złogi na woreczku żółciowym u psa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Fokusik

17 marca 2013, 15:49

Moi drodzy bardzo proszę o radę może któryś pupil miał takie schorzenie. Każda informacja na wagę życia naszego milusińskiego.
Czytam wasze diety i jestem głupia.
Opowiem historię jaka przydarzyła się naszemu pupilowi, o którego mocno walczymy. Liczę na wasze sugestie i porady w tym cała nasza nadzieja.
Mamy 1,5 rocznego psa rasy shih tzu, jak to psy czasami nam wymiotował, tzn jeśli się zdarzyło to raz na jakiś czas. Ale pewnego dnia dostał kolki, oczywiście byliśmy z nim u weterynarza,został dokładnie przebadany( sprawdzenie czy nie ma jakiś uszkodzeń mechanicznych itp,) dostał jakieś zastrzyki rozkurczowe, przeciwbólowe. Stan zdrowia się poprawił , ale niestety na chwilę. Po jakimś miesiącu sytuacja znowu się powtórzyła. Z tym, że z większym nasileniem pies piszczał, nie dał się pogłaskać, uciekał w ciemne miejsca, kurczył się. Kolejna wizyta u weterynarza. Tym razem Pani dr podejrzewała, iż te bóle mogą być od kręgosłupa, dostał steryd i zalecono zrobić prześwietlenie kręgosłupa. Na prześwietleniu okazało się, że faktycznie jakiś kręg jest naruszony, ale nie do tego zmierza moja historia.
Przy okazji na tym prześwietleniu wyszło zacienienie w żołądku, podejrzewaliśmy, że połknął piłkę -kangurka. Zdecydowaliśmy się na operację. Po dokładnym przeanalizowaniu zdjęć przed operacją lekarz stwierdził, iż ma podejrzenia , że to nie piłka w żołądku tylko prawdopodobnie kamienie na woreczku żółciowym i tak też się niestety okazało.
Woreczek żółciowy miał złogi( które lekarz wypłukał) . Po operacji zrobiono mu badania z krwi i okazało się, iż wszelkie normy są mocno przekroczone co sugeruje problemy z wątrobą. Po operacji przez 11 dni dostawał kroplówkę , antybiotyk w zastrzyku, doustnie dostaje hepargen , epato, i od dwóch dni urospol. Po tygodniu były wykonane badania kontrolne z krwi - przekroczenia norm znacznie się obniżyły, ale jeszcze nie są w normie. Po 11 dniu jego żyły już nie wytrzymują kroplówek,miał kontrolne USG i niestety te złogi znowu powstają w jego woreczku żółciowym, a Pako bo tak się wabi nasz milusiński niestety jeśli coś zje to w nocy wszystko zwraca.
Oczywiście stosujemy mu gotowe diety wątrobowe ,do których podchodzi z wielką rezerwą i nie chce ich tykać, był to Royal w puszcze na wątrobę, był Hills Hepaticd, była sucha karma Royala na wątrobowe schorzenia- wszystko na chwilę i w małych ilościach, Obecnie podajemy mu ryż gotowany z niewielką ilością gotowanej kury (bardziej dla zapachu niż dla smaku) i do tego dodajemy tez gotowaną marchewkę . Łapie się za takie jedzenie 3 razy w ciągu dnia w niewielkich porcjach , a mimo to w nocy wszystko zwraca.
Oczywiście usłyszeliśmy, że można , a nawet może będzie trzeba ten woreczek usunąć , ale szukamy wszelkich rozwiązań, aby tego uniknąć bo nikt nie daje pewności, że jeśli się to zrobi to będzie z nim wszystko w porządku.

Bardzo kochamy naszego milusińkiego i proszę o rady jaką dietę mu stosować , co konkretnie mu podawać , jakie leki można mu jeszcze włączyć .
Nadmieniam, że nasza pani doktor bardzo się nim interesuje i podchodzi jak do własnego pupila za co jej bardzo dziękujemy (a widać to na każdej wizycie jeśli tylko na nią natrafiamy),
niestety nie mieli do czynienia z takim przypadkiem tzn. tak młody pies z takim schorzeniem. Zdarza się to u psów starszych, ale nie w tak młodym wieku.
Być może ma to dziedziczne, bardzo mu chcemy pomóc i nie wyobrażamy sobie, że go stracimy dlatego proszę o wasze rady. Wiem, że te fora czytają lekarze i nie tylko . Więc pomóżcie nam z tego wyjść obronną ręką . zdajemy sobie sprawę, że to długotrwałe leczenia i nie poddajemy się.
+
suczkaMaja

17 kwietnia 2018, 19:47

Ponieważ suczka bardzo męczyła się po zjedzeniu wykonałam banie krwi :
GLUKOZA - 107 norma 70-120
CHOLESTEROL 207 norma 128-360
ASAT 49 norma 1-37
ALAT 277 Norma 3-50
UREA 47 norma 20-45
KREATININA 0,92 norma 1-1,7
wykonaliśmy USG i okazało się że ma duże złogi w woreczku żółciowy, zajmują prawie połowę woreczka, i zwężenie przewodów.
W październiku robiłam Usg i wówczas był tylko osad, pies dostał UROSCAM , ale bardzo po nim mlaskała nie chciała jeść, ma bardzo wrażliwy układ pokarmowy, więc odstawiłam lek, Teraz wet kazał do tego leku wrócić, ponieważ nie ma innej metody usunięcia złogów.
Moje pytanie : z czego się biorą te złogi ? Co można jeszcze zrobić by psu pomóc?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 kwietnia 2018, 08:07

u psów z tymi złogami jast bardzo różnie . Część zwierząt ze złogami w ogóle nie wykazuje objawów choroby. złogi zagęszczonej żółci ( dosyć często spotykane) możemy próbować rozpuścić preparatami żółciopędnymi , dietą . Złogi już w formie kamieni można także próbować rozpuszczać , ale proces może trwać miesiącami i latami. Jeśli złogi w formie kamieni dają objawy bólowe i zapalne woreczka żółciowego trzeba usunąć złogi operacyjnie .
suczkaMaja

