Witam mam do Was pytanie. Czytalam, ze wiele ludzi na tym forum daje swojemu zwierzakowi surowe mięso . I to moje pytanie czy w zwiazku z tym, ze panuje ptasia grypa nie boicie sie podawac psu surowego miesa? Moze jestem ignorantka, ale nie wiem czy ta choroba moze sie przenosic na psy, bo na ludzi to juz wiemy ze moze ....
Co wy na to ?
ptasia grypa
Wydaje mi się, że jednak najbardziej narażone na zakażenie są psy mające kontakt z dzikim ptactwem (myśliwskie, gospodarskie) .Mięso kupione w sklepie powinno być bezpieczne. Wiadomo jednak, że lepiej dmuchać na zimne...
W dziale żywienie na dogomanii był już taki wątek, podano link do strony ze zwierzętami, które są wrazliwe na wirusa http://www.nwhc.usgs.gov/disease_inf...cies_chart.jsp . Nie ma tam psów, nie słyszałam o barfujących psach, których dotknęłaby ta choroba, ale kto wie..
W marcu 2006 roku w Azerbejdżanie u martwego bezpańskiego psa zidentyfikowano wirusa ptasiej grypy. Kilkanaście przypadków wykryto też u psów w USA.
EDIT: Na tej liście wymienione są gatunki wrażliwe na szczep H5N1 (czyli ten najbardziej znany, bo niebezpieczny również dla człowieka). Ale w przypadku wirusa grypy typu A (do tej grupy należy wirus ptasiej grypy) wyróżnia się 16 typów hemaglutynin (H) i 9 typów neuraminidaz (N), co teoretycznie daje 144 możliwe kombinacje HxNy. Jeśli dołożyć do tego łatwość mutacji tego wirusa, zdolność do rekombinacji z genomem gospodarza, to może powstać (i powstaje) wiele szczepów (mniej lub bardziej zjadliwych), które mogą infekować różne gatunki zwierząt (świnie, konie, foki, wieloryby i in.). Dlatego jakieś ryzyko zawsze istnieje. Z drugiej strony nie można popadać w paranoję
EDIT: Na tej liście wymienione są gatunki wrażliwe na szczep H5N1 (czyli ten najbardziej znany, bo niebezpieczny również dla człowieka). Ale w przypadku wirusa grypy typu A (do tej grupy należy wirus ptasiej grypy) wyróżnia się 16 typów hemaglutynin (H) i 9 typów neuraminidaz (N), co teoretycznie daje 144 możliwe kombinacje HxNy. Jeśli dołożyć do tego łatwość mutacji tego wirusa, zdolność do rekombinacji z genomem gospodarza, to może powstać (i powstaje) wiele szczepów (mniej lub bardziej zjadliwych), które mogą infekować różne gatunki zwierząt (świnie, konie, foki, wieloryby i in.). Dlatego jakieś ryzyko zawsze istnieje. Z drugiej strony nie można popadać w paranoję
-
- Informacje
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 93 gości