Nowotwór żołądka u shar peia

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

karolcia1981

28 września 2011, 16:30

Witam serdecznie,

mam 5 letniego psiaka rasy shar pei. Niestety nie jest okazem zdrowia. W związku z problemami zdrowotnymi, co kwartał wykonuję u niego ogólne badanie moczu oraz badanie krwi (tzw. profil podstawowy). Przez ostatni tydzień Henio zaczął mieć problemy z trawieniem. Pojawiły się upoczywe zaparcia oraz nocne bóle brzucha. Pojechaliśmy więc do weterynarza, który podał mu lek na trawienie oraz no spę. Wszystko było w porządku aż do wczoraj. W nocy pies nie spał, trząsł się z bólu, co chwila domagał się wyjścia na dwór. W trakcie dziesiejszej wizyty u lekarza, okazało się, że ma jakąś zmianę w okolicy jamy odźwiernika oraz mocno zgazowane jelita. Niestety usłyszałam, że może być to nowotwór. Ustaliliśmy więc na razie, że przez okres 2 tygodni będzie na gotowanym jedzeniu lub na puszkach royala intestinal,dodatkowo ma dostawać leki rozkurczowe. Po tym okresie obowiązkowo ma mieć zrobione badanie krwi oraz kontrolne usg. Boję się, że Henio może mieć raka. Proszę o infomacje, jakie są rokowania w przypadku takich zmian u psów?Ja kie badania mogę jeszcze wykonać? Jakie metody leczenia stosuje się u zwierząt? Dodatkowo dodam, że ostatnie usg miał robione w czerwcu i wtedy wszystko było w porządku. Ciężko mi sie pogodzić z myślą, że może to być coś poważnego.

Pozdrawiam serdecznie:
Katarzyna Koczkodaj
ania05

28 września 2011, 17:56

A jak lekarz odkrył tą zmianę ,jakie badanie zrobił gastroskopię ,rtg ? :roll:
karolcia1981

28 września 2011, 18:25

Witam ponownie,

tę zmianę wykryto podczas badania usg jamy brzusznej.

Pozdrawiam:
Katarzyna Koczkodaj
ania05

28 września 2011, 19:39

Musisz poczekac na doktora który podpowie jakie badania i co jeszcze powinniście zrobić żeby to wyjaśnić .Hm.....usg może pokazać jakieś guzy ale wydaje się że dokładniejszym badaniem była by gastroskopia bądz rtg z kontrastem .Jest to dośc poważna diagnoza u psa .
karolcia1981

02 października 2011, 00:40

Dobry wieczór,

uprzejmie proszę o pomoc, ponieważ nie wiem, co może dolegać mojemu psu. Codzienne wieczorem po upływie godziny do trzech po ostatnim posiłku, Heniu zaczyna się bardzo dziwnie zachowywać. Robi się nerwowy, dyszy i ślini się, wydaje mi się, że odczuwa wtedy ból brzucha. Słychać przelewania. Od kllku dni jest na antybiotykach i lekach przeciwzapalnych, oprócz tego z ostatnim posiłekiem otrzymuję no-spę i espumisan. W.w. objawy zgodnie z opinią wterynarzy nie mają wpływu ze zmianą w jamie brzusznej, którą wykryto podczas usg. Niestety po raz pierwszy nie wiedzą dokładnie, co może byc przyczyną jego zachowania. Może Panstwo mają jakieś podejrzenia? W następnym tygodniu zawiozę kał do badania oraz będziemy wykonywać prześwietlenie z dodatkiem barytu. Proszę o pomoc i ewentualne sugestie, ponieważ bardzo szkoda mi psiaka. Czy objawy te mogą być wynikiem nerwicy? Dodam, że obecnie mieszkam z nim u moich rodziców ze względu na przeprowadzany u mnie remont. Ale jesteśmy tuż już prawie 2 miesiące i wcześniej wszystko było w najlepszym porządku.

Pozdrawiam:
Katarzyna Koczkodaj
Ostatnio zmieniony 02 października 2011, 10:38 przez karolcia1981, łącznie zmieniany 1 raz.
karolcia1981

02 października 2011, 10:37

Witam serdecznie,

Panie Jarku proszę jeszcze o wskazówki dotyczące jedzenia. Myślę, aby przy opisanych dolegliwościach podawać mu karmę hillsa id lub eukanubę intestinal. Na razie jest na puszkach royal canin intestinal lub na gotowanej kaszy manny z warzywami i kurczakiem, ale ten spoósb jedzenia chyba mu nie służy.

Pozdrawiam:
Katarzyna Koczkodaj
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 października 2011, 11:45

Pani Katarzyno jeśli u psa stwierdzo zmianę w brzuchu to zwierzę powinno pilnie znaleźć się na stole operacyjnym. Należy ja pilnie usunąć . CZekanie nie zmieni nic tylko pogorszy stan. Zmiana będzie rosła ( jeśli to nowotwór - da przerzuty). Tu gracie z czasem , a czas jest teraz dla psa najcenniejszy. Pilnie laparotomia diagnostyczna, potwierdzenie jeszcze raz usg , ewentualnie rtg brzucha może być z kontrastem. Ale proszę nie czekać zmiany w brzuchu same nie znikają.
ODPOWIEDZ
  • Informacje