Jedna uciecha drugi problem...

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Snack
Kontakt:

21 lutego 2008, 20:50

HURRA!! Moja mamcia jest za tym aby wysterlizować moje kochane sunie :D !!!! Ale nie mogę powiedzieć mamie że te całe chappi to przekleństwo!!!(pisze małą literą bo do tej karmy nie mam kultuty) itp. idp. Ale jak zacznę o tym gadać to mówi: Dzieciaku!!! Marzysz o aparacie a wydajesz kieszonkowe na takie głupstwa!!!
Co mam robić? Już nie mam siły by im wytłumaczyć.
Proszę tylko o przesłanie mi skutków ubocznych tych całych chappi i tak dalej i tak dalej!!
Nie chce się poddać ale nie mam siły!!!!! Ostatnia nadzieja w was!!!!!!!!
Awatar użytkownika
nekko

22 lutego 2008, 07:57

Naukowego potwierdzenia nie znajdziesz, bo gdyby było, to już dawno zabroniono by sprzedaży. Prawda jest taka, że pieski reagują różnie, niektóre mają delikatne żołądki a niektórym nie szkodzi nic, żyją i mają się dobrze. A ponieważ raczej mało kto prowadzi statystyki, od czego pieski umierają, nie dowiemy się jaki wpływ ma jedzenie na długość życia.
Argumenty "na emocje" mogą być takie, że nawet dziecko - chociaż uwielbia chipsy - musi jeść porządny obiad, bo szybko straci zdrowie. A kolorowe chappi to nic innego jak "psie chipsy" - tyle samo warte ale nafaszerowane smaczkami i barwnikami. Możesz przytoczyć, iż wiele piesków po długotrwałym zajadaniu się marketówą dostawało skrętu kiszek i innych problemów żołądkowych. Moja psina na samym początku została raz poczęstowana czymś takim i skończyło się rozwolnieniem, chociaż futrzak ma strusi żołądek.
Co do argumentów "na serio" - porównaj skład z opakowań Brita i marketówy i zapytaj mamy, czy warto przepłacać tyle pieniędzy za zaledwie 4% mięsa i resztę buraków, podczas gdy za niewiele większą kwotę ma 30%. Czy ona chce zrobić z psów wegetarian? Porównaj też dawkowanie dzienne w zależności od wagi psa - wydaje mi się, że marketówki sypie się do miski więcej, więc w ostatecznym rachunku powinno wyjść zgodnie z zasadą "co tanio - to drogo".
elza

22 lutego 2008, 16:43

Albo kupujcie purine chow. W cenie marketowej, skład podobny ale bez barwników więc juz zdrowiej.
Moje ostatnie odkrycie to Arion- 30 % miesa, cena ok. 30 zł za 3 kg.
Talia
Kontakt:

22 lutego 2008, 16:56

Ja kiedyś porównywałam dawkę dzienna i w karmie z wyższej półki dawka dzienna dla psa o masie 25kg wynosiła ok.250g, a w marketowych karmach ok420g :roll: Więc trzeba liczyć, że to prawie 2x tyle.. :roll:
Snack
Kontakt:

22 lutego 2008, 17:36

mmm... nie wiem co sądzić. jeśli Purina jest w marketach to znaczy że akurat ten rodzaj karmy zniżył się do poziomu Chappi(jestem nowa ale moja koleżanka się zna i troche mi gada) :wink:
elza

22 lutego 2008, 18:00

Purina chow jest w sklepach zoo a nie w supermarketach. Chodziło mi o rzad cenowy.
goskaaa

22 lutego 2008, 18:01

Snack pisze:mmm... nie wiem co sądzić. jeśli Purina jest w marketach to znaczy że akurat ten rodzaj karmy zniżył się do poziomu Chappi(jestem nowa ale moja koleżanka się zna i troche mi gada) :wink:
Są dwa rodzaje Puriny - Pro Plan- dostępny w sklepach zoologicznych i u weterynarzy - dość dobrej jakości. i Purina Dog Chow- dostępna w marketach, jest to nieciekawa karma, ale napewno jest lepszy rozwiązaniem niż Pedigree, Chapi czy inne Frolici!
Talia
Kontakt:

22 lutego 2008, 18:22

goskaaa pisze: Są dwa rodzaje Puriny - Pro Plan- dostępny w sklepach zoologicznych i u weterynarzy - dość dobrej jakości. i Purina Dog Chow- dostępna w marketach, jest to nieciekawa karma, ale napewno jest lepszy rozwiązaniem niż Pedigree, Chapi czy inne Frolici!
Nigdy nie widziałam Dog Chow w marketach, za to w marketach z puriny jest jeszcze Darling i Friskas(czy jak to tam sie pisze :lol: )
elza

23 lutego 2008, 07:36

Dog chow sprzedawana jest tylko w sklepach specjalistycznych czyli w zoologach.
Ja kupuje w Krakvecie bo mają korzystne ceny.
goskaaa

23 lutego 2008, 10:43

Ja widziałam Dog Chow w Tesco we Wrocławiu na Bielanach.
Talia
Kontakt:

23 lutego 2008, 13:06

Purina Dog Chow jest tylko trochę lepsza jakościowo od marketówek, nie zawiera tylu barwników i jest robiona z nieco lepszych składników. Uważam że dużo lepszy i tańszy od tej puriny jest brit.
goskaaa

23 lutego 2008, 16:25

Talia pisze:Purina Dog Chow jest tylko trochę lepsza jakościowo od marketówek, nie zawiera tylu barwników i jest robiona z nieco lepszych składników. Uważam że dużo lepszy i tańszy od tej puriny jest brit.
Powiem ci że w chwili obecnej Brit jest naprawde świetnym wyborem za tą cenę!!!!! Nie sądziłam że kiedyś to powiem, ale myślę sama nad przestawieniem suki na tą karmę w lecie- zwłaszcza że jest werjsa lamb and rice athletic- z tym że to z tej serii Care :)
Awatar użytkownika
Modraszka5050

23 lutego 2008, 18:29

A co w tej karmie jest złego? Nie wiem, bo moje psy karmie wyłącznie jedzeniem z puszek, kości i mięsem kurczaków.
Talia
Kontakt:

24 lutego 2008, 17:27

Ogólnie to ta karma zawiera bardzo mało mięsa (ok.4%).
Chefrenek

24 lutego 2008, 20:17

Modraszka5050 pisze:A co w tej karmie jest złego? Nie wiem, bo moje psy karmie wyłącznie jedzeniem z puszek, kości i mięsem kurczaków.
Kości z kurczaka mogą być dla psa niebezpieczne.
ODPOWIEDZ
  • Informacje