zmiany w listwie mlekowej u starego psa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

lue

08 maja 2011, 15:39

Witam! Chciałam zasięgnąć jeszcze jednej porady specjalisty. Moja 11 letnia bokserka ma dużo zmian na listwie mlekowej (cała listwa jest zgrubiała i w okół niej wyczuwalne są inne guzki.(tylko z jednej strony) Jest po przebytych dwóch operacjach- pierw ropomacicze, a następnie usunięcie guza sutka. Myślałam,że ta zmian na sutku nie posieje dalej a jednak...
i tu moje pytanie-ostatnio psina zrobiła się apatyczna, po schodach schodzi bardzo powolutku,aby nie robić gwałtownych ruchów z tą listwą.Szczególnie zgrubiałe jest to miejsce w którym miała usunięty sutek. Jakie mogłabym podać jej leki przeciwbólowe, coś co by ją wzmocniło i ulżyło? Apetyt ma, pije dużo wody. Jeszcze kwestia operacji- wiem,że jak na boksera 11 lat to sporo plus jeszcze dwie operację, także chyba kolejny zabieg jest niewskazany a ja tak bardzo chciałabym ją uratować. Nie chcę siedzieć bezczynnie dlatego bardzo proszę o wskazówki.
ania05

08 maja 2011, 17:46

Myślę że nie ma czasu i trzeba wyciąć wszystko ale najpierw zrobić jeszcze rtg płuc ale to już lekarz będzie wiedział .Uratować ją można chyba tylko w ten sposób .
lue

08 maja 2011, 22:43

Rozumiem. Niepokoję się bo sunia ma też takie zgrubienie powyżej listwy tak jak się zaczynają żebra u dołu :( Bardzo się boję bo już przy usuwaniu sutka dostała słabszą narkozę z uwagi na to,że wiek i że bokser czyli krótki nos. Boję się,że może nie przeżyć operacji :(
ania05

09 maja 2011, 13:02

Ale póki nie zrobisz badań i nie wyjaśnisz co to jest to nie pomożesz psu .....Nie wiem czy może pobrać jakiś wycinek do diagnozy co to jest i czy to ruszać .Czasem ryzyko operacji jest lepsze niż zostawienie i zaniechanie leczenia bo wtedy skazujesz psa na powolną męczarnię . :x
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

10 maja 2011, 23:22

wszelkiego rodzaju zmiany z listwach mlekowych przypominające guzy powinny byż usunięte radykalnie. Są odpowiednie schematy usuwania pakietów mlecznych i zależą one od zajęcia poszczególnych pakietów. Przed zabiegiem trzeba wszelkimi sosobami wykluczyć ogniska przerzutów.
ODPOWIEDZ
  • Informacje