Wybor karmy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Kordian

04 maja 2008, 10:21

Witam.Kupiłem 6-miesiecznego szczeniaka owczarka niemieckiego krotkowłosego,lekarz niestwierdził zadnych wad ,ale dla lepszego rozwoju dał wapno po 4tab/dziennie.Jaka karma jest polecana w przystenej cenie jako uzupelnienie do pokarmu( i jakie porcje),ktory sam gotuje-mieso,warzywa,ryz,makaron.Dziękuje
Awatar użytkownika
Robert A.

05 maja 2008, 10:55

Czy Vet dał coś na stawy?Jeśli nie to koniecznie kup.O preparatach na stawy było już wiele napisane wcześniej.

Ludzie bardzo często traktują suchą karmę jako uzupełnienie gotowanego-nic bardziej mylnego.Sucha karma nie uzupełni brakujących minerałów,witamin itd,gdyż traktujesz ją jako dodatek a te ilości są nie wystarczające!!!Producent podaje zawsze ilości dobowe,dając mniej karma znacznie traci na swych właściwościach.i nie przyniesie efektu.
Nie jestem zwolennikiem mieszania suchego z gotowanym,i jestem przekonany,że to zły pomysł.Co innego dając psu karmę suchą w formie nagród.
Lepiej przeznaczyć pieniądze na dodatkowe witaminy i odżywki dla psa.
elza

06 maja 2008, 08:42

Ja gotuje to tak jak podał weterynarz- 1/3 ryzu, 1/3 miesa bez kosci ale z chrzastkami ( ja uzywam najczęsciek kurczaka lub indyka), 1/3 jarzyn- marchewka, trochę pietruszki odrobina selera.
ODPOWIEDZ
  • Informacje