problemy z łapkami

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

murakami

22 maja 2012, 22:34

To, co możesz zrobić szybko to zmiana karmy (np na Trovet) i nie podawanie psu niczego poza tym do jedzenia, żadnych gryzaków, kostek, uszu dropsów itp. Kontynuować leczenie zewnętrzne, czyli o czym na początku napisałaś. Nie myć podłóg żadnymi płynami zapachowymi, najlepiej czystą wodą lub wodą z dodatkiem mydlin z płatków mydlanych. Jeżeli na łapkach nie ma ranek, można robić przymoczki łapek w wodzie z dodatkiem Manusanu, to takie mydło różowe w płynie, stosowane w chirurgii do dezynfekcji rąk, do kupienia w każdej aptece. To może być jakiś grzybek, ale alergię też trzeba brać pod uwagę.
asioolka0112

23 maja 2012, 08:59

teraz to już kompletnie się boję,że będzie uczulony na coś co jest w życiu codziennym...
to jeżeli będzie musiał być leczony sterydami to mam się na to zgodzić?
gość 01

23 maja 2012, 09:47

Musisz najpierw sprawdzić czy to jest alergia pokarmowa za pomocą odpowiedniej diety .Robert Ci doradzi jaka karma będzie najlepsza Potem zobaczysz , czy objawy zniknęły. Moja sunia od szczeniaczka jest alergikiem , w tej chwili skończyła 2 lata . Tak samo lizała łapki i gryzła .Teraz jest na karmie , którą doradził Robert i objawy te ustąpiły . Trzeba dużo cierpliwości i prób zanim trafi się w dziesiątkę . Można zrobić testy na alergię .Podobno w Niemczech wykonują je dobrze .Weterynarz może wysłać materiał do badania . Ja moją sunię nie będę leczyła sterydami , bo sterydy nie leczą tylko niwelują objawy na krótki okres . A potem trzeba brać większe dawki . Sterydy uszkadzają wątrobę , nerki , pies ma duży apetyt , tyje.
SleepingSun

23 maja 2012, 11:20

przede wszystkim sterydy nie leczą, bo i alergii wyleczyć się nie da. Jeśli lekarz już koniecznie będzie chciał dawać psu sterydy (co powinno być ostatecznością!) to zapytaj o maści, bo działają miejscowo. Pierwszym rzędzie, jeśli to alergia należy wykluczać po kolei alergeny w celu sprawdzenia co psa uczula. Moja suka bierze steryd od pół roku i wszystko z nią w porządku. Przy sterydach KONIECZNIE lek osłaniający wątrobę.
Awatar użytkownika
Robert A.

23 maja 2012, 17:30

Mozna wyleczyc alergie :)
Rucia1

23 maja 2012, 21:21

Jak ? Napisz coś więcej :)
aŚka_91

23 maja 2012, 22:12

O kurdę to naprawdę poważna sprawa,ja myślałam że może to chwilowe jest i mu przejdzie :(
a teraz karma i leczenie drogie a ja mam taką ciężką sytuacje finansową,ale piesek ważniejszy...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

29 maja 2012, 22:40

ja też w pełni się zgadzam z przedmócami. Dla mnie to psiątko a zwłaszcza jego łapki wyglądaja jak u alergika. zgadzam się także z SleepingSun co do sterydów nie wolno ich nadużywać ,ale niejednokrotnie to dzięki nim zwierzę czy człowiek mogą żyć. Nie zgodzę się także z Robertem A. alergi nie da się wyleczyć. Wszystkie periodyki medyczne trąbią alergia to choroba , którą możemy zaleczyć , ale nie wyleczyć. Organizm alergiczny zostanie alergikiem na zawsze.
ODPOWIEDZ
  • Informacje