do schroniska ktoś przyniósł to maleństwo, twierdząc, że ma 4 tygodnie i że samo już je. Wziełam tą suczkę do domu, ale chciałam się upenić jak ją karmić. Jest u mnie od kilku godzin, narazie dałam jej Gerberka z kurczakiem, co bardzo jej smakowało. Napiła się troszkę wody.
Mam mleko dla szczeniąt Royala, ale było ważne do 11.07 - trochę boję się jej to dać, zwłaszcza, że jak je rozrobiłam to miało dziwny zapach (jakby ryby? nigdy nie miałam do czynienia z takim mlekiem, więc nie wiem, może tak powinno być?).
Mam też karmę dla szczeniąt Royala Maxi Junior (sunia na pewno nie jest maxi), która jest od 2 miesiąca życia. Na pewno jej nie pogryzie, ale czy mogę jej to podać rozmiękczone w wodzie w postaci takiej papki?
Czy puszki ANIMONDA Grancarno Junior będą dla niej dobre? A może są jakieś lepsze? Czy w ogóle można jej dawać puszki?
Zgóry dziękuję za rady i pozdrawiam
karmienie 4-tygodniowego szczeniaczka
możesz stosować zarówno puszki jak i suche dla szcz4eniąt. Suche należy namaczać i tworzyć z tego papkę. Pleko niekoniecznie musisz podać dla szczeniąt. Przeterminowanego niestety nie.
Pomocy kupiłam szczeniaka około4 tygodniowego teraz ma 6 tyg i ma biegunkę byłam u weta dał jej antybiotyk Betamox i bylam po dwóch dniach na powtórzenie antybiotyku czyli wczoraj. Przed biegunką dawałam jej karme Pedigri od 4 tyg saszetki i bylo dobrze. Od weta dostała jeszcze karme Royal canin recovery którą dałam po 24h głodówce zjadla pojawiły się nawet w biegunce dwa bobki ale znowu jest biegunka gotuje jej wlasnie skrzydełka z kurczaka z watroba z kurczat i marchewka. Sunia pije i chce jesc ale karmy sie nie chce chycic rozmoczyłam suche Pedigri i troche zjadła. Pomocy nie wiem co robić a musi żyć
Odstaw natychmiast Pedigree.
Ugotuj ryż z filetem z kurczaka (nie szkrzydełka, nie szyjki ani udka - mięso musi być chudziutkie, bez skóry, ryż prawie rozgotowany).
Przez dwa - trzy dni tylko to. Jeśli stolec się unormuje, można zacząć do gotowania dodawać odrobinę marchewki (przed podaniem psu marchewka musi być rozgnieciona, nie w kawałkach). I nic poza tym, żadnych dodatków. Dieta musi być monotonna ( a nie raz pedigree, raz royal, raz gotowane ).
Po kilku dniach, jeżeli stolec będzie już zupelnie bez zastrzeżeń, można ugotować zamiast fileta - skrzydełka, udka.
Cały czas trzeba kontrolować, czy psiak pije, i ile, żeby sie nie odwodnił.
Na diecie powinien być do 3 tygodni, dodatkowo dobrze by było podać lakcid (lacidofill, trilac lub coś w tym stylu).
Po tym czasie można pomału ( ) przejść na dietę docelową (gotowane lub suche, ale nie Pedigree, ani żadna inna karma marketowa!). Suche początkowo trzeba moczyć.
Ugotuj ryż z filetem z kurczaka (nie szkrzydełka, nie szyjki ani udka - mięso musi być chudziutkie, bez skóry, ryż prawie rozgotowany).
Przez dwa - trzy dni tylko to. Jeśli stolec się unormuje, można zacząć do gotowania dodawać odrobinę marchewki (przed podaniem psu marchewka musi być rozgnieciona, nie w kawałkach). I nic poza tym, żadnych dodatków. Dieta musi być monotonna ( a nie raz pedigree, raz royal, raz gotowane ).
Po kilku dniach, jeżeli stolec będzie już zupelnie bez zastrzeżeń, można ugotować zamiast fileta - skrzydełka, udka.
Cały czas trzeba kontrolować, czy psiak pije, i ile, żeby sie nie odwodnił.
Na diecie powinien być do 3 tygodni, dodatkowo dobrze by było podać lakcid (lacidofill, trilac lub coś w tym stylu).
Po tym czasie można pomału ( ) przejść na dietę docelową (gotowane lub suche, ale nie Pedigree, ani żadna inna karma marketowa!). Suche początkowo trzeba moczyć.
dzięki wielkie dopiero teraz przeczytałam tak zrobię jutro idę znowu do weta bo mi mówił że jak dalej będzie nie tak to mam przyjść jeszcze raz wielkie dzięki
-
- Informacje
-