suszone miso
: 06 września 2007, 18:19
zie się podziała mączka drobiowa?????
Lek wet Sławomir Samkowski
KARMY - zagadkowe zniknięcie – czyli gdzie się podziała mączka z kurczaka?
Największa zagadka początku 2006 roku.
Czasem w wolnej chwili w wyniku zawodowej ciekawości jestem obecny na tzw. dyskusyjnych “forach” tematycznych. Szczególnie interesują mnie tematy dotyczące żywienia oraz hodowli psów i kotów. Idea jest wspaniała. Możliwość wymiany poglądów i dzielenie się wiadomościami to znakomita rzecz. Jednak musimy być bardzo czujni i nie traktujmy tych miejsc jako wyroczni.
Obecnie bardzo częstym tematem jest mięso w karmach. O zgrozo!! Dowiedziałem się jak wiele karm zawiera suszone mięso oznaczane przez producentów jako dehydrated poultry meat. Internauci nieświadomi prawdy czy wręcz sterowani przez wirtualnych sprzedawców przekazują sobie te dziwne wiadomości.
Każdy z nas suszone mięso drobiowe wyobraża sobie dosłownie jako płat mięsa ze skórą lub bez, wysuszony powietrzem lub w sposób naturalny.
Niestety nie jest to prawdą.
Surowiec ten to nic innego jak mączka drobiowa.
W USA, kraju wiodącym w produkcji karm dla psów i kotów, nadal nazewnictwo jest tradycyjne. Pomimo zmieniających się procesów technologicznych, szczególnie dotyczących temperatur produkcyjnych, nadal jest to mączka mięsna (lub drobiowa ...).
Oto jak w skrócie przebiega proces uzyskiwania tak modnego “suszonego mięsa”.
Surowiec w formie odpadów mięsa, skóry (przy najlepszych jakościowo mączkach) oraz kości i innych materiałów poubojowych jest poddawany kolejno: gotowaniu, wyciskaniu (prasowaniu), odseparowaniu, parowaniu, suszeniu i sterylizacji pod wysokim ciśnieniem oraz konserwowaniu.
Dobrze, jeżeli jest to uzyskiwane w nowoczesnym procesie niskotemperaturowym (88oC) a nie wysokotemperaturowym (125oC).
W wyniku tego procesu uzyskuje się z początkowego wsadu około 20% mączki mięsnej oraz 15% tłuszczu drobiowego.
Czy gdzieś tu jest miejsce na suszone mięso?
Nie. Jest to proces uzyskiwania dobrego i trwałego surowca do produkcji karm, ale nigdy nie uzyskuje się w ten sposób suszonego mięsa, a tylko wysoko przetworzoną mączkę mięsną i ta ostatnia nazwa oddaje w pełni charakter surowca używanego w produkcji.
Wielu producentow szczyci sie tym ze ma suszone mięsozie się podziała mączka drobiowa?????
Lek wet Sławomir Samkowski
KARMY - zagadkowe zniknięcie – czyli gdzie się podziała mączka z kurczaka?
Największa zagadka początku 2006 roku.
Czasem w wolnej chwili w wyniku zawodowej ciekawości jestem obecny na tzw. dyskusyjnych “forach” tematycznych. Szczególnie interesują mnie tematy dotyczące żywienia oraz hodowli psów i kotów. Idea jest wspaniała. Możliwość wymiany poglądów i dzielenie się wiadomościami to znakomita rzecz. Jednak musimy być bardzo czujni i nie traktujmy tych miejsc jako wyroczni.
Obecnie bardzo częstym tematem jest mięso w karmach. O zgrozo!! Dowiedziałem się jak wiele karm zawiera suszone mięso oznaczane przez producentów jako dehydrated poultry meat. Internauci nieświadomi prawdy czy wręcz sterowani przez wirtualnych sprzedawców przekazują sobie te dziwne wiadomości.
Każdy z nas suszone mięso drobiowe wyobraża sobie dosłownie jako płat mięsa ze skórą lub bez, wysuszony powietrzem lub w sposób naturalny.
Niestety nie jest to prawdą.
Surowiec ten to nic innego jak mączka drobiowa.
W USA, kraju wiodącym w produkcji karm dla psów i kotów, nadal nazewnictwo jest tradycyjne. Pomimo zmieniających się procesów technologicznych, szczególnie dotyczących temperatur produkcyjnych, nadal jest to mączka mięsna (lub drobiowa ...).
Oto jak w skrócie przebiega proces uzyskiwania tak modnego “suszonego mięsa”.
Surowiec w formie odpadów mięsa, skóry (przy najlepszych jakościowo mączkach) oraz kości i innych materiałów poubojowych jest poddawany kolejno: gotowaniu, wyciskaniu (prasowaniu), odseparowaniu, parowaniu, suszeniu i sterylizacji pod wysokim ciśnieniem oraz konserwowaniu.
Dobrze, jeżeli jest to uzyskiwane w nowoczesnym procesie niskotemperaturowym (88oC) a nie wysokotemperaturowym (125oC).
W wyniku tego procesu uzyskuje się z początkowego wsadu około 20% mączki mięsnej oraz 15% tłuszczu drobiowego.
Czy gdzieś tu jest miejsce na suszone mięso?
Nie. Jest to proces uzyskiwania dobrego i trwałego surowca do produkcji karm, ale nigdy nie uzyskuje się w ten sposób suszonego mięsa, a tylko wysoko przetworzoną mączkę mięsną i ta ostatnia nazwa oddaje w pełni charakter surowca używanego w produkcji
Wielu producentów szczyci sie ty że ma suszone mięso w karmie
Lek wet Sławomir Samkowski
KARMY - zagadkowe zniknięcie – czyli gdzie się podziała mączka z kurczaka?
