Strona 1 z 2

suszone miso

: 06 września 2007, 18:19
autor: Gość
zie się podziała mączka drobiowa?????
Lek wet Sławomir Samkowski

KARMY - zagadkowe zniknięcie – czyli gdzie się podziała mączka z kurczaka?

Największa zagadka początku 2006 roku.
Czasem w wolnej chwili w wyniku zawodowej ciekawości jestem obecny na tzw. dyskusyjnych “forach” tematycznych. Szczególnie interesują mnie tematy dotyczące żywienia oraz hodowli psów i kotów. Idea jest wspaniała. Możliwość wymiany poglądów i dzielenie się wiadomościami to znakomita rzecz. Jednak musimy być bardzo czujni i nie traktujmy tych miejsc jako wyroczni.

Obecnie bardzo częstym tematem jest mięso w karmach. O zgrozo!! Dowiedziałem się jak wiele karm zawiera suszone mięso oznaczane przez producentów jako dehydrated poultry meat. Internauci nieświadomi prawdy czy wręcz sterowani przez wirtualnych sprzedawców przekazują sobie te dziwne wiadomości.

Każdy z nas suszone mięso drobiowe wyobraża sobie dosłownie jako płat mięsa ze skórą lub bez, wysuszony powietrzem lub w sposób naturalny.

Niestety nie jest to prawdą.

Surowiec ten to nic innego jak mączka drobiowa.

W USA, kraju wiodącym w produkcji karm dla psów i kotów, nadal nazewnictwo jest tradycyjne. Pomimo zmieniających się procesów technologicznych, szczególnie dotyczących temperatur produkcyjnych, nadal jest to mączka mięsna (lub drobiowa ...).

Oto jak w skrócie przebiega proces uzyskiwania tak modnego “suszonego mięsa”.

Surowiec w formie odpadów mięsa, skóry (przy najlepszych jakościowo mączkach) oraz kości i innych materiałów poubojowych jest poddawany kolejno: gotowaniu, wyciskaniu (prasowaniu), odseparowaniu, parowaniu, suszeniu i sterylizacji pod wysokim ciśnieniem oraz konserwowaniu.

Dobrze, jeżeli jest to uzyskiwane w nowoczesnym procesie niskotemperaturowym (88oC) a nie wysokotemperaturowym (125oC).

W wyniku tego procesu uzyskuje się z początkowego wsadu około 20% mączki mięsnej oraz 15% tłuszczu drobiowego.

Czy gdzieś tu jest miejsce na suszone mięso?

Nie. Jest to proces uzyskiwania dobrego i trwałego surowca do produkcji karm, ale nigdy nie uzyskuje się w ten sposób suszonego mięsa, a tylko wysoko przetworzoną mączkę mięsną i ta ostatnia nazwa oddaje w pełni charakter surowca używanego w produkcji.

Wielu producentow szczyci sie tym ze ma suszone mięsozie się podziała mączka drobiowa?????
Lek wet Sławomir Samkowski

KARMY - zagadkowe zniknięcie – czyli gdzie się podziała mączka z kurczaka?

Największa zagadka początku 2006 roku.
Czasem w wolnej chwili w wyniku zawodowej ciekawości jestem obecny na tzw. dyskusyjnych “forach” tematycznych. Szczególnie interesują mnie tematy dotyczące żywienia oraz hodowli psów i kotów. Idea jest wspaniała. Możliwość wymiany poglądów i dzielenie się wiadomościami to znakomita rzecz. Jednak musimy być bardzo czujni i nie traktujmy tych miejsc jako wyroczni.

Obecnie bardzo częstym tematem jest mięso w karmach. O zgrozo!! Dowiedziałem się jak wiele karm zawiera suszone mięso oznaczane przez producentów jako dehydrated poultry meat. Internauci nieświadomi prawdy czy wręcz sterowani przez wirtualnych sprzedawców przekazują sobie te dziwne wiadomości.

Każdy z nas suszone mięso drobiowe wyobraża sobie dosłownie jako płat mięsa ze skórą lub bez, wysuszony powietrzem lub w sposób naturalny.

Niestety nie jest to prawdą.

Surowiec ten to nic innego jak mączka drobiowa.

W USA, kraju wiodącym w produkcji karm dla psów i kotów, nadal nazewnictwo jest tradycyjne. Pomimo zmieniających się procesów technologicznych, szczególnie dotyczących temperatur produkcyjnych, nadal jest to mączka mięsna (lub drobiowa ...).

