Kichanie

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Iza

05 maja 2005, 10:35

Mam pieska, a raczej suczke. Jest to jeszcze szczeniaczek, choć już nie taki młody szczeniaczek, bo ma już około 7 miesięcy. Zwykły nieduży kundelek, ale za to jaki kochany :D
No więc przejde do rzeczy. Sara, bo tak ma na imie mój piesek, od jakiegoś czasu ciągle kicha. Czy to możliwe żeby zaraziła się nosówką, mimo tego, że była szczepiona?????? :cry: Czy to jest tylko zwykłe przeziębienie? Co mam zrobić? Iść z nią do weterynarza, czy leczyć domowymi sposobami?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 maja 2005, 22:02

kichanie nie jest objawem patognomonicznym nosówki. Jest przede wszystkim objaw nieżytu nosa a w tej porze roku głównie nieżytu tła alergicznego ze względu na pylenie traw i koszenie ich. Dobrze byłoby aby psa zobaczył lekarz zajrzał do nosa, gardła sprawdził czy w nosie nie zalega jakaś wydzielina czy ciało obce ( często są to różne kłoski tarw - u psów wąchających). Na pewno prosze się nie martwić o nosówke. Wiem, że nazwa pochoszi od nasa, ale nie objawia się to kichaniem. Z regóły nosówka wiąże się z bardzo ciężkimi objawami ogólnymi zależnymi od postaci choroby.
ODPOWIEDZ
  • Informacje