Zakładam taki temat, ponieważ wiem, że nasze psinki dały by się pociąć za pyszny obiadek ugotowany przez pańcię(pana).
Mój Hugo ubóstwia gotowaną rybkę z warzywami i kurczaczka. Przepada również za twarożkiem z jogurtem naturalnym.
Czekam na Wasze propozycje pysznych posiłków.
Proszę podawać też przy końcu opisu dania czy posiłek jest dobry dla szczeniaków czy raczej lepiej karmić nim tylko dorosłe pupilki.
Pozdrawiam
Psie gotowanie
Moja lubi i karmę i domowe, z posiłków mojego autorstwa to rybka gotowana z ziemniakami, kurak z ryżem, czasem miksuję wszystko na konsystencję Gerbera, ale to od czasu do czasu, serca drobiowe z ryżem albo ziemniakami, rybka surowa z ryżem. Do wszystkiego dorzucam warzywa- marchewkę, brukselkę, brokuły, pietruchę, buraczki, groszek- w zależności od tego, co mam akurat w domu. Co jakiś czas dorzucam surowe jajo.
No i oprócz gotowanych to daję jeszcze parę kostek sera białego z kefirem.
Witamin ani suplementów raczej nie podaję, mam w domu kupiony Canvit, ale po pierwsze sunia dostaje coś gotowanego raz na 3-4 dni, częściej wrzucam jej coś do karmy (rybka, mielone, serek), która jest u nas bazą i która suplementy zawiera. No a poza tym produkty, z których przyrządzam jej posiłki to też nie tylko białka, węglowodany i tłuszcz- witaminki itp. też, tym bardziej, że gotuję głównie jakieś wypełniacze, a mięso/rybka i warzywka są raczej na surowo (warzywa ew. lekko podgotowane)
No i oprócz gotowanych to daję jeszcze parę kostek sera białego z kefirem.
Witamin ani suplementów raczej nie podaję, mam w domu kupiony Canvit, ale po pierwsze sunia dostaje coś gotowanego raz na 3-4 dni, częściej wrzucam jej coś do karmy (rybka, mielone, serek), która jest u nas bazą i która suplementy zawiera. No a poza tym produkty, z których przyrządzam jej posiłki to też nie tylko białka, węglowodany i tłuszcz- witaminki itp. też, tym bardziej, że gotuję głównie jakieś wypełniacze, a mięso/rybka i warzywka są raczej na surowo (warzywa ew. lekko podgotowane)
Dziękuję za odpowiedź.
Mój Hugo jest teraz na mieszanej karmie suchej Royala Medium Junior - Boxer Junior. Próbujemy go stopniowo przyzwyczaić do Boxer Junior.
Gotowany posiłek dostaje raz, dwa razy w tygodniu. Serek... to coś co kocha. Najchętniej każde śniadanko to twarożek.
Czy łączycie mięsko i warzywa z ryżem lub makaronem ?
Mój Hugo jest teraz na mieszanej karmie suchej Royala Medium Junior - Boxer Junior. Próbujemy go stopniowo przyzwyczaić do Boxer Junior.
Gotowany posiłek dostaje raz, dwa razy w tygodniu. Serek... to coś co kocha. Najchętniej każde śniadanko to twarożek.
Czy łączycie mięsko i warzywa z ryżem lub makaronem ?
Ja jak najbardziej tak, czasem dostanie samo mięsko, ale najczęściej łączę. Najlepszy jest ryż, ja makaron i kasze zamieniłam na ziemniaki, bo wg mnie lepsze i pies je uwielbia. Zawsze się mówiło, że mięsa, wypełniacza i warzyw powinno byc po ok. 30%, ja jednak stosuję inne proporcje- ok.50% (do 60) mięsa, 25% wypełniacza i tyle samo warzyw. Ogólnie proporcje wypełniacza i warzyw to tak orientacyjnie, ile mi się doda Trzymam się tego, żeby mięsa było przynajmniej 50% albo więcej
-
- Informacje
-