Największa zagadka początku 2006 roku.
Czasem w wolnej chwili w wyniku zawodowej ciekawości jestem obecny na tzw. dyskusyjnych “forach” tematycznych. Szczególnie interesują mnie tematy dotyczące żywienia oraz hodowli psów i kotów. Idea jest wspaniała. Możliwość wymiany poglądów i dzielenie się wiadomościami to znakomita rzecz. Jednak musimy być bardzo czujni i nie traktujmy tych miejsc jako wyroczni.
Obecnie bardzo częstym tematem jest mięso w karmach. O zgrozo!! Dowiedziałem się jak wiele karm zawiera suszone mięso oznaczane przez producentów jako dehydrated poultry meat. Internauci nieświadomi prawdy czy wręcz sterowani przez wirtualnych sprzedawców przekazują sobie te dziwne wiadomości.
Każdy z nas suszone mięso drobiowe wyobraża sobie dosłownie jako płat mięsa ze skórą lub bez, wysuszony powietrzem lub w sposób naturalny.
Niestety nie jest to prawdą.
Surowiec ten to nic innego jak mączka drobiowa.
W USA, kraju wiodącym w produkcji karm dla psów i kotów, nadal nazewnictwo jest tradycyjne. Pomimo zmieniających się procesów technologicznych, szczególnie dotyczących temperatur produkcyjnych, nadal jest to mączka mięsna (lub drobiowa ...).
Oto jak w skrócie przebiega proces uzyskiwania tak modnego “suszonego mięsa”.
Surowiec w formie odpadów mięsa, skóry (przy najlepszych jakościowo mączkach) oraz kości i innych materiałów poubojowych jest poddawany kolejno: gotowaniu, wyciskaniu (prasowaniu), odseparowaniu, parowaniu, suszeniu i sterylizacji pod wysokim ciśnieniem oraz konserwowaniu.
Dobrze, jeżeli jest to uzyskiwane w nowoczesnym procesie niskotemperaturowym (88oC) a nie wysokotemperaturowym (125oC).
W wyniku tego procesu uzyskuje się z początkowego wsadu około 20% mączki mięsnej oraz 15% tłuszczu drobiowego.
Czy gdzieś tu jest miejsce na suszone mięso?
Nie. Jest to proces uzyskiwania dobrego i trwałego surowca do produkcji karm, ale nigdy nie uzyskuje się w ten sposób suszonego mięsa, a tylko wysoko przetworzoną mączkę mięsną i ta ostatnia nazwa oddaje w pełni charakter surowca używanego w produkcji.
Wielu producentow szczyci sie tym ze ma suszone mięsozie się podziała mączka drobiowa?????
Lek wet Sławomir Samkowski
KARMY - zagadkowe zniknięcie – czyli gdzie się podziała mączka z kurczaka?
Największa zagadka początku 2006 roku.
Czasem w wolnej chwili w wyniku zawodowej ciekawości jestem obecny na tzw. dyskusyjnych “forach” tematycznych. Szczególnie interesują mnie tematy dotyczące żywienia oraz hodowli psów i kotów. Idea jest wspaniała. Możliwość wymiany poglądów i dzielenie się wiadomościami to znakomita rzecz. Jednak musimy być bardzo czujni i nie traktujmy tych miejsc jako wyroczni.
Obecnie bardzo częstym tematem jest mięso w karmach. O zgrozo!! Dowiedziałem się jak wiele karm zawiera suszone mięso oznaczane przez producentów jako dehydrated poultry meat. Internauci nieświadomi prawdy czy wręcz sterowani przez wirtualnych sprzedawców przekazują sobie te dziwne wiadomości.
Każdy z nas suszone mięso drobiowe wyobraża sobie dosłownie jako płat mięsa ze skórą lub bez, wysuszony powietrzem lub w sposób naturalny.
Niestety nie jest to prawdą.
Surowiec ten to nic innego jak mączka drobiowa.
W USA, kraju wiodącym w produkcji karm dla psów i kotów, nadal nazewnictwo jest tradycyjne. Pomimo zmieniających się procesów technologicznych, szczególnie dotyczących temperatur produkcyjnych, nadal jest to mączka mięsna (lub drobiowa ...).
Oto jak w skrócie przebiega proces uzyskiwania tak modnego “suszonego mięsa”.
Surowiec w formie odpadów mięsa, skóry (przy najlepszych jakościowo mączkach) oraz kości i innych materiałów poubojowych jest poddawany kolejno: gotowaniu, wyciskaniu (prasowaniu), odseparowaniu, parowaniu, suszeniu i sterylizacji pod wysokim ciśnieniem oraz konserwowaniu.
Dobrze, jeżeli jest to uzyskiwane w nowoczesnym procesie niskotemperaturowym (88oC) a nie wysokotemperaturowym (125oC).
W wyniku tego procesu uzyskuje się z początkowego wsadu około 20% mączki mięsnej oraz 15% tłuszczu drobiowego.
Czy gdzieś tu jest miejsce na suszone mięso?
Nie. Jest to proces uzyskiwania dobrego i trwałego surowca do produkcji karm, ale nigdy nie uzyskuje się w ten sposób suszonego mięsa, a tylko wysoko przetworzoną mączkę mięsną i ta ostatnia nazwa oddaje w pełni charakter surowca używanego w produkcji
Wielu producentów szczyci sie ty że ma suszone mięso w karmie