18 kwietnia 2018, 11:44

Suczka dopiero pół roku temu miała usuniętą śledzionę, więc póki co operacja nie wchodzi w grę , spróbuje lekami, ziołami i karma. Zakupiłam kare Farminy Hepatic o niskiej zawartości białka, tylko 16 % i tak jak pisałam podaje jej Uroscam, jakie jeszcze ziołowe preparaty mógłby pan polecić. I jakie ma pan zdanie na temat karmy, czy lepszy Rpyal Canin Hepatic?
Czy można łączyć Uroscam + Czarci pazur ziołowy preparat żółciopędny?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 kwietnia 2018, 10:45

na razie podałbym to co podajesz i śledził złogi jak i próby watrobowe. Po pewnym czasookresie zobaczymy co pokaże usg ja i badania.
suczkaMaja

08 maja 2018, 16:53

Panie Jarku czy możliwe jest ,żeby w przewodzie pokarmowym było ciało obce 2 lata, wtedy zaczęły się problemy żołądkowe, typowe jakby coś chciała zwrócić,jadła trawę zwracała i tak w kółko, a teraz po jedzeniu sapie ,dyszy jakby nie było pasażu w przewodzie pokarmowym, bo trudno mi uwierzyć, że takie objawy mogą dawać złogi w woreczku. Z dnia na dzień z psa z ADHD zrobiła się osowiała i to już nie ten pies.
Zastanawiam się nad RTG z kontrastem, proszę o rade.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 maja 2018, 07:27

jest możliwe . Ciało obce może przebywać latami w przewodzie pokarmowym i w ogóle nie przeszkadzać.
suczkaMaja

23 października 2018, 20:16

Zrobiliśmy badanie kontrolne po pół roku stosowania leku Urosocam i karmię Royal Anallerigic na USG nie ma już takich złogów w woreczku jedynie osad , pies nie mlaszcze, nie burczy mu w brzuchu po jedzeniu, jest dużo lepiej jeżeli chodzi o samopoczucie, natomiast podniesiona próba wątrobowa i cholesterol; GLUKOZA 111 NORMA 70-120
CHOLESTEROL 472 NORMA 128-360
ASAT 29 NORMA 1-37
ALAT 68 NORMA 3-50
MOCZNIK 32 NORMA 20-45
KREATININA ENZ 1,44 NORMA 1,00-1,70
WBC 8,9 NORMA 9,0-10,0
LYM 1,6 NORMA 1,0-5,0
MON 0,3 NOR MA 0,1-1,0
GRA 7,0 NORMA 2,0-8,0
LYM 18,4 NORMA 12-30
MON 3,0 NORMA 3,0-10,
GRA 78,6 % 60,-77,0
RBC 6,86 NORMA 5,50-8,00
HGB 16,4 NORMA 12,0-18,0
HCT 43,8 NORMA 37,0-55,0
MCV 63,8 NORMA 60,0-77,0
MCH 23,9 NORMA19,0-24,0
MCHC 37,4 NORMA 10,0-16,0
RDW -SD 35,7 NORMA 37,0-46,0
PLT 611 NORMA 200-580
MPV 6,3 NORMA7,0-11,0
PCT 0,385 NORMA 0,200- 0,500
PDW 13,2 NORMA 10,0 - 18,0
Lekarz przypisał Sylimarol, lek na wątrobę DOZ i kontynuacja Uroscam i karma Royal Anellergic .
Po tych wynikach lekarz zlecił badanie tarczycy wyniki to ;0126 fT4 12,3 wartość ref - 7,7-47,6
TSH 0,2 wartość ref < 0,60
T4 1,7 wartość ref 1,3-1,5
Lekarz przypisał 2x dziennie Euthyrox .
Z tego co wyczytałam to lek Uroscam rozpuszcza złogi z woreczka i to że cholesterol jest wysoki myślę że z tego wynika, natomiast czy wyniki tarczycowe pana zdaniem wymagają brania leku na tarczyce, Co pan radzi?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 października 2018, 08:41

zgodnie z wynikami ja euthyroxu nie przepisałbym
suczkaMaja

05 grudnia 2018, 19:59

Po długim szukaniu karmy , którą moja suczka będzie tolerowała znaleźliśmy NARESZCIE Royal Canin Anallergic , niska zawartość tłuszczu i białka, po pół roku stosowania znowu wróciło mlaskanie, przelewanie jakby reflux, sama nie wiem co, Wet twierdi że przy zwężeniu przewodów jest mało wydzielana żółć i to dlatego jest problem. Przeszliśmy teraz na puszki Animonda Sensitive miesiąc może trochę dłużej i też problem. Z leków dostaje Ursocam,
Proszę mi coś polecić bo nie wiem co mam dawać psu do jedzenia. Dodam że nigdy nie występuje biegunka tylko mlaskanie, burczenie i jest jak napompowana. Ostatnie wyniki wyżej, Błagam o pomoc.
ODPOWIEDZ
  • Informacje