BHA w karmach royal canin

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Chefrenek

12 grudnia 2007, 15:41

Jak w tytule. Czy jest to szkodliwe dla psa czy nie? Wiecie coś na ten temat? W necie piszą że:

może wywierać toksyczny wpływ na nerki, wywoływać wysypkę, pokrzywkę, rzadko duszność. W wysokim stężeniu wywołuje nowotwory u zwierząt laboratoryjnych.

oraz

Jednak z innych badań wynika, że może hamować działanie innych rakotwórczych związków.

Może Pan dr. wie coś na ten temat?

Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
łapownik

12 grudnia 2007, 17:06

Witam!
Już od kilku lat uważam, że RC znacznie spadło na jakosci, kiedy wykupiło go Masterfoods[nie wiem jak jest z psimi karmami, piszę tu o kocich, ale podejrzewam że dla piesków jakość także sie obniżyła] Dlatego zmieniłam na Hill's, teraz na Orijen[cały czas mówie o kocie ;) ]
Jesli interesuje Cię temat BHA na ********** znajduje się ciekawy wątek. I chyba tyle na razie mogę napisać :)
Chefrenek

12 grudnia 2007, 18:33

łapownik pisze:Witam!
Już od kilku lat uważam, że RC znacznie spadło na jakosci, kiedy wykupiło go Masterfoods[nie wiem jak jest z psimi karmami, piszę tu o kocich, ale podejrzewam że dla piesków jakość także sie obniżyła] Dlatego zmieniłam na Hill's, teraz na Orijen[cały czas mówie o kocie ;) ]
Jesli interesuje Cię temat BHA na [****************] znajduje się ciekawy wątek. I chyba tyle na razie mogę napisać :)
Hihihi czytałam ten temat na dogomanii, nawet brałam w nim udział :lol:

Niestety w moim przypadku inna karma odpada. Muszę podawać psu rc veterinary diet. Z tego co się dowiedziałam od przedstawicielki rc, vet diet jest produkowana we Francji lub Austrii (karma mokra).

Ciekawa jestem opinii lekarzy weterynarii na temat tego bha. :roll:
irish

17 grudnia 2007, 22:38

Która karma dla psów jest ewidentnie najlepsza?
goskaaa

18 grudnia 2007, 08:40

irish pisze:Która karma dla psów jest ewidentnie najlepsza?
Niestety Irish na to pytanie ciężko udzielić jednoznacznej odpowiedzi, bo każdy pies różnie przyswaja, ale napewno czołówkę stanowią: Biomill, Nutro Choice, Hills, Bento Kronen, Franks Pro Gold, Orijen (choc to dość specyficzna karma), i diety weterynaryjne RC i Eukanuby, Chicken SOup, Nutra Gold to jest dla mnie osobiście taka 1 półka...
na drugą wrzucam RC, Eukanuba, Acana, Belcando, Purina Proplan, Proformance i całą resztę karm z linie premimum bądź superpremium.
Oczywiście nie biorę pod uwagę żadnych typu Purina Dog Chow, Pedigree, Friskies itd...
wisnia

21 grudnia 2007, 10:30

Nie znam się na przyswajalności, potrafię tylko porównać składy więc opieram się na znanym wszystkim rankingu karm amerykańskich:
1 Orijen - najlepszy
2 Acana, Chicken Soup - równorzędnie półkę niżej
Nie sądzicie, że ktoś powinien zrobić ranking karm europejskich? :wink:
goskaaa

21 grudnia 2007, 18:22

wisnia pisze:Nie znam się na przyswajalności, potrafię tylko porównać składy więc opieram się na znanym wszystkim rankingu karm amerykańskich:
1 Orijen - najlepszy
2 Acana, Chicken Soup - równorzędnie półkę niżej
Nie sądzicie, że ktoś powinien zrobić ranking karm europejskich? :wink:
to by był napewno ciekawy ranking... a narazie tylko wiadomo kto zdecydowanie wyprzedza innych :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje