Problemy z oddychaniem

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Niffer

24 sierpnia 2011, 12:01

Witam
Mój 4 letni mieszaniec jest w trakcie leczenia farmakologicznego enroxil flavour. Pies pewnej nocy zaczął się dusić atak trwał ok minuty i przeszedł sam wygląda to jak większość ataków opisanych w internecie: pies nagle zaczyna gwałtownie łapać powietrze jakby się zakrztusił, charczy przy tym głośno i zapadają mu się płuca, język robi się fioletowy. Pojechaliśmy na nocny dyżur do weterynarza dostał witaminy, enroxil i dexasone (ok 2 w nocy) po tych lekach wystąpiła wyraźna poprawa. o 19 zrobiono zdjęcie RTG aby wykluczyć nieprawidłowości tchawicy (mój poprzedni pies miał takie problemy a złe leczenie doprowadziło do śmierci) tchawica wg lekarza jest prawidłowa, jednak oskrzela mają zaostrzymy rys po przetrwałym stanie zapalnym. Moim zdaniem diagnoza nie pasuje do choroby ponieważ: jako szczenię miewał już takie problemy, które przeszły samoistnie, pies od pół roku nie chorował ( z najmniejszym kichnięciem lecę do lekarza). Od tamtej pory ataki powtarzają się co noc (w nocy są gwałtowniejsze i dłuższe) w dzień występują sporadycznie, dziś miał miejsce dłuższy atak na spacerze (pies się wystraszył, zaczął szczekać i zaczął się atak). Dostaje antybiotyk raz dziennie 50 mg
Pies wzięty ze schroniska chorował od początku (niby miał 7 tygodni ale nie potrafił jeść samodzielnie), obecnie waży ok 11 kg, jest wielkości spaniela.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 września 2011, 20:35

a jak wygląda serce na zdjęciu , bo opis w 100 % pasuje do niewydolności krążęniowej.
Niffer

20 września 2011, 13:43

Serce jest wg lekarza lekko powiększone ale mieści się w granicy normy. Zmieniłam lekarza, nowy oprócz zmiany antybiotyku zalecił podawanie Theospirex i ataki ustąpiły, parę dni temu zrobiono nowe zdjęcie i jest wyraźna popraw3a wyglądu płuc (małe zmiany zostały jeszcze na prawym płucu). martwi mnie tylko, że psiak stracił apetyt karmimy go praktycznie na siłę a pojony jest strzykawką
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 września 2011, 09:10

brak apetytu może być efektem leczenia . Sam theospirex może powodować brak łaknienia ja i wymioty.
ODPOWIEDZ
  • Informacje