Pies-gruczoły okołoodbytowe

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

marzii

12 października 2011, 21:12

Witam,

Bardzo proszę o radę, mój pies jest umówiony na chirurgiczne usuwanie gruczołów okołoodbytowych. Problem pojawił się, kiedy Pako zaczął zbytnio interesować się swoją pupą i drapał się jak opętany. Pojechaliśmy do weterynarza i wtedy padła diagnoza o gruczołach.
Pako ma dopiero 1,5 roku boję się, że coś mu się stanie podczas operacji. Dodam jeszcze, że pies już dostał wszystko co możliwe, mam tu na myśli, zastrzyki, tabletki i ostatnio czopki, jednak gruczoły nie odpuszczają.
Może mi Pan przybliżyć ten zabieg jak i jego konsekwencje. Proszę również mi doradzić, czy decydować się na operację, czy czekać.
A i jeszcze jedno jaki jest mniej więcej koszt takiego zabiegu? Lekarz, do którego chodzę, z psem powiedział, że około 500 zł, jednak na jakimś forum przeczytałam, że 100-150zł.
Bardzo dziękuję za pomoc.
SleepingSun

12 października 2011, 21:47

zrób psu morfologię i biochemię koniecznie przed operacją.
marzii

12 października 2011, 22:14

SleepingSun pisze:zrób psu morfologię i biochemię koniecznie przed operacją.
Skąd taki pomysł? Lekarz mi nic o tym nie wspomniał
isabelle30

12 października 2011, 22:45

Do badań dodalabym - przynajmniej ekg serca oraz zmianę weta....
Ten zabieg to jest operacja pod narkozą - obowiązkiem weta jest sprawdzić czy nie ma przeciwwskazań do narkozy, czy może należy inaczej narkozę zastosować, na co zwrócić uwagę podczas zabiegu aby zminimalizować ryzyko nieprzyjemnych niespodzianek...
Koszt zabiegu zależy w dużej mierze od wagi psa oraz zastosowanego znieczulenia
SleepingSun

12 października 2011, 22:59

stąd, że jeżeli Twój pies ma problemy np z nerkami to jest to przeciwwskazanie do narkozy i żaden szanujący się lekarz wtedy nie narazi życia Twojego psa. Też pomyślałabym o wizycie u innego, skoro pomija takie oczywiste rzeczy.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

13 października 2011, 01:05

oczywiście badania przed zabiegiem jak najbardziej, jeśli gruczoły wchodza w zapalenie i bardzo ciężko się leczą lub regularnie nawracają taki zabieg jest konieczny. Za 100-150 zł nie wiem czy ktoś podejmie się takiego zabiegu, koszty ryzyka, wiedzy, materiałów przekraczają te kwoty . Ja za taką kwotę nie podjąbym się tego zabiegu.
Gość

13 października 2011, 09:59

to jest ryzykowna operacja , bo może dojść do uszkodzenia nerwu i pies później nie będzie trzymał kału !!! trzeba się dobrze zastanowić i skonsultować z innym doświadczonym wetem.
aga491

26 stycznia 2012, 14:43

Panie Doktorze,moj pies mial wyciete gruczoly 24go stycznia po rocznym bezskutecznym leczeniu antybiotykami,wczoraj wrocila do domu ze szpitala. Czy powinnam sie martwic, ze z ran,ktore powstaly w wyniku ciec saczy sie taka "woda z bardzo mala iloscia krwi"-to cos takiego jak dziecko rozwali porzadnie kolano, to tez taka ni to ropa ni to woda leci, czy moze to normalny objaw? Znalezlismy dzisiaj takze znikomom ilosc kalu w jej poslaniu, czy to tez powinno nas martwic?, ale pozniej wyproznila sie juz na krotkim spacerku normalnie. Z gory dziekuje za pomoc.
Aga
napatrzylem

26 stycznia 2012, 21:14

To nie jest prosty zabieg, badania wczesniej sa konieczne, morfologia i biochemia to niezbedna podstawa. Zreszta co ja tu bede pisal, przeciez kazdy sensowny weterynarz ci to powie.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 stycznia 2012, 23:23

aga491 to dopuszczalne objawy. Okolica jest bardzo ciężka do utrzymania czystości więc tak się może dziać tonic niepokojącego. Odkażajcie rany, stosujcie leki i kontrole u lekarza.
laikinia

27 stycznia 2012, 19:52

Naszego psa chcial jeden weterynarz operowac... drugi wyleczyl go bez ciecia. Przy takich powaznych zabiegach zawsze przyda sie druga opinia. Chociazby dla potwierdzenia diagnozy.
ODPOWIEDZ
  • Informacje