Oto jak w skrócie przebiega proces uzyskiwania tak modnego “suszonego mięsa”.

Surowiec w formie odpadów mięsa, skóry (przy najlepszych jakościowo mączkach) oraz kości i innych materiałów poubojowych jest poddawany kolejno: gotowaniu, wyciskaniu (prasowaniu), odseparowaniu, parowaniu, suszeniu i sterylizacji pod wysokim ciśnieniem oraz konserwowaniu.

Dobrze, jeżeli jest to uzyskiwane w nowoczesnym procesie niskotemperaturowym (88oC) a nie wysokotemperaturowym (125oC).

W wyniku tego procesu uzyskuje się z początkowego wsadu około 20% mączki mięsnej oraz 15% tłuszczu drobiowego.

Czy gdzieś tu jest miejsce na suszone mięso?

Nie. Jest to proces uzyskiwania dobrego i trwałego surowca do produkcji karm, ale nigdy nie uzyskuje się w ten sposób suszonego mięsa, a tylko wysoko przetworzoną mączkę mięsną i ta ostatnia nazwa oddaje w pełni charakter surowca używanego w produkcji

Wielu producentów szczyci sie ty że ma suszone mięso w karmie

: 06 września 2007, 18:43
autor: OWCZARZ
Bardzo dobra pozyteczna wypowiedz. Tak to juz jest czy mączka drobiowa czy suszone mięso niewiele sie to w rzeczywistosci rozni. Dlatego ja wole kupić karmę gdzie jasno czarno na białym jest napisane, mięsa tyle i tyle, mączki drobiowej tyle i tyle.

Osobny temat to jakość mączki użytej w produkcji. Mączka a mączka to mogą być dwa jakościowo zupełnie odbiegające od siebie produkty.

Wlasnie o tym nieraz pisałem w swoich wypowiedziach... nie warto się opierać tylko i wyłącznie na etykietach i porównywać w ten sposób składy.... jest dużo zabiegów marketingowych mających na celu pozyskanie coraz to nowych rzeszy klientow.

Brawo za tą wypowiedź. Własnie takich nam tu trzeba, konkretnych i merytorycznych:)
Pozdrawiam "Gosc" i jestem pełen uznania.

: 06 września 2007, 19:54
autor: Gość
Owczarz strasznie jestes chaotyczny, piszesz .." ... ja wole kupic karme , gdzie czarno na bialym jest napisane......", a za chwile w tym samym poscie piszesz, ze nie warto sie opierac na etykietach. Zupelny bezsens, trzeba Cie tlumaczyc jak kiedys pana Walese , Ty tez jestes za, a nawet przeciw.

: 06 września 2007, 20:01
autor: Gość
Dlaczego karmy holistyczne to prawdziwe dobrodziejstwo dla zwierząt ?

Encyklopedyczne pojęcie Holizm (od greckiego holos – czyli całość) to pogląd, według którego organizm żywy to całościowy układ homeostazy, którego nie można zrozumieć tylko i wyłącznie na podstawie wiedzy o jego poszczególnych funkcjach i składnikach. Według Hipokratesa i wielu współczesnych lekarzy organizm to połączenie zdrowia fizycznego i psychicznego w jedną harmonijną całość.

Jednym z najważniejszych czynników gwarantujących równowagę psychosomatyczną u zwierząt domowych jest dieta.

Karmy holistyczne wpisują się w tę ogólną koncepcję , oferując bardzo szeroką paletę składników. W połączeniu z występowaniem w nich wielu substancji o właściwościach prozdrowotnych, zaspokajają nie tylko podstawowe potrzeby organizmu, ale działają także profilaktycznie. Zapobiegają również występowaniu niedoborów podklinicznych, które bardzo często manifestują swoje objawy w starszym wieku.

Kolejnym atutem karm holistycznych, choć nie wszystkich producentów, jest fakt użycia w nich, jako podstawowego źródła białka zwierzęcego, świeżego mięsa pochodzącego z różnych źródeł. W przypadku Nutra Gold Holistic są to: kurczak, indyk, kaczka i łosoś.

