Pies z padaczką i leczenie
Bardzo proszę o radę, bo już sama nie wiem, co robić. Jestem właścicielką suni, psina ma 7 lat, waży ok. 9,5 kg. 30 sierpnia b.r. z wysoką gorączką i problemami z chodzeniem zawiozłam ją do weta. Stwierdzono zatrucie i zapalenie gardła (faktycznie kaszlała). Na zatrucie wskazywały też wyniki badań krwi. Tydzień zastrzyków postawił ją na nogi, ale pojawiła się dziwna, delikatna drżączka. Kładłam ją na karb leczenia i stresu związanego z wizytami u weta. W minioną środę (po zakończeniu leczenia zatrucia) sunia miała pierwszy atak padaczkowy. Właściwie to był stan padaczkowy, trwający 1,5h. Ataków było ok. 6, jeden po drugim. Dopiero po tym czasie udało się ją już w gabinecie uspokoić podawanymi lekami. Wet przepisał jej zinnat (1/2 tabletki 2x na dobę) i luminal (1/4 tabletki 2x na dobę) a do tego raz dziennie witaminę b. Od środy do dziś atak się nie powtórzył, ale sunia ma cały czas bardzo przyspieszony oddech (42xna minutę). Czym to jest spowodowane? Czy to normalne przy tej chorobie? Widzę, że mimo podawanych leków to się nie uspokaja. Co robić?
-
a pierwotne wyniki jakie były? encefalopatia wątrobowa może dawać takie objawy, więc warto to sprawdzić.
powinniście psu wykonać cały komplet badań krwi, bo musicie wykluczyć nie tylko kłopoty z wątrobą , ale także anemię. Jeśli wyniki wyją prawidłowo powinno się wykonać dokładne badanie układu krążeniowo - oddechowego. Za mała ilość danych nie pozwoli określić przyczyny zaburzeń neurologicznych.
czekamy na wyniki
Przepraszam, że tak długo to trwało, ale na to wszystko nałożył mi się remont i brak dostępu do netu. Sunia miała robione badania 2 razy. Po raz pierwszy dzień po zatruciu (26 sierpnia), badania wyglądały wtedy następująco:
leukocyty 4,00
erytrocyty 6,19
hemoglobina 9,94
hematokryt 0,45
mcv 72
mch 1,60
mchc 20,7
rdw 17
płytki krwi 285
mpv 8
obraz krwinek białych:
kwasochłonne 2
pałeczkowate 8
segmentowane 14
limfocyty 74
monocyty 2
obraz krwinek czerwonych
anizocytoza nieznaczna
poikilocytoza nieznaczna
erytroblasty 2
babesia canis nie znaleziono
AST 26.613 U/L
ALT 44.175 U/L
KREA 0.772 mg
moczn 27.050 mg
AST/ALT 0.602
Z góry przepraszam za ewentualne błędy, ale to jest dla mnie mniej więcej tak zrozumiałe, jak chiński.
Od tych badań wiele się wydarzyło, tak jak pisałam w pierwszym poście nastąpił stan padaczkowy i sunia od tamtej pory jest na lekach. W ubiegłym tygodniu (27 września) ponowiliśmy badania. Oto wyniki:
krwinki białe 9,4
hemoglobina 18,8
krwinki czerwone 7,10
hematokryt 51,5
mcv 72,6
mch 26,4
mchc 36,5
rdw-cv 14,8
rdw-sd 39,2
płytki krwi 410
mpv 12,7
pdw 15,6
pct 0,520
AST 25.624
ALT 129.892
KREA 1.470
Moczn 40.041
AST/ALT 0.197
Po tych badaniach doszedł nam nowy lek na wątrobę hepatiale forte. Ale na tym nie koniec. Wczoraj po południu sunia czuła się bardzo źle. Oddech, który ostatnio się wyraźnie spowolnił znowu przyspieszył. Pies sprawiał wrażenie średnio przytomnego, słabo reagował na swoje imię i tak, jakby nas nie poznawał. W nocy prawie nie spał. Dziś po południu wylądowaliśmy u weta. Diagnoza - sunia straciła wzrok w lewym oku. Jestem przerażona i brak mi pomysłów. To może być (zdaniem weta) skutek zatrucia, guz, wylew, uszkodzenie mózgu. Mam teraz czarne wizje, że za chwilę straci wzrok w drugim oku. Jedyny pomysł jaki mam, to naruszenie rezerwy budżetowej i zrobienie tomografii w Nowej Hucie. Proszę o radę, co jeszcze mogę zrobić?
