PILNE

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

chiena04

04 listopada 2012, 17:46

Mam pekińczyka, który ma 3 miesiące. Jest u mnie zaledwie tydzień... Wszystko było dobrze, jadł, pił itd. A dzisiaj coś mu się stało i jak próbuje chodzić to zaraz upada z lewych łap i się przewraca na plecy, nie chce jeść ani pić do tego dziwnie jęczy... Pomóżcie, bo boję się, że zdechnie :(
Gość

04 listopada 2012, 18:46

My w takiej sytuacji nie pomożemy , tylko WETERYNARZ ! i to biegiem !
Gość

04 listopada 2012, 20:46

W tym problem, że w pobliżu nie ma weterynarzy i nie mam jak dojechać... Dlatego mam nadzieję, że ktoś doradzi co robić
psy-i-koty

04 listopada 2012, 20:49

Gość pisze:W tym problem, że w pobliżu nie ma weterynarzy i nie mam jak dojechać... Dlatego mam nadzieję, że ktoś doradzi co robić
nikt ci przez internet nie pomoże! pies jest w bardzo złym stanie i tylko wet pomoże!
Rikula

04 listopada 2012, 21:50

Zachowanie Twojego psa świadczy o bólu brzucha .Zastanów się spokojnie co pies jadł przez ostatnie parę dni , oprócz karmy ? może ktoś z rodziny dał mu kości ? albo zjadł cos na spacerze ? może nawet o tym nie wiesz , Zwróć uwage czy piesek sie wypróżnia i czy ma większy tkliwy brzuszek - to ważne...Mysle ,że jestes juz po wizycie u lekarza bo to bezwzględnie KONIECZNE...JAK NAJSZYBCIEJ
chiena04

04 listopada 2012, 21:55

Rikula pisze:Zachowanie Twojego psa świadczy o bólu brzucha .Zastanów się spokojnie co pies jadł przez ostatnie parę dni , oprócz karmy ? może ktoś z rodziny dał mu kości ? albo zjadł cos na spacerze ? może nawet o tym nie wiesz , Zwróć uwage czy piesek sie wypróżnia i czy ma większy tkliwy brzuszek - to ważne...Mysle ,że jestes juz po wizycie u lekarza bo to bezwzględnie KONIECZNE...JAK NAJSZYBCIEJ
Bue wypróżnia się od wczoraj tak wygląda jakby brzuch ją bolał, raczej nic takiego nie jadła bo na spacer nie wychodziłam nawet z nią jeszcze, kości to też nie możliwe...
SleepingSun

04 listopada 2012, 22:19

no to masz zamiar czekać, aż pies umrze w męczarniach? nie rozumiem tego... jak ktoś nie jest w stanie zapewnić opieki psu to po cholerę go bierze?!
Rikula

04 listopada 2012, 22:23

wypróznia się od wczoraj , a jaki stoleć ? cienki , "ołowkowaty " ? to znaczy że wczesniej się nie wypróżniał ? od rana minęlo troche czasu - jaki jest teraz ? osowiały , smutny ? opisz jego zachowanie ? wszystko jest ważne .O ta kość zapytaj domowników , Czy jest możliwe żeby w domu cos zjadł ? jakiś guzik , podczas zabawy jakąs część od zabawki albo sznurówkę , cokolwiek co mogło mu utknąć w przewodzie pokarmowym , moze frędzelek od dywanu ? niekoniecznie dzisiaj , może zjadł parę dni wcześniej , usiądz i pomysl spokojnie , przeanalizuj kazdy dzień .
SleepingSun

04 listopada 2012, 22:27

a co to da? to są informacje ważne dla weterynarza, a autorka tematu nie ma najwyraźniej zamiaru go nigdzie zabierać... chcesz wiedzieć co robić? podać psu kontrast i wykonać zdjęcie rtg żeby zobaczyć czy jelita nie są zablokowane.
Rikula

04 listopada 2012, 22:30

Piesek ma 3 miesiące ,a masz go tydzień i jeszcze na spacerze z nim nie byłaś ?to kiedy chcesz go uczyć załatwiania potrzeb fizjologicznych , jak będzie miał 2 lata ? hmmmm ....bierz go pod pachę i idz z nim na trawkę
Rikula

04 listopada 2012, 22:46

Do sleepenSung---ano da !to nie sa wiadomości tylko dla lekarza , dla właściciela psa też . Powinna wiedziec i zwracać uwage co pies pożera .Dla nas to oczywiste a dla niej nieważne .Więc niech wie ! Rozpoznanie mechanicznej niedrożności jelit częściowej lub całkowitej czyli Rtg j.brzusznej z kontrastem nie pisałam , bo to jest własnie kwestia dla lekarza , przy częsciwej pies moze się normalnie wypróżniać, tez o tym jej nie napisałam. Poza tym jak słusznie zauważyłaś ona sie nigdzie nie wybiera ...strasznie żal mi psiaka.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 listopada 2012, 22:53

chiena04 za mało doanych skup się na dokładnym opisie, na podstawie Twojego opisu na prawdę niewiele można doradzić.
ODPOWIEDZ
  • Informacje