Świeżość surowca w połączeniu z rygorami technologicznymi dotyczącymi ich przerobu (wymóg wprowadzenia świeżego mięsa do produkcji w ciągu 24 godzin, wydłużony czas przetworzenia w niższej temperaturze, oraz wprowadzenie od marca 2006 roku 151 rygorystycznych testów kontroli jakości - znacznie więcej niż przewidują to normy w Stanach Zjednoczonych i Europie) powodują, że karmy z koncernu Diamond mają wyjątkowa wartość. Nasze karmy ze względu na swój skład i wartość biologiczną surowców nie wymagają żadnej suplementacji w celu osiągnięcia równowagi biologicznej organizmu zależnej od odżywiania.

: 06 września 2007, 20:30
autor: OWCZARZ
Tak ja wolę kupić karmę gdzie jasno i wyraźnie przyznają się do używania mączki drobiowej, ale mam pewność, że jest to mączka wysokiej jakości....a nie ulegać takim zabiegom marketingowym którymi się posługują jak "suszone mięso".

A złośliwych komentarzy nie komentuje, taką mam nową zasadę... nie ruszają mnie ataki na moją osobę (i nie będę z nimi polemizował bo nie przynosi to nic dobrego już się o tym przekonałem), tym bardziej jeśli osobą która wypowiada złośliwe komentarze pod moim adresem jest "gosc" nie mający odwagi się zarejestrowac. :)

Osoby które chca zrozumieć co miałem od czynienia zrozumieją bez obaw, nawet jesli jak mówisz to co pisze jest "chaotyczne" :lol:

Znam swoją wartość którą jak i niektórzy tutaj znają, więc nie muszę nic nikomu udowadniać komentując złośliwe wypowiedzi, do których już zresztą zdążyłem się przyzwyczaic.

Pozdrawiam wszystkich którzy chcą merytorycznie dyskutować, a nie atakować kogoś (a jest tu takich osób przeważająca większość ,a złośliwcy no cóż...wszędzie się zdarzają) :lol:

: 06 września 2007, 20:31
autor: OWCZARZ
Gosc" jescze jedno na temat Twojego postu o karmach holistycznych..... bardzo ładnie przepisane regułka wzięta prosto ze strony dystrybutora Chicken Soup:)

"Świeżość surowca w połączeniu z rygorami technologicznymi dotyczącymi ich przerobu (wymóg wprowadzenia świeżego mięsa do produkcji w ciągu 24 godzin, wydłużony czas przetworzenia w niższej temperaturze, oraz wprowadzenie od marca 2006 roku 151 rygorystycznych testów kontroli jakości - znacznie więcej niż przewidują to normy w Stanach Zjednoczonych i Europie) powodują, że karmy z koncernu Diamond mają wyjątkowa wartość. Nasze karmy ze względu na swój skład i wartość biologiczną surowców nie wymagają żadnej suplementacji w celu osiągnięcia równowagi biologicznej organizmu zależnej od odżywiania. "





Ok Nutra Gold, zapomniałeś również dodać że na takich samych składnikach a więc świezym mięsie opiera się CHS, którą tak ganiłeś jakiś czas temu :lol:

: 06 września 2007, 20:39
autor: agnieszkaa
gosc- czemu sie czepiasz owczarza, znowu kolejna osoba która ma zamiar jątrzyć i drążyć niepotrzebnie.Kazdy dobrze rozumie co chciał powiedziec tylko ty zawsze na opak.

zachowaj przyzwoitosc na tym forum a nie mieszaj z błotem owczarza,który ma bardzo dużą wiedzę jak przyznał w jednym z postów sam dr jarek i warto liczyć się z jego zdaniem o czym już nieraz się wielu tu przekonało, kiedy owczarz pomógł im poświęcając swój czas.

: 06 września 2007, 21:43
autor: Gość
ok.OWCZARZ jestes znawca karm to nie ja jestem tym gosciem ja ten temat zalozylem,a ciebie sie nie czepiam to drugi gosc, ja psa karmie tak jak ty CHS

: 06 września 2007, 22:04
autor: OWCZARZ
Ok. Widzisz tak to jest jak się człowiek nie zarejestruje to potem nie wiadomo do kogo kierować słowa. :) Bo i tu "gosc" i tu "gosc".
Pozdrawiam.

