Witam.
Mój problem to taki, że mój pies od tygodnia dziwnie się zachowuje. A mianowicie, nie je, długo leży po kątach, gdzie ma swój koc do leżenia, nie chce wychodzić na spacery, a jak już wyjdzie, to idzie bardzo powoli, jakby łapy miałyby się pod nią załamać. Jest też 2 problem. Od poniedziałku zaczęła wymiotować, aż do środy. Na początku były to żółte wymiociny, potem białe bo tylko wodę piła. A dzisiaj, w niedzielę, nagle wymiotowała na zielono. Zaniepokoiłem się. Oczywiście podszedłem do tych wymiocin, żeby zobaczyć czy coś w nich jest - nic nie było oprócz zielonych kawałków, które wyglądały jak zmielony szpinak.
Bodajżę 4 tygodnie temu pies został ugryziony przez kleszcza, a 2 tygodnie temu moja mama dała psu taką "szczoteczkę" dla psów (oczywiście do jedzenia z firmy "Pedigree(?)"). Na początku kiedy zaczęła wymiotować, przepszczaliśmy, że to wina tej całej szczoteczki, która - jak to mój brat i mama powiedzieli - utknęła w jelitach, i nie może tego z siebie wydostać. Bardzo się niepokoję, więc bardzo proszę Was o pomoc w tej sprawie. Jutro mamy zamiar jechać do weterynarza, ale przed tym, postanowiłem zapytać doświadczonych (co niektórych) ludzi. Dodam, iż mój pies jest rasy Owczarka Podchalańskiego, który mieszka w mieście, ale to przecież nie ma nic wspólnego w tej sprawie.
Za pomoc z góry dziękuję, i liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam.
Mój pies często wymiotuje
Myślę że trzeba się tu chyba zastanowić nad chorobą odkleszczową bo to jest sprawa podejrzana ......Nie sądze że przysmak pedigree ma tu jakieś znaczenie .Trzeba pokazać pieska lekarzowi i powiedzieć o kleszczu .
-
Byliśmy dzisiaj u weterynarza, i okazało się (ku mojemu zdziwieniu), że w jelitach utknęła karma. Potrzeban była natychmiastowa operacja, z racje tej, że ta sprawa trwa już od tygodnia. Do tanich ta sprawa nie należy, ale lepsze to, niż zdechnięty pies.
jeżeli wymioty u psa są częste i obfite to w ciągu doby powinien go zawze obejrzeć lekarz. Jeżeli sporadyczne ale powtarzające się tez takiego psa powinien obejrzeć lekarz.
-
Szczoteczki - przysmaki, haha, już od dawna wiadomo ze one bardziej szkodzą niż przynoszą pozytku! Przodują w problemach Grenees czy jak to sie pisze....pedigree też nie lepsze. Czemu ludzie wola takie cudactwa niż zwykłe gnaty????