SPROSZKOWANA CELULOZA- pytanie do dr Jarka i nie tylko
Mam pytanie do osób które mają jakieś pojęcie na ten temat. Czy sproszkowana celuloza (źródło błonnika) może uczulać psa czy raczej nie powinna?
Ostatnio zmieniony 23 września 2007, 19:23 przez OWCZARZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie chciałbym być znowu źle zrozumiany.
Ale czy nie ma lepszych źródeł błonnika niż celuloza.
Niw wiem jaki to ma wpływ na alergię, ale wiedząc z czego jest produkowana źle mi sie to kojarzy. Chyba, że są jakieś naukowe badanie stwierdzające, że to dobre źródło błonnika. Przyznaje się - nie słyszałem.
Ale czy nie ma lepszych źródeł błonnika niż celuloza.
Niw wiem jaki to ma wpływ na alergię, ale wiedząc z czego jest produkowana źle mi sie to kojarzy. Chyba, że są jakieś naukowe badanie stwierdzające, że to dobre źródło błonnika. Przyznaje się - nie słyszałem.
Ok Giziu nie zastanawiam się czy są lepsze źródła, poprostu jedna wersja karmy CHS a mianowicie Light, ma w swoim składzie celulozę sproszkowaną, a wersja która do tej pory stosowałem nie miała, dlatego zastanawiam się czy przy moim psie podatnym na alergię taka celuloza może również uczulać.
Czy wogóle zdarza się aby uczulała?
Czy wogóle zdarza się aby uczulała?
Znalazłem coś takiego o sproszkowanej celulozie:
"ADI nieograniczone. Nie budzi zastrzeżeń zdrowotnych. Dozwolone ilości i zakres stosowania określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia
Zastosowanie
Używana głównie jako wypełniacz produktów niskokalorycznych, oraz źródło błonnika pokarmowego, składnik balastowy nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym "
Nie wiem co o tym myśleć.
"ADI nieograniczone. Nie budzi zastrzeżeń zdrowotnych. Dozwolone ilości i zakres stosowania określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia
Zastosowanie
Używana głównie jako wypełniacz produktów niskokalorycznych, oraz źródło błonnika pokarmowego, składnik balastowy nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym "
Nie wiem co o tym myśleć.
Mnie tez się wydaje że ok, chociaz dalej nie wiem czy może ta celuloza uczulać? Ciekawe co dr Jarek na to.
Tak, człowiek całe życie się uczy i nie starcza mu zycia jeszcze żeby się dowiedzieć wszystkiego.... ja czasem to nawet zrobię wielkie oczy bo pół życia sądziłem ze coś jest takie i takie, a tu nagle przeczytam że jest całkiem odwrotnie
Tak, człowiek całe życie się uczy i nie starcza mu zycia jeszcze żeby się dowiedzieć wszystkiego.... ja czasem to nawet zrobię wielkie oczy bo pół życia sądziłem ze coś jest takie i takie, a tu nagle przeczytam że jest całkiem odwrotnie
nie powinno uczulać jest to produkt hypoalergiczny , ale też nikt głowy nie da sobie uciąć bo zależy z jakiego żródła ona pochodzi. Materiały czy też produkty balastowe przy ich nietolerancji mogą wywołać rozwolnienie a nie ogólną alergię. To tak na szybko przemyślenia. Ważne jest źródło pochodzenia tej celulozy. Poczekamy jeszcze na Atę on w dziedzinie żywienia jest na prawdę dobra. Zobaczymy co ona napiszę a ja spróbuję połączyć to wtedy z fizjologią.
Nie spotkałam się z żadną wzmianką w literaturze o uczulającym działaniu celulozy. Jest ona stosowana w karmach, jako zamiennik otrąb czy innych zbożowych źródeł włókna, mogących wywoływać uczulenia. My od lat stosujemy w mieszankach dla zwierząt doświadczalnych alfa-celulozę jako jedyne źródło włókna i nawet w badaniach długookresowych nigdy żadnych problemów nie było. Celuloza ma tą zaletę, że jest tylko balastem - poprawia perystaltykę jelit, a nie upośledza wchłaniania składników pokarmowych. Tak może być przy włóknie rozpuszczalnym. Oczywiście w nadmiarze, albo przy schorzeniach wymagających niskiego poziomu włókna, może tak jak wspomniał doktor Jarek, powodować biegunkę. To tylko kwestia doboru odpowiedniej ilości.
Tak na marginesie zamowilem tą wersje CHS która ma w skłądzie celulozę. Do tej pory był na CHS Large bez celulozy 5 miesięcy, więc okaże się jaki będzie miała wpływ (bo wersja large nie zawiera celulozy, a tak to obie wersje mają identyczne składniki). Więc napiszę za niecały miesiąc jesli kogoś to interesuje co po nowej karmie, jak ją przyswaja
-
- Informacje
-