Witam. Mój pies to zwykły mieszaniec podwórkowy ma 7 lat. Zdiagnozowano u niego przepukilne, przerost prostaty i przepukline odbytową. Wet. powiedział że bez operacji przekliny i kastracji się nie obędzie. A dokładny opis jest taki: Badaniem USG stwierdzono: Wątroba normoechogeniczna z pojedyńczymi zmianami ogniskowymi,.budowa zrazikowa wyraźnie zachowana, wyraźnie poszerzone przewody żółciowe, Pęcheżyk żółciowy cienkościeny bez złogów. Trzustka i Śledziona o budowie jednorodnej wielkości prawidłowej. Obie nerki kształtu i wielkości i echogeniczności prawidłowej, Pecherz moczowy wyraźnie przed mikcją cienkościenny wyraźne masy resztkowe w świetle pencherza. Prostata bardzo silnie powiększona. Hypertroficzny przerost prostaty, prostata o wymiarach 87,5mm X 49,8 mm o budowie płatowej struktura gróczołowa. Wyraźnie rozmyta i zamazana lewy płat prostaty o wymiarach 58,8mm X 42,1mm, wyraźne dwie cysty wewnątrz gruczołowe wypełnione płynem echogennym o wymiarach 12,1mm X 12,0mm obie te cysty i o zblirzonych wymiarach w płacie prawym i lewym, przepuklina pachwinowa w prqwym kanale z wyraźną zawartością jelit i kreski, Pozostałe elementy stosownie do wieku. Badanie było wykonane 13.04.2012
Dziś byłem u weterynarza po tabletki hormonalne na 7 dni żeby smniejszyc prostate. Wróciłem do domu po pracy i wyszedłem odrazu na spacer. Pies dużo się nie załatwił tylko jakiś kleks, wróciłem do domu i zobaczyłem że pod pachwiną przepukilna pachwinowa jeszcze się powiekszyła, a piesek chodzi podpiskuje i nie może znaleść sobie miejsca. Co mam robić?? Operacja usunięcia przepukliny pachwinowej i kastracja jest zaplanowa na 27 kwietnia. A ja się martwie czy pies wytrzymi mi jeszcze pótora tygodnia do tego czasu. Pomocy. Może moge mu podawać do czasu zabiegu jakieś tabletki przeciw bólowe i rozkurczowe
Przepuklina Pachwinowa i Przerost prostaty
nie obejdzie się bez operacji niestety. Może jednak się zdarzyć, że wcześniej trzeba będzie ingerować , bo może dojść do zaburzeń w oddawaniu moczu spowodowanym przez obturacje cewki moczowej przez rozrośnięty gruczoł krokowy lub i to jest najprawdopodobniejsze uwięźnięcie pęcherza w bramie przepukliny.