problemy ze zwieraczem odbytu -5-letnia goldenka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

petra2007

30 marca 2012, 11:27

Witam,
Mam uciążliwy problem ze swoją suczką-golden retriverem. Pies po dłuższym odpoczynku (zazwyczaj rano,ale czasami również w ciągu dnia) popuszcza kał. Jest to zwykły,twardy stolec,różnej wielkości-raz malutka kulka,innym razem nawet o średnicy kilku centymetrów. Oczywiście robi to bezwiednie,bez jakiegoś parcia,przybierania pozycji jak na dworze,zwyczajnie wstaje z koca i wypada jej spod ogona. Dodam,że są okresy kilkutygodniowe,kiedy ten objaw jest nasilony (praktycznie codziennie się zdarza),po czym na kilkanaście dni, czasem dłużej wygasa-nie zdarza się wcale. I tak cyklicznie,myślę,że od minimum 2 lat. Weterynarz nie miał pomysłu jak to leczyć. Raz kazał oczyszczać gruczoły okołoodbytnicze, innym razem nie oczyszczać. Zawsze jak miała oczyszczane wydzielina była w dość dużej ilości (chociaż zapaleń nie miała), ale na problem popuszczania kału nie miało to chyba wpływu. Oczywiście jest regularnie wyprowadzana, stolce na dworze oddaje prawidłowe, mniej więcej 2 razy na dzień. Zdarza jej się saneczkować, po czym po kilku dniach przestaje (nie wiem,czy w ten sposób sama sobie oczyszcza gruczoły).Pies jest regularnie odrobaczany, wysterylizowana jako szczenię. Czy ktoś spotkał się z takim problemem, może możecie polecić jakiego lekarza w Trójmieście,który umiałby nam pomóc.
serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

01 kwietnia 2012, 14:37

trzeba dokładnie przyjrzeć się zwieraczowi odbytu. Jak się domyka, czy całkowicie, jak duża siła jest jego skurczu. Trzeba zdać psa neurologicznie, ewentualnie zrobić rtg kręgosłupa. A czy też popuszcza mocz?
petra2007

02 kwietnia 2012, 09:01

nie,moczu nigdy. A mógłby Pan polecić jakiegoś kompetentnego lekarza w Gdańsku i okolicach.Czy powinien to być chirurg?
Awatar użytkownika
Dardamell

02 kwietnia 2012, 09:05

.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2013, 14:30 przez Dardamell, łącznie zmieniany 1 raz.
petra2007

02 kwietnia 2012, 13:04

piesek ma dopiero 5 lat,z tym problemem zmagamy się już chyba ze 2 lata,więc niestety to nie problem wieku. Poza tym jest zdrowa, wiem,że potrzebuje dobrego specjalisty, bo przez internet nie da się tego zdiagnozować, niestety nasi dotychczasowi weterynarze nie potrafili nam pomóc.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 kwietnia 2012, 23:03

jestem z Krakowa nie znam lekarzy w Gdańsku należy pokazać psa lekarzowi i raczej nie chirurgowi po prostu dobremu specjaliście.
ODPOWIEDZ
  • Informacje