leukocyty 4,00
erytrocyty 6,19
hemoglobina 9,94
hematokryt 0,45
mcv 72
mch 1,60
mchc 20,7
rdw 17
płytki krwi 285
mpv 8
obraz krwinek białych:
kwasochłonne 2
pałeczkowate 8
segmentowane 14
limfocyty 74
monocyty 2
obraz krwinek czerwonych
anizocytoza nieznaczna
poikilocytoza nieznaczna
erytroblasty 2
babesia canis nie znaleziono
AST 26.613 U/L
ALT 44.175 U/L
KREA 0.772 mg
moczn 27.050 mg
AST/ALT 0.602
Z góry przepraszam za ewentualne błędy, ale to jest dla mnie mniej więcej tak zrozumiałe, jak chiński.
Od tych badań wiele się wydarzyło, tak jak pisałam w pierwszym poście nastąpił stan padaczkowy i sunia od tamtej pory jest na lekach. W ubiegłym tygodniu (27 września) ponowiliśmy badania. Oto wyniki:
krwinki białe 9,4
hemoglobina 18,8
krwinki czerwone 7,10
hematokryt 51,5
mcv 72,6
mch 26,4
mchc 36,5
rdw-cv 14,8
rdw-sd 39,2
płytki krwi 410
mpv 12,7
pdw 15,6
pct 0,520
AST 25.624
ALT 129.892
KREA 1.470
Moczn 40.041
AST/ALT 0.197
Po tych badaniach doszedł nam nowy lek na wątrobę hepatiale forte. Ale na tym nie koniec. Wczoraj po południu sunia czuła się bardzo źle. Oddech, który ostatnio się wyraźnie spowolnił znowu przyspieszył. Pies sprawiał wrażenie średnio przytomnego, słabo reagował na swoje imię i tak, jakby nas nie poznawał. W nocy prawie nie spał. Dziś po południu wylądowaliśmy u weta. Diagnoza - sunia straciła wzrok w lewym oku. Jestem przerażona i brak mi pomysłów. To może być (zdaniem weta) skutek zatrucia, guz, wylew, uszkodzenie mózgu. Mam teraz czarne wizje, że za chwilę straci wzrok w drugim oku. Jedyny pomysł jaki mam, to naruszenie rezerwy budżetowej i zrobienie tomografii w Nowej Hucie. Proszę o radę, co jeszcze mogę zrobić?
a czy wykluczone zostały choroby układu krążeniowego? Usg wątroby troszkę mogłoby poprawić obraz tej watroby. Co prawda luminal ją dociąża , ale można sprawdzić czemu ona tak się zachowuje. Troszkę przerażają mnie tak duże wahnięcia w obrębie układu czerwonokrwinkowego.
Wczoraj znowu było gorzej. Pies totalnie odpłynął, jakby nie kontaktował. Nie jestem wetem, ale dla mnie to jest ewidentnie problem głowy. Podjęłam decyzję o zrobieniu rezonansu. Jedziemy więc w poniedziałek. Pomijając sferę budżetową, może w końcu się dowiem na czym stoję i z czym walczymy. I czy jest sens walczyć... Byle dotrwać do poniedziałku.
-
a tak z ciekawości, jaka jest cena tego badania?
Znalazłam jeszcze to: http://forum.gazeta.pl/forum/w,525,1356 ... u_psa.html
Teoretycznie mogłabym powiedzieć, że ktoś opisał przypadek mojej suni. Czy na podstawie tych rozstrzelonych badań krwi można coś takiego wywnioskować? Pewnie nie, bo to chyba choroba wirusowa. Poproszę Pana doktora o opinię.
Teoretycznie mogłabym powiedzieć, że ktoś opisał przypadek mojej suni. Czy na podstawie tych rozstrzelonych badań krwi można coś takiego wywnioskować? Pewnie nie, bo to chyba choroba wirusowa. Poproszę Pana doktora o opinię.
Myślałam, że lepiej będzie wiedzieć, a teraz to już taka pewna nie jestem... Rezonans wykazał guza w okolicy płata potylicznego prawego i duży obrzęk prawej półkuli mózgu. Bardzo duży stopień zmian. Będziemy próbowali podawać steryd i w dalszym ciągu luminal. Na razie walczymy, ale jeśli się będzie męczyła... Bardzo mi dzisiaj smutno
-
trzymam kciuki żeby się jej poprawiło!
-
- Informacje
-