Rozumiem,
według lekarza prowadzącego Maja ma nerki w dobrym stanie póki co.
Pani Doktorze, czy w momencie gdy Maja reaguje na ludzką insulinę i zaczęła w końcu jeść, jest szansa aby za jakiś czas po ustabilizowaniu zabrać ją do domu i aby żyła z nami jeszcze długo przy ciągłej opiece? Czy ja tylko przedłużam jej życie o te kilka dni, gdy ma opiekę w całodobowej lecznicy? A może za wcześnie na jakiekolwiek prognozy?
Cukrzyca u psa - leczenie Caninsulin, wyniki badań.
z cukrzycą można normalnie żyć.
Dobry wieczór,
godzinę temu odebrałam psinę z lecznicy do domu.Mamy podawać insulinę dwa razy dziennie,rano 8 jm wieczorem 6 jm. Dostaje insulinę ludzką,mamy też puszki Hiils Diabetic. Na razie Maja śpi,jest radośniejsza i w o wiele lepszej kondycji.
Ale są i minusy:
- guz pod paszką z galarety zrobił się jako jednolity twardy twór i według weta rośnie
- pogarszają się wyniki krwi,spadają czerwone krwinki.
W poniedziałek rano mamy się stawić na badania,jeśli poziom czerwonych krwinek dalej będzie spadał,to już tylko transfuzja krwi a i tak nie wiadomo,czy coś innego nie zacznie szwankować.Jednym słowem wesoło nie jest.
Boję się sytuacji,że będę tylko Majce przedłużać życie o ten czas, gdy będzie w lecznicy pod całodobową opieką,a w domu nie będzie warunków aby się nią opiekować.
Nie wiem jakie są rokowania,ale jak to powiedział wet - wygląda na to,że Maja z jednego wychodzi a w drugie wpada.
godzinę temu odebrałam psinę z lecznicy do domu.Mamy podawać insulinę dwa razy dziennie,rano 8 jm wieczorem 6 jm. Dostaje insulinę ludzką,mamy też puszki Hiils Diabetic. Na razie Maja śpi,jest radośniejsza i w o wiele lepszej kondycji.
Ale są i minusy:
- guz pod paszką z galarety zrobił się jako jednolity twardy twór i według weta rośnie
- pogarszają się wyniki krwi,spadają czerwone krwinki.
W poniedziałek rano mamy się stawić na badania,jeśli poziom czerwonych krwinek dalej będzie spadał,to już tylko transfuzja krwi a i tak nie wiadomo,czy coś innego nie zacznie szwankować.Jednym słowem wesoło nie jest.
Boję się sytuacji,że będę tylko Majce przedłużać życie o ten czas, gdy będzie w lecznicy pod całodobową opieką,a w domu nie będzie warunków aby się nią opiekować.
Nie wiem jakie są rokowania,ale jak to powiedział wet - wygląda na to,że Maja z jednego wychodzi a w drugie wpada.
Czy ktoś podpowie mi jak mam karmić Majkę,przy cukrzycy?
Jak ją wczoraj odebrałam od weta,dostałam puszki RC Diabetic,ale nikt mi nie powiedział ile jej tego dać,podzieliłam jej jedzenie na 2 porcje,rano + insulina i wieczorem,ale ona wyraźnie w dzień między posiłkami szuka jedzenia.
Jak ją wczoraj odebrałam od weta,dostałam puszki RC Diabetic,ale nikt mi nie powiedział ile jej tego dać,podzieliłam jej jedzenie na 2 porcje,rano + insulina i wieczorem,ale ona wyraźnie w dzień między posiłkami szuka jedzenia.
trzeba ustalić przyczynę anemii , co do jedzenia trzeba przeczytać jak działa insulina w organizmie i dostosować jedzenie do jej działania. Ponieważ nie piszesz co to za insulina nie da się podpowiedzieć.
Maja dostaję insulinę, Lente-Wos-S 80.
Dziś psina była z moimi rodzicami na kontroli. Czerwone krwinki nie spadają,zatrzymały się. Guz pod paszką niestety się sączy i to mnie martwi bardzo, może się z tego według weta zrobić dziura...Nie ma mowy w tym stanie o jakimkolwiek zabiegu.
