Przyzwyczajanie do suchej karmy
Moja przygarnięta prawie rok temu suczka na początku jadła niemal wszystko byle dużo. Nawet suchą karmę jadła z apetytem jak już ją raz spróbowała. Próbowałam karmić ją dwa razy dziennie: rano garść suchej karmy (RC) i wieczorem ryż z mięsem i marchewką. Od 2-3 miesięcy jej apetyt jest mniejszy i zaczęła być wybredna. Suchą karmę jadłaby chętnie gdybym dawała jej np. Frolika (po którym zresztą ma brzydkie kupy ). Dochodzę do wniosku, że należałoby chyba przestawić Gapę tylko na suchą karmę, ale jak to zrobić żeby zaczęła ją jeść ze smakiem? Mam ją "wziąć głodem"?
Mozesz ją wziąc głodem jasne ze tak.
Mozna tez spróbowac dodac cos pachnącego do miski z suchą - np tunczyk, czy jakas rybka, albo trochę mięska, ja dawąłam tez twaróg bo moja go uwielbia... tylko ze to tez moze spowodowac ze pozniej samego suchego nie ruszy wiec chyba głodóweczka jest najlepszym wyjsciem.
Postawic o stałej porze posiłku miske - nie zje przez 15 -20 minut- zabierasz. Za jakis czas postaw znów, nie zje... zabierasz... i wtedy dopiero na drugi dzien o stałej porze karmienia... i znów to samo... myśle ze juz na drugi dzien się wezmie za jedzenie, a jak nie to znow to samo ... Napewno jej to nie zaszkodzi...
Mozna tez spróbowac dodac cos pachnącego do miski z suchą - np tunczyk, czy jakas rybka, albo trochę mięska, ja dawąłam tez twaróg bo moja go uwielbia... tylko ze to tez moze spowodowac ze pozniej samego suchego nie ruszy wiec chyba głodóweczka jest najlepszym wyjsciem.
Postawic o stałej porze posiłku miske - nie zje przez 15 -20 minut- zabierasz. Za jakis czas postaw znów, nie zje... zabierasz... i wtedy dopiero na drugi dzien o stałej porze karmienia... i znów to samo... myśle ze juz na drugi dzien się wezmie za jedzenie, a jak nie to znow to samo ... Napewno jej to nie zaszkodzi...
-
do suchej karmy dodaj troche tego ryżu z kurczakiem i niech złapie zapch tego. Napewno bedzie wcinać
potem w miarę jedzenia dodawaj coraz mnie ryżu i kurczaka aż zostanie sama sucha karma.
Musisz to robić stopniowo żeby pies jadł zawsze z chęcią.
potem w miarę jedzenia dodawaj coraz mnie ryżu i kurczaka aż zostanie sama sucha karma.
Musisz to robić stopniowo żeby pies jadł zawsze z chęcią.
-
- Informacje
-