problemy z łapkami
To, co możesz zrobić szybko to zmiana karmy (np na Trovet) i nie podawanie psu niczego poza tym do jedzenia, żadnych gryzaków, kostek, uszu dropsów itp. Kontynuować leczenie zewnętrzne, czyli o czym na początku napisałaś. Nie myć podłóg żadnymi płynami zapachowymi, najlepiej czystą wodą lub wodą z dodatkiem mydlin z płatków mydlanych. Jeżeli na łapkach nie ma ranek, można robić przymoczki łapek w wodzie z dodatkiem Manusanu, to takie mydło różowe w płynie, stosowane w chirurgii do dezynfekcji rąk, do kupienia w każdej aptece. To może być jakiś grzybek, ale alergię też trzeba brać pod uwagę.
-
teraz to już kompletnie się boję,że będzie uczulony na coś co jest w życiu codziennym...
to jeżeli będzie musiał być leczony sterydami to mam się na to zgodzić?
to jeżeli będzie musiał być leczony sterydami to mam się na to zgodzić?
Musisz najpierw sprawdzić czy to jest alergia pokarmowa za pomocą odpowiedniej diety .Robert Ci doradzi jaka karma będzie najlepsza Potem zobaczysz , czy objawy zniknęły. Moja sunia od szczeniaczka jest alergikiem , w tej chwili skończyła 2 lata . Tak samo lizała łapki i gryzła .Teraz jest na karmie , którą doradził Robert i objawy te ustąpiły . Trzeba dużo cierpliwości i prób zanim trafi się w dziesiątkę . Można zrobić testy na alergię .Podobno w Niemczech wykonują je dobrze .Weterynarz może wysłać materiał do badania . Ja moją sunię nie będę leczyła sterydami , bo sterydy nie leczą tylko niwelują objawy na krótki okres . A potem trzeba brać większe dawki . Sterydy uszkadzają wątrobę , nerki , pies ma duży apetyt , tyje.
-
przede wszystkim sterydy nie leczą, bo i alergii wyleczyć się nie da. Jeśli lekarz już koniecznie będzie chciał dawać psu sterydy (co powinno być ostatecznością!) to zapytaj o maści, bo działają miejscowo. Pierwszym rzędzie, jeśli to alergia należy wykluczać po kolei alergeny w celu sprawdzenia co psa uczula. Moja suka bierze steryd od pół roku i wszystko z nią w porządku. Przy sterydach KONIECZNIE lek osłaniający wątrobę.
O kurdę to naprawdę poważna sprawa,ja myślałam że może to chwilowe jest i mu przejdzie
a teraz karma i leczenie drogie a ja mam taką ciężką sytuacje finansową,ale piesek ważniejszy...
a teraz karma i leczenie drogie a ja mam taką ciężką sytuacje finansową,ale piesek ważniejszy...
ja też w pełni się zgadzam z przedmócami. Dla mnie to psiątko a zwłaszcza jego łapki wyglądaja jak u alergika. zgadzam się także z SleepingSun co do sterydów nie wolno ich nadużywać ,ale niejednokrotnie to dzięki nim zwierzę czy człowiek mogą żyć. Nie zgodzę się także z Robertem A. alergi nie da się wyleczyć. Wszystkie periodyki medyczne trąbią alergia to choroba , którą możemy zaleczyć , ale nie wyleczyć. Organizm alergiczny zostanie alergikiem na zawsze.