrowe i piekne :)
Następna osoba pewnie zaproponuje Ci coś innego ,a następna jeszcze cos innego itd,ale specjalnie podalem Ci moje rasy ,żebyś mogla porównac ze swoim psem.
Awatar użytkownika
GIZIU

23 sierpnia 2007, 17:56

ąmen
goskaaa

23 sierpnia 2007, 18:53

ja tez bym best choica zostawiła, to bardzo dobra karma. A napewno bym nie zmieniła na Acane czy RC w przypadku malucha duzej rasy :)
i popieram słowa Roberta w 100 %
OWCZARZ

23 sierpnia 2007, 18:59

Przychylam się do wypowiedzi Roberta i Goski-zmiana w tym przypadku Best Choice na Acane bądź RC to zjazd w dół jeśli chodzi o jakośc.
Android

27 sierpnia 2007, 00:27

dagmara.trojca pisze:Odebrałam pieska z hodowli we wtorek od środy ma biegunkę cały czas był karmiony Best Choice dla szczeniąt, jak do mnie trafił to tez go karmiłam tą karmą ale piesek ma cały czas biegunkę. Jest raz szczepiony. Ma dobry nastrój biega bawi się z moim 12 miesięczny Leonbergerem. Zaczęłam mu podawać 4 razy dzienne Nifuroksazyd i dostaje ryż z kurczakiem. Nadal ma luźne stolce co robić?
Android

27 sierpnia 2007, 00:28

Dostałaś wyprawke? Moim zdaniem szczeniak pierwszy raz jadł tą karme i taki efekt :lol:
ODPOWIEDZ
  • Informacje