Zespół Cushinga-prośba do Dr Jarka o interpretację wyników
przepraszam rzeczywiście ominąłem, nie wiem dlaczego się tak stało. Na podstawie wyników test wskazuje na na zespół Cushinga przyczynę przysadkową - najprawdopodobniej.
Witam cieplutko. Mam problem z moją pinczerkom miniaturową. Lekarz podejrzewa u niej Zespół Cushinga. Ja dużo o tym nie wiem. Przeczytałam tylko parę artykułów i nie zgadza mi się jedno. Moja sunia chudnie, nie pije sama już od trzech tygodni i prawie w cale nie je. Miała robioną morfologię i biochemię i ogólne badanie mochu. Jedynie co złego wyszło to liczne moczany bezpostaciowe i jest lekko odwodniona (może tylko lekko odwodniona, bo sama jej daję pić za pomoc strzykawki. Kilka dni temu zrobiono jej kolejne badanie z moczu.
Kortyzol - kreatynina (stosunek)
Stosunek kortyzol/kreatynina wynik 79,4 jedn. x10**-6 norma 0,01-26,5 x 10**-6
Uwagi
.26,5 x 10**-6
Wynik badania wskazuje na wzmożone wydzielanie kortyzolu. Przyczynę takiego stanu należy wyjaśnić za pomocą dalszej diagnostyki w kierunku nadczynności kory nadnerczy. Zalecany jest test hamowania niskimi dawkami deksametazonu.
Kortyzol 34,0 (938,06) ug/dl (nmol/l)
Kreatynina 11821,3 (11,82) umol/l (mmol/l) 88,4-9370,4
Teraz moja sunia będzie miała usg i dalsze badania. Czy to może być zaspół Cushinga? Nawet mimo tego, że ona ma na odwrót z piciem i jedzeniem i takie właśnie wyniki? Pana odpowiedz jest dla mnie bardzo ważna, proszę o pomoc. Ahh dodam, że moja sunia wiele razy była leczona na różne alergie i ma różne problemy skórne. Z góry dziękuję. Magda
Kortyzol - kreatynina (stosunek)
Stosunek kortyzol/kreatynina wynik 79,4 jedn. x10**-6 norma 0,01-26,5 x 10**-6
Uwagi
.26,5 x 10**-6
Wynik badania wskazuje na wzmożone wydzielanie kortyzolu. Przyczynę takiego stanu należy wyjaśnić za pomocą dalszej diagnostyki w kierunku nadczynności kory nadnerczy. Zalecany jest test hamowania niskimi dawkami deksametazonu.
Kortyzol 34,0 (938,06) ug/dl (nmol/l)
Kreatynina 11821,3 (11,82) umol/l (mmol/l) 88,4-9370,4
Teraz moja sunia będzie miała usg i dalsze badania. Czy to może być zaspół Cushinga? Nawet mimo tego, że ona ma na odwrót z piciem i jedzeniem i takie właśnie wyniki? Pana odpowiedz jest dla mnie bardzo ważna, proszę o pomoc. Ahh dodam, że moja sunia wiele razy była leczona na różne alergie i ma różne problemy skórne. Z góry dziękuję. Magda
kiedy i jakie leki dostawała na alergie?
Panie doktorze. Pierwszy raz dostała alergie 28 czerwca 2013 i zdarza się to do dziś, ostatni raz 10 czerwca. Dostawała Dexatort, coś czego niestety nie mogę rozczytać w książeczce, wapno i maść sterydową Novate. Te uczulenia zdarzają się jej bardzo często. Ma wtedy pokrzywkę, czerwone plamy, bąble a nawet raz spuchła.
a kiedy było robione badanie kortyzolu ?
i od 10 czerwca nie dostaje żadnych leków na alergie po tym zastrzyku.
Nie Panie doktorze. 10 lipca ostatni raz.
A jeśli chodzi o te jej różne alergie, to dziś byłam z nią u weterynarza kolejny raz, bo dostała jakiś krust na pyszczku jeszcze do tego wszystkiego i pani doktor powiedziała, że na razie nie da jej sterydów dopóki nie wyjaśni się co jej jest z tymi nadnerczami itd O tu link do zdjęcia https://imageshack.com/i/ey23aa03j i kazała podawać jej wapno dwa razy dziennie.
A jeśli chodzi o te jej różne alergie, to dziś byłam z nią u weterynarza kolejny raz, bo dostała jakiś krust na pyszczku jeszcze do tego wszystkiego i pani doktor powiedziała, że na razie nie da jej sterydów dopóki nie wyjaśni się co jej jest z tymi nadnerczami itd O tu link do zdjęcia https://imageshack.com/i/ey23aa03j i kazała podawać jej wapno dwa razy dziennie.
a co dostała 10 lipca?