Pytanie o żywienie szczeniaczka

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Milka27

09 maja 2008, 19:20

Mam szczeniaczka MILKĘ kundelek ma 6 tyg waży około 0.6 kg i chciałem zapytać jak ją żywić dawałem jej mleko 3,8%tłuszczu ale ze sklepu ser biały 8%tłuszczu mieszałem z karmą "ANIMONDA pełnowartościowa dieta dla szczeniaków" i dodawałem 1x dziennie witaminki AMINO-VIT około 1 mililitr. Vet powiedział mi żebym odstawił mleko i ser, że tak karma wystarczy powinna dziennie do wagi zjeść około 100 gram według tego co podane jest na opakowaniu ale wiem że jest mała i że sobie nie poradzi z tak wielka ilością dziennie. proszę doradzić mi czy tak karma wystarczy i jak często mam jej dawać jeść 3xwystarczy?? A... i czy do wody mogę dolać tego mleka trochę bo za nic nie chce sie przestawić na samą wodę. To mój pierwszy piesek w życiu wiec proszę o wyrozumiałość i pomoc a w sumie to prosimy :)
Angelika&NANETTE

11 maja 2008, 12:28

Mleko nie jest odpowiednim pożywieniem dla psów!Raz na jakiś czas możesz je podać.Z twarożkim też nie przesadzaj!jeżeli wet tak mówi, to powinno być dobrze.Natomiast jeśli zauważysz,że piesek sporo przytył,to zmniejsz dawki. Jeśli piesek ma 6 tyg. to podawaj co najmniej jedzenie 4 razy dziennie!W wieku 3mie. 3 razy, a w wieku 6/7mis.dwa razy.Możesz dodawać połowę porcji witamin do karmy i to wystarczy!Jeśli pies wogóle nie pije wody, to na początku możesz mu dolewać mleka.Ale zmniejszaj dawki!!!!,aż w końcu będzie pił sama wodę! W przeciwnym razem może grozić to biegunką.
Angelika&NANETTE

11 maja 2008, 12:29

Mleko nie jest odpowiednim pożywieniem dla psów!Raz na jakiś czas możesz je podać.Z twarożkim też nie przesadzaj!jeżeli wet tak mówi, to powinno być dobrze.Natomiast jeśli zauważysz,że piesek sporo przytył,to zmniejsz dawki. Jeśli piesek ma 6 tyg. to podawaj co najmniej jedzenie 4 razy dziennie!W wieku 3mie. 3 razy, a w wieku 6/7mis.dwa razy.Możesz dodawać połowę porcji witamin do karmy i to wystarczy!Jeśli pies wogóle nie pije wody, to na początku możesz mu dolewać mleka.Ale zmniejszaj dawki!!!!,aż w końcu będzie pił sama wodę! W przeciwnym razem może grozić to biegunką.
ODPOWIEDZ
  • Informacje