Witam
Mam 10-letnią suczkę,owczarek niemiecki, mieszaniec.Ostatnio ma problem ze zdrowiem. Zawsze była bardzo aktywnym psem,uwielbiała spacery,kąpiele wodne.Nasz niepokój o nią rozpoczął się w połowie kwietnia,ok 2 tyg po przebyłej cieczce. Suczka zaczęła pić bardzo dużo wody,kilka razy zesiusiała się w domu,co nigdy jej się nie zdażało.Weterynarz podejrzewał ropomacicze wiec zrobiliśmy usg i badania krwi. Usg wyszło oki, badania również w normie.Na tym zakończyliśmy leczenie.Pragnienie ustało.W czerwcu sunia miała urojoną ciąże, powiększone cycki z wyciekami mleka, zmieniliśmy jej też karme z pedigree na royal. Teraz stan jej zdrowia znów się pogorszył.8 lipca pojechaliśmy na wakację na 2tyg a sunią została z rodzicami, których uwielbia.I zaczęły się kłopoty.Rodzice zgłaszali ,że pies niechętnie je,jest apatyczny,osowiały. Dodam jeszcze, że zawsze kochała jeść,nigdy nie zostawiała nic w misce.Pies zacząl też kuleć na tylnie łapy. Mama skontaktowała się z weterynarzem,który stwierdził, że brak apetytu i takie zachowanie może być spowodowane ciążą urojoną,tesknotą za nami lub zmianą karmy, a kulenie to poprostu reomatyzm. Mama wróciła do karmy pedigree.Jednak po powrocie z urlopu, zauważyliśmy, że pies załatwia się na ciemnobrązowo,czarno,dalej jada niechętnie,poza tym jest strasznie osowiały,nie ma ochoty nawet na wyjscie na spacer.Do tego od wtorku ma biegunkę, tak dużą, że podczas naszego pobytu w pracy zapaskudziła całą kuchnię. Biegunka koloru ciemno zielonego. W środe poszliśmy do weterynarza.Temperatura ciała była w normie,węzły nie były powiększone,w pysku oki(cokolwiek to znaczy). Dostała tabletki na biegunkę Nifuroksazyd hasco. Weterynarz zlecił też badania krwi, które wyszły:
LEUKOCYTY 16,2
ERYTROCYTY 5
HEMOGLOBINA 9.8
HEMATOKRYT 30
MCV 60
MCH 19,6
MCHC 32,7
RDW 20
PŁYTKI KRWI 15
PAŁECZKI 16
NEUTROCYTY 63
MONOCYTY 14
LIMFOCYTY 7
opis: Anizotycoza płytek krwi
Ocecne płytki olbrzymie
MOCZNIK 85
KREATYNINA 1.63
ALAT 35
ASPAT 42
AMYLAZA 1143
FOSF.ALKALICZ. 59
Co to może oznaczać? Proszę o pomoc? Strasznie się martwię, jej nawet nie chce się chodzić. Dodam jeszcze ze dziś zjadła trochę gotowanego kurczaka z ryżem. W sobote ma kolejną wizyte u weterynarza ale proszę również o opinię i radę.
apatia, brak sił, biegunka, brak apetytu
-
edytuj posta i dopisz jednostki, bo bez tego nikt Ci nic nie doradzi (normy również jeśli są przy wynikach). Druga sprawa zacznij psa odżywiać, a nie podawać śmiecie (pedegree). radzę ryż z marchewką i kurczakiem, dopóki nie skończą się biegunki.
-
zgadując jednostki wygląda to na niedokrwistość spowodowaną brakiem żelaza, kwasu foliowego lub B12 - trudno się dziwić jak tak się karmi psa niestety... A wiek, też robi swoje. No i ten mocznik chyba za wysoki.
Pies od środy jest na diecie. Kurczak z ryżem.
Podaje link do wyników badań.
Podaje link do wyników badań.
Kod: Zaznacz cały
http://speedy.sh/ZtJH8/Wydruk-pacjenta-617.pdf
Biegunka ustała ale pies dalej jest strasznie słaby i pozbawiony chęci do czegokolwiek. ..
