Ostatnio przeczytałam, że pies, który jada tylko i wyłącznie gotowane mięso nie ma możliwości uzupełnienia w swoim organiźmie soli, także należy do jedzenia dodawać jej odrobinę.
Czy to prawda? Jeśli tak, to jak czesto?
Dodawać sól do gotowanego jedzenia?
Ja właśnie też pierwsze słyszałam. Coś dziwna ta książka, w której to pisało.
Mój pies nie dostaje żadnych witamin do jedzienia. Uzupełnia sobie dietę suchą karmą marki Royal Canin. Czy to dobrze?
Mój pies nie dostaje żadnych witamin do jedzienia. Uzupełnia sobie dietę suchą karmą marki Royal Canin. Czy to dobrze?
Ja jestem za jednym sposobem karmienia właśnie choćby z tego względu że jedząc raz karmę raz suche nie wiadomo jak podać witaminy żeby było akurat, bo zarówno nadmiar jak i niedobór są złe...
Musiałabyś porozmawiać ze swoim weterynarzem co podawać psu do gotowanego jedzonka i w jakich ilościach żeby nie przedobrzyć gdyż pies dostaje karmę suchą.
Musiałabyś porozmawiać ze swoim weterynarzem co podawać psu do gotowanego jedzonka i w jakich ilościach żeby nie przedobrzyć gdyż pies dostaje karmę suchą.
Rozumiem, dziękuję za rady. Ja nie mam zaufania do gotowych karm dla psiaków. Wiem, że są te lepsze i te gorsze, ale to, że dana karma kosztuje 18 zł za kg. nie przekonywuje mnie dostatecznie. Wolę karmić pieska świeżym mięsem i makaronem lub ryżem, a czasami, np. gdy zabraknie skrzydełek z kurczaka, podaję mu namoczoną karmę (RC, ale zastanawiam się nad zmianą na Biomil). Psiak puki co jest zdrowy, ma lśniącą, miękką sierść, jest szczęśliwy i radosny.
Znacznie częściej dostaje gotowane jedzonko. Karmą zastępuję je tylko kilka razy w tygodniu. Ewentualnie ma jeszcze troszkę nasypane w misce, gdy zgłodnieje podczas naszej nieobecności. Za nienamoczoną karmą gotową nie przepada.
Znacznie częściej dostaje gotowane jedzonko. Karmą zastępuję je tylko kilka razy w tygodniu. Ewentualnie ma jeszcze troszkę nasypane w misce, gdy zgłodnieje podczas naszej nieobecności. Za nienamoczoną karmą gotową nie przepada.
Ja bym jeszcze dodawała do domowego jedzonka również warzywka, nawet w ilości większej od wypełniacza. Zresztą mój psiak tylko okazjonalnie dostaje ryż, ale ja go głównie karmię surowizną:)
Urozmaiciłabym pieskowi też źródła białka (kilka dni kurczak, ale kilka też np. wołowina, czy inny drób), dodałabym czasem twarożek, jogurt czasem żółtko i skorupkę.
Co do zmiany karmy z RC na Biomill też uważam,że to dobre rozwiązanie.
Urozmaiciłabym pieskowi też źródła białka (kilka dni kurczak, ale kilka też np. wołowina, czy inny drób), dodałabym czasem twarożek, jogurt czasem żółtko i skorupkę.
Co do zmiany karmy z RC na Biomill też uważam,że to dobre rozwiązanie.
Mój psiak oczywiście dostaje co jakiś czas surowe jajko (lekko sparzone gorącą wodą [choć ostatnio zrezygnowałam na jakiś czas z powodu ptasiej grypy]), gotowaną marchewkę, itp. jednak nie mogę przesadzać, gdyż ma on bardzo wrażliwy żołądek i nie trawi wielu rzeczy. Kłopot jest również przy innych mięsach, dlatego dostaje jedynie drób, bo mam pewność, że to mu nie zaszkodzi.
Jeśli chodzi o kamę, to do niedawna uważałam, że Royal Canin jest karmą najlepszą spośród wszystkich istniejących. Zaczęłam jednak czytać opinie innych i doszłam do wniosku, że Biomil jest lepszy.
Mam nadzieję, że to prawda i spróbują go nabyć w najbliższym czasie.
A tak właściwie co sprawia, że jest to karma bardziej odpowiedznia dla psiaków niż RC?
Jeśli chodzi o kamę, to do niedawna uważałam, że Royal Canin jest karmą najlepszą spośród wszystkich istniejących. Zaczęłam jednak czytać opinie innych i doszłam do wniosku, że Biomil jest lepszy.
Mam nadzieję, że to prawda i spróbują go nabyć w najbliższym czasie.
A tak właściwie co sprawia, że jest to karma bardziej odpowiedznia dla psiaków niż RC?
Biomill jest napewno droższy od RC, pozatym jest to karma produkowana z produktów najwyższej jakości, wstępnie trawionymi enzymami więc nawet zawarta w niej kukurydza nie uczula alergików na to "zboże"
Wystarczy poobserowować psa ile wydala,jeden mój pies od małego jadł RC- bo tak jadł u hodowcy więc tak zostawiliśmy i nie dość że sierść była brzydka, to kupska walił ogromne i śmierdzące i to po kilka na dzień.
Wystarczy poobserowować psa ile wydala,jeden mój pies od małego jadł RC- bo tak jadł u hodowcy więc tak zostawiliśmy i nie dość że sierść była brzydka, to kupska walił ogromne i śmierdzące i to po kilka na dzień.
Jednak porównałam ceny dokładnie - RC jest droższy Jest to różnica dosłownie 2-3 zł, ale jednak jest.
Jutro wybieram się do sklepu po Biomill'a. Wypróbujemy - zobaczymy.
to jakim ty royalem karmisz??? Jeżeli masz np Yorka i dałaś się złapać w pułapkę marketingowców w karmę pod daną rasę to faktycznie zmiana na Biomilla może mieć tylko dobry skutekmada_.15@vp.pl pisze:Jednak porównałam ceny dokładnie - RC jest droższy Jest to różnica dosłownie 2-3 zł, ale jednak jest.
W Krakvecie za Junior RC Maxi- 15kg płacisz ok 214, w promocji 209 zł, za Biomilla 15 płaci się około 269 zł
Mam dorosłego, małego kundelka, także karmiłam go karmą RC Adult Mini. Jutro wyprawa po Biomila, narazie nigdzie go nie mogę dostać
Oby był w sklepie, do którego wybieram się właśnie jutro.
Oby był w sklepie, do którego wybieram się właśnie jutro.
-
- Informacje
-