Witam
Mam psa mieszańca 6 lat jest duży, dobrze zbudowany i potęzny, jednocześnie bardzo żywy.
Zauważyłam że jak rano wstaje to dziwnie stawia jedną łape, tak to nie widać żeby cokolwiek mu dolegało.
Zrobiłam rtg łokcia. na tej podstawie lekarka stwierdziła brak dysplazji, za to stan zapalny i jakąś zmiane
którą nazwała "nadbudową kostną".
Proponowane przez nią leczenie to metoda PRP lub ILA-1.
Mam się zastanowić i podjąć decyzje. Słyszałam że dobry jest jeszcze catrophen ale nie wiem czy w tym przypadku mógłby pomóc, nie chciałabym wstrzykiwać nic dostawowo dopóki pies nie jest cierpiący aby w ten staw zbytnio nie ingerować i nie fundować psy bólu.a moze powinnam się zdecydować na zupełnie inne leczenie. Proszę o radę. Na razie pies dostał preparat z Kolagenem Orlinga.
Link do zdjecia rtg http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c0 ... 3081a.html
problem z łokciem
zdjęcie marnej jakości ciężko cokolwiek poradzić.
-
dalej jakość do niczego , należy wykonać rtg ap łokcia , my te zmiany operujemy , ale trzeba dokładne rtg strzałkowe aby określić czy wykonywać zabieg i o jak dużym zakresie ma być to zabieg.
-
Bardzo dziękuję za odpowiedź...jeszcze chciałam zapytać...
Czyli dla tego typu zmian nie istnieje leczenie farmakologiczne?
Czyli dla tego typu zmian nie istnieje leczenie farmakologiczne?
można powiedzieć , że w ogóle nie ma 100% leczenia , jedni lekarze nie operują tego lecza farmakologicznie inni rehabilitują i nie ma złotego środka. My usuwamy te zmiany i w 60-80 % daje to dobre efekty. Często te zmiany wynikają z dysplazji łokcia . Niestety z takiej jakości zdjęcia nie da się tego orzec. Przy wyraźnej i zaawansowanej dysplazji schorzenie z wiekiem postępuje.
-
Bardzo dziękują za odowiedź..Psiak niestety nie nadaje się zbytnio do narkozy i operacji.
Chciałabym przynajmniej jakoś to zatrzymać żeby pies miał komfort życia i jak najdłużej był sprawny.
Panie doktorze a co Pan sądzi o metodach PRP, ILA-1...ponoć jest to jakaś alternatywa dla zabiegów operacyjnych, nie ma skutków ubocznych?
Chciałabym się jeszcze dowiedzieć jakie formy rehabilitacji istnieją dla tego typu schorzeń.
A moze najpierw mogłabym spróbować Cartophenu i jeśli to leczenie nie da efektów dopiero decydować się na ingerecje w staw? Zaznaczam że te zmiany jeszcze pieskowi nie dokuczają.
Zastanawiam się jeszcze nad kuracją Cetylem M..tylko nie wiem czy ten środek jest w stanie zlikwidować stan zapalny w stawie.
Chciałabym przynajmniej jakoś to zatrzymać żeby pies miał komfort życia i jak najdłużej był sprawny.
Panie doktorze a co Pan sądzi o metodach PRP, ILA-1...ponoć jest to jakaś alternatywa dla zabiegów operacyjnych, nie ma skutków ubocznych?
Chciałabym się jeszcze dowiedzieć jakie formy rehabilitacji istnieją dla tego typu schorzeń.
A moze najpierw mogłabym spróbować Cartophenu i jeśli to leczenie nie da efektów dopiero decydować się na ingerecje w staw? Zaznaczam że te zmiany jeszcze pieskowi nie dokuczają.
Zastanawiam się jeszcze nad kuracją Cetylem M..tylko nie wiem czy ten środek jest w stanie zlikwidować stan zapalny w stawie.
tam są zmiany zapalne ale gorsze są zmiany wytwórcze w łokciu czyli powstające osteofity. Jeśli zwierzę i jego łokieć nie zdradzają żadnych objawów , skupiłbym się na leczeniu biopreparatami , ograniczeniu masy ciała , ruchu i powtórzeniu zdjęcia za 3 -6 miesięcy i porównaniu postępów choroby. Co do PRP i ILA należy pamiętać , że obie metody działają , ale nie likwidują zmian wytwórczo - destrukcyjnych powstających w stawach . One rewelacyjnie działają po usunięciu zmian lub cofnięciu zmian , ale to też nie cudotwórcze metody.
-
Panie Doktorze jakie Pana zdaniem biopreparaty byłyby w tym przypadku najlepsze?
Jest ich na rynku cała masa, można stosować rózne kombinacje, chciałabym żeby któryś nich podziałal przeciwzapalnie.
Zastanawiam się również czy nie mozna by bylo dołczyć do tego dołączyć do tego np laserów, czy jakieś okłady.
Czy jest szansa ze osteofity mogą się cofnąć czy to już niestety zostanie?
Jest ich na rynku cała masa, można stosować rózne kombinacje, chciałabym żeby któryś nich podziałal przeciwzapalnie.
Zastanawiam się również czy nie mozna by bylo dołczyć do tego dołączyć do tego np laserów, czy jakieś okłady.
Czy jest szansa ze osteofity mogą się cofnąć czy to już niestety zostanie?
nie doradzę Pani nic więcej bez dobrej jakości zdjęcia , bo nie cierpię gdybania. Osteofity przy takim rozmiarze na jaki tam wygladaja na 100 % nie cofną się.
-
- Informacje
-