Mój pies często wymiotuje

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Bartek1234567

26 czerwca 2011, 16:19

Witam.
Mój problem to taki, że mój pies od tygodnia dziwnie się zachowuje. A mianowicie, nie je, długo leży po kątach, gdzie ma swój koc do leżenia, nie chce wychodzić na spacery, a jak już wyjdzie, to idzie bardzo powoli, jakby łapy miałyby się pod nią załamać. Jest też 2 problem. Od poniedziałku zaczęła wymiotować, aż do środy. Na początku były to żółte wymiociny, potem białe bo tylko wodę piła. A dzisiaj, w niedzielę, nagle wymiotowała na zielono. Zaniepokoiłem się. Oczywiście podszedłem do tych wymiocin, żeby zobaczyć czy coś w nich jest - nic nie było oprócz zielonych kawałków, które wyglądały jak zmielony szpinak.

Bodajżę 4 tygodnie temu pies został ugryziony przez kleszcza, a 2 tygodnie temu moja mama dała psu taką "szczoteczkę" dla psów (oczywiście do jedzenia z firmy "Pedigree(?)"). Na początku kiedy zaczęła wymiotować, przepszczaliśmy, że to wina tej całej szczoteczki, która - jak to mój brat i mama powiedzieli - utknęła w jelitach, i nie może tego z siebie wydostać. Bardzo się niepokoję, więc bardzo proszę Was o pomoc w tej sprawie. Jutro mamy zamiar jechać do weterynarza, ale przed tym, postanowiłem zapytać doświadczonych (co niektórych) ludzi. Dodam, iż mój pies jest rasy Owczarka Podchalańskiego, który mieszka w mieście, ale to przecież nie ma nic wspólnego w tej sprawie.

Za pomoc z góry dziękuję, i liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam.
ania05

26 czerwca 2011, 16:51

Myślę że trzeba się tu chyba zastanowić nad chorobą odkleszczową bo to jest sprawa podejrzana ......Nie sądze że przysmak pedigree ma tu jakieś znaczenie .Trzeba pokazać pieska lekarzowi i powiedzieć o kleszczu .
murakami

26 czerwca 2011, 23:09

Nie zwlekajcie z wizytą u weta, bo jeżeli to babeszjoza (choroba przenoszona na psy przez zarażone nią kleszcze) to czas gra istotną rolę - pies musi natychmiast dostać odpowiedni lek, ratujący życie.
Bartek1234567

27 czerwca 2011, 12:07

Byliśmy dzisiaj u weterynarza, i okazało się (ku mojemu zdziwieniu), że w jelitach utknęła karma. Potrzeban była natychmiastowa operacja, z racje tej, że ta sprawa trwa już od tygodnia. Do tanich ta sprawa nie należy, ale lepsze to, niż zdechnięty pies.
ania05

27 czerwca 2011, 12:47

Matko to jaka karma ?Te pałeczki na czyszczenie zębów ?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 czerwca 2011, 13:17

jeżeli wymioty u psa są częste i obfite to w ciągu doby powinien go zawze obejrzeć lekarz. Jeżeli sporadyczne ale powtarzające się tez takiego psa powinien obejrzeć lekarz.
isabelle30

27 czerwca 2011, 14:51

Szczoteczki - przysmaki, haha, już od dawna wiadomo ze one bardziej szkodzą niż przynoszą pozytku! Przodują w problemach Grenees czy jak to sie pisze....pedigree też nie lepsze. Czemu ludzie wola takie cudactwa niż zwykłe gnaty????
ODPOWIEDZ
  • Informacje