Zdrowy, kulejący labrador

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

chargersfanpl

03 kwietnia 2012, 21:06

Witam,
Posiadam sukę labradora urodzoną w 2010 roku. Pies pochodzi z hodowli , oboje rodowodowych rodziców ma zdrowe stawy biodrowe i łokciowe, aktualnie waży ona 35kg. W wieku sześciu miesięcy wykonałem profilaktyczne prześwietlenie RTG, które nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Po około sześciu miesiącach zaczęła kuleć na lewą, tylną łapę, mimo że nie miała żadnego urazu. Ponownie wykonałem prześwietlenie, lekarz nie zauważył żadnych zmian jednak zalecił podawanie 1 tabletki preparatu Canivioton dziennie. Przyniosło to tylko chwilową poprawę, po czym sytuacja zaczęła się powtarzać. Wizyta u kolejnego lekarza zakończyła się zaleceniem podawania Caniviton Forte w proszku, co znowu przyniosło tylko chwilową poprawę. Wykonane ostatnio prześwietlenie RTG ( linki do zdjęć poniżej ) pokazuje drobne zmiany, które wg lekarza mogą mieć charakter pourazowy. Pies w dalszym ciągu kuleje na tą nieszczęsną lewą, tylną łapę, zwłaszcza po wieczornym spacerze a jednocześnie nie unika dotykania łapy bądź leżenia na niej, jest silna, zdrowa i chętna do zabawy. Ogólnie rzecz biorąc była konsultowana u ośmiu lekarzy, ale żaden z nich nie potrafił po przebadaniu wskazać przyczyny „kuśtykania”. Aktualnie z braku innych pomysłów ograniczyłem się do dalszego podawania Caniviton Forte, nagrzewania łapy lampą na podczerwień oraz ograniczenia zabaw.
Może ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną „kuśtykania” …

Zdjęcia:

http://img201.imageshack.us/img201/4282 ... mmdd00.jpg

http://img62.imageshack.us/img62/9693/p ... mmdd11.jpg
Awatar użytkownika
Robert A.

03 kwietnia 2012, 21:22

Przede wszystkim Caniviton Forte w proszku jest bardzo "ubogim"preparatem na stawy ,bardziej preparatem witaminowym ,nie rozumiem dlaczego weterynarz mając takiego pacjenta nie zalecił preparatów z kwasem hialuronowym,i kolagenem ,MSM i innymi składnikami.
chargersfanpl

03 kwietnia 2012, 21:32

Też nie wiem dlaczego zalecił akurat ten preparat. Po prostu powiedział, że Caniviton Forte jest bogatszy w glukozaminę i siarczan chondroityny. Z drugiej zaś strony człowiek idąc z psem do weterynarza ma (a przynajmniej powinien mieć) nadzieję że psi doktor wie co robi ...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 kwietnia 2012, 13:41

niestety zdjęcia mało czytelne i do oceny dysplazji nie nadają się.
Freedom

11 kwietnia 2012, 21:33

Witam.
Caniviton Forte, jest przeznaczony do dłuższego stosowania,jak wiesz ,dla psów każdej rasy i w każdym wieku.
Ja podaję ten preparat, już szczeniętom od 4-m-ca życia.Ten specyfik zastąpić można również - PETVITAl-GAG Tabletten,firmy Canina.Bardzo dobry środek, właśnie dla tego typu schorzeń jak kulawizny,problemy z chodzeniem,podaje się go również szczeniętom, na stawy .Poczytaj o tym,na pewno Ci się przyda.
Zdjęcie ,aczkolwiek może nie ostre,ale nie wykazuje ,aby była dysplazja.
Gdzie ty mieszkasz,że aż 8 "specjalistów" nie jest w stanie Ci pomóc? Przepraszam za sarkazm, ale w głowie się nie mieści.
Sprawdź dokładnie tę łapę od spodu,,może złamany lub naderwany pazur,,może coś tkwi w opuszkach ,w zagłębieniach między palcami,,lub po prostu złamany palec /nie zawsze jest to widoczne,a pies kuleje/.
ODPOWIEDZ
  • Informacje