: 07 września 2007, 00:25
autor: OWCZARZ
Słowa dr Jarka wystarczą za cały komentarz:

słuchajcie moi drodzy Owczarz pisze BARDZO zrozumiale. Tylko popełniacie jeden błąd jego cała wypowiedź ma sens nie wycięte zdanIa. Zapewniam Was on wie o czym mówi i na prawdę mówi dobrze. Wiem , że nie wszyscy mnie lubią i nie wszyscy lubią Owczarza, ale nie chwytajcie ludzi za słowa czytajcie CAŁE wypowiedzi a nie pojedyncze zdania. pisząc , poprzedni post, że Owczarz ma rację dotyczyło to jego zdania : Nie ma się co zagłębiać w dyskusje o wyzszosci jednego czy drugiego sposobu karmienia, bo o tym już było..... jest bardzo dużo zwolenników karmienia suchą jak i dużo jest karmienia gotowaną i pewnie i jedni i drudzy po części jakieś tam mają swoje racje
I w pełni to potwierdzam. Ja popieram karmienie dobrą karmą , bo w pogoni dnia nie mamy czasu skupiać się na jakości jedzenia dla pupila, ale jak ktoś przychodzi do mnie i mówi mi: ja mam dużo czasu i mogę mu gotować " to ja mówię tej osobie , że niech to robi ( oczywiście z głową i zgodnie z zasadami). Dla niektórych to zajęcie warte poświęcenia kilku godzin tj ludzi samotnych, chorych- niepracujących, itp itd. I zwierze wtedy korzysta z DOBREJ opieki i odpłaca się zbawiennym wpływem na psychikę tego człowieka. Ale to inna para kaloszy. Dlatego jak ktoś pisze , że suche to naj to pisze bzdury, jak pisze gotowane to naj to też pisze bzdury. To zależy od tego co to jest, co to za zwierze, od jego uwarunkowań osobniczych od rasy itd. Dlatego przeczytałem posty Owczarza i na prawdę ten facet wie o czym mówi ( mimo tego, że nieraz musieliśmy sobie powiedzieć czasem kilka cierpkich słów prywatnie - ale to nasza prywatna sprawa). Dziękuję Ci Owczarz za zmianę podejścia do takich dyskusji umiesz zachować dystans , a to się liczy. DZIĘKUJĘ.

: 07 września 2007, 09:35
autor: Gość
POST USUNIĘTY NIEGODNY Z TEMATEM I KULURĄ FORUM

: 07 września 2007, 12:44
autor: OWCZARZ
Bez komentarza, nie dam sie sprowokowac :D

: 07 września 2007, 15:54
autor: agnieszkaa
Gosc-wiesz co jestes zakompleksionym facetem bez jaj, bo nie potrafisz sie zarejestreować tylko atakujesz owczarza jako anonim.

Po co wprowadzasz tu atmosfere klotnii? Myslisz ze ktos sie da sprowokowac!!!!?

Nie wazne jakim człowiekiem jest owczarz i XXXXXX cie to powinno obchodzic, wazne ze jest chętny dzielić się swoją ogromną wiedzą i nawet dr jarek to zauważył tylko ty jakoś nie mozesz, ze wielu osobom tu pomogl....ze zmienił ton dyskusji i jest ok.

Wiec daj sobie na wstrzymanie, bo nikt ci sie tu juz nie da sprowokowac.


Przepraszam wszystkich za moje ostre słowa tutaj ale musiałam to napisać bo mnie rusza taka niesprawiedliwosc i wlazenie z buciorami w czyjes zycie.

A do dr Jarka mam pytanie, czy naprawde nie da sie nic zrobic z takimi ludzmi jak "gosc" aby zablokowac ich adres IP z ktorego pisza?

Sam Pan dr zauwazył ze owczarz wypowiada się już w innym tonie, a taki gosc probuje tu wprowadzic spowrotem zamieszanie.

: 07 września 2007, 16:57
autor: OWCZARZ
Dzieki agnieszkaaa za miłe słowa, ale przestałem się przejmować atakami na moja osobę i co by ktoś mówił to jestem tu tylko po to aby merytorycznie dyskutować i wymieniać się poglądami, doradzić coś innym jak i samemu się nauczyć, gdyż droga do doskonałosci daleka.

A zaczepki...naprawde to mnie nie rusza i nie komentuje tego. Kto chce sobie to czytać niech czyta, wolna droga.....ja mam ważniejsze sprawy na głowie niż odpowiadanie na jakieś ataki pod moim adresem tym bardziej jeśli jest to osoba anonimowa:)

: 07 września 2007, 19:32
autor: Jarek
każdy post nie związany z tematem głównym będzie usuwany. Proszę o zachowanie kultury dyskusji.