Mój weterynarz zawsze twierdził ze karma pedigree jest dla niej odpowiednia skoro tyle lat pies jest zdrowy. Twierdził, że nie potrzeba jej zminiać, choć kilkakrotnie o to pytałem, bo czytałem opinie. Zresztą jeszcze w maju suczka miała świetne wyniki. Nigdy w życiu nie chciałbym zrobić jej krzywdy. Karma royal za to jej nie smakowała, jak pisałem wyżej, nie chciała jej jeść. Wyżej podałęm link do wyników z jednostkami. Proszę podpowiedziec co to może oznaczać.
Mój weterynarz zawsze twierdził ze karma pedigree jest dla niej odpowiednia skoro tyle lat pies jest zdrowy. Twierdził, że nie potrzeba jej zminiać, choć kilkakrotnie o to pytałem, bo czytałem opinie. Zresztą jeszcze w maju suczka miała świetne wyniki. Nigdy w życiu nie chciałbym zrobić jej krzywdy. Karma royal za to jej nie smakowała, jak pisałem wyżej, nie chciała jej jeść. Wyżej podałęm link do wyników z jednostkami. Proszę podpowiedziec co to może oznaczać.
Odpowiednia?! Ta karma nie jest odpowiednia dla nikogo. A dlaczego wybraliście royala?
Przestudiuj dział ŻYWIENIE. Od siebie mogę polecić Merę Dog. Mój staruszek odżył na niej i co najważniejsze nie ma śladu po krostach które miał całe życie w okresie wiosna-jesień. Markus Muhle również ma dobre opinie. Możecie też zostać przy gotowanym.(tylko wtedy suplementacja). No i stawy powinniście wzmocnić.
Przestudiuj dział ŻYWIENIE. Od siebie mogę polecić Merę Dog. Mój staruszek odżył na niej i co najważniejsze nie ma śladu po krostach które miał całe życie w okresie wiosna-jesień. Markus Muhle również ma dobre opinie. Możecie też zostać przy gotowanym.(tylko wtedy suplementacja). No i stawy powinniście wzmocnić.
-
tak to jest anemia, przypuszczam że spowodowana brakami żywieniowymi bądź problemem z wchłanianiem (żelazo, kwas foliowy, B12 - one są potrzebne do prawidłowego procesu krwiotwórczego a ich organizm Twojego psa najpewniej nie dostaje). Wynik płytek jest nieprawidłowy (źle pobrana/przechowywana krew). Mocznik zdecydowanie za wysoki, trzeba go zbić.
-
aha i nifurolsazyd podajemy co najmniej 3 dni, nawet jak biegunka ustaje. Napisz co powie lekarz.
A cóż to za weterynarz , który polecał karmę pedigree !!! Jeżeli pies był całe życie karmione takim świństwem , to trudno się dziwić !
Zaniedbań które narastały latami nie da się usunąć przez podawanie dobrej karmy chociażby przez miesiąc, pedigree jest chętnie jedzona przez psy bo jest tyle konserwantów , ulepszaczy i polepszaczy że przez lata chemikalia odkładają się w organiźmie.
Jeszcze raz bym sprawdziła USG w kierunku ropomacicza, no i nerki - przez lata filtrowały chemię.
Jeszcze raz bym sprawdziła USG w kierunku ropomacicza, no i nerki - przez lata filtrowały chemię.
Jeszcze należy zrobić profil trzustkowy i wątrobowy( ze względu na biegunki) oraz badanie moczu. A skoro pies dalej dużo pije i wykluczy się na 100% ropomacicze , to należy zbadać poziom glukozy.
Mnie wet kiedy poleciałam z Neyą przerażona, powiedział że we wczesnym stadium ciężko wykryć ropomacicze. Ponoć na USG wcale nie musi być nic widać (we wczesnym stadium). A że u nas wszystko wskazywało na zaburzenia hormonalne suka poszła pod nóż, teraz jest wysterylizowana, pełna energii, zdrowa a ja nie muszę się o nią martwić.
nie mogę otworzyć pliku z wynikami więc do końca nie moge się odnieść do badania krwi. Jeśli jest mocznica czyli wyniki masz w mmol/l potrzebne jest intensywne leczenie . Na pewno nalezy mieć oznaczony cukier. Na pewno nalezy dokładnie przyjrzeć się przewodowi pokarmowemu ( jamie brzusznej ) takie wyniki lubią być przy procesach neo jesli wyniki sa w mg. Jedno badanie usg nie zawsze świadczy , że nie ma ropomacicza. Ja w wątpliwych przypadkach powtarzam po kilku dniach usg.
-
- Informacje
-