Zwiększono dawki insuliny z 4 kresek (8 jm) rano i 3 kredek (6 jm) wieczorem do 5 kresek rano i 4 wieczorem, rano na wizycie na czczo Maja miała ponad 400 cukru. Mnie martwi takie troszkę podawanie w ciemno insuliny,wczoraj całą noc nie spałam,bo bałam się,naczytałam się,że nocą czasem cukier mocno spada psu,i niektórzy dają jakieś przegryzki około 21-22ej.
Tym razem dostaliśmy suche jedzenie dla Majki,i tez mamy je podawać 2 razy dziennie tylko.Szukam cennych porad,jak ją odżywić,czym,nie podnosząc poziomu cukru.
Wiem,że jestem na początku tej drogi,wszystkiego się muszę nauczyć.Dlatego tak liczę na Państwa pomoc i sugestie.
Dziś psina była z moimi rodzicami na kontroli. Czerwone krwinki nie spadają,zatrzymały się. Guz pod paszką niestety się sączy i to mnie martwi bardzo, może się z tego według weta zrobić dziura...Nie ma mowy w tym stanie o jakimkolwiek zabiegu.
Zwiększono dawki insuliny z 4 kresek (8 jm) rano i 3 kredek (6 jm) wieczorem do 5 kresek rano i 4 wieczorem, rano na wizycie na czczo Maja miała ponad 400 cukru. Mnie martwi takie troszkę podawanie w ciemno insuliny,wczoraj całą noc nie spałam,bo bałam się,naczytałam się,że nocą czasem cukier mocno spada psu,i niektórzy dają jakieś przegryzki około 21-22ej.
Tym razem dostaliśmy suche jedzenie dla Majki,i tez mamy je podawać 2 razy dziennie tylko.Szukam cennych porad,jak ją odżywić,czym,nie podnosząc poziomu cukru.
Wiem,że jestem na początku tej drogi,wszystkiego się muszę nauczyć.Dlatego tak liczę na Państwa pomoc i sugestie.
trzeba będzie za parę dni próbować wykreślić krzywą cukrową aby zaobserwować jak kształtuje się cukier pod wpływem insuliny. Możesz za 3-5 dni od zmiany insuliny sprawdzić cukier po 6-8 godzinach od zastrzyku.
Witam od 10 stycznia br zmagamy się ja i mój niespełna dwuletni pies West z cukrzycą. Na razie stabilizujemy poziom cukru. Jesteśmy na Caninsulinie 2X dziennie, kontrolujemy poziom cukru i od kilku dni przechodzimy na dietę. Mam pytanie dotyczące miejsca podawania insuliny. Proszę o informacje gdzie oprócz karku u psa można podać insulinę podskórnie? Pozdrawiam
do dr Jarka
Witam Panie doktorze proszę o pomoc w sprawie 2 letniego Westa który od połowy stycznia ma zdiagnozowaną cukrzycę.
Piesek waży obecnie 6,3kg (doszliśmy już do wagi przed zdiagnozowaniem cukrzycy) otrzymuje 2X 4jm CANINSULINY i od środy (29.01) jest na suchej karmie Royal canin diabetic DS37 2x70gram. Pomiary cukru są następujące:
dnia 29.01 na czczo godz 7.00-199mg/dl
+ 3jm caninsulin +70gram suchej karmy
godz. 9.30-276mg/dl
godz. 14.00-271mg/dl
godz. 19.00-218mg/dl
+ 4jm caninsulin +70gram suchej karmy
godz. 22.00- 200mg/dl
dnia 30.01. na czczo godz. 7.00-246mg/dl
godz. 13.00- 287mg/dl
godz. 18.00-338mg/dl
godz. 21.00-227mg/dl
dnia 31.01 na czczo godz. 7.00-203mg/dl
godz. 9.30-199mg/dl
godz. 14.00-396mg/dl
godz. 16.00-355mg/dl
godz. 19.00-327mg/dl
godz. 21.00-186mg/dl
A od jutra zaczynamy wykreślać krzywe cukrowe (co 2 godziny). Mam pytanie czy te pomiary mogą świadczyć o efekcie Samogyi? (zbyt duża dawka insuliny?). Proszę o podpowiedź co robić dalej, zmniejszać insulinę czy może ją zmienić.
Muszę jeszcze wspomnieć że mój Westik w początkowych 5 dniach był na caninsulinie 1x7jm i skoki cukru były od 380 do 42mg/dl. Po zasięgnięciu informacji zmieniliśmy lekarza, który zlecił Caninsulin 2x 4jm i 30-40 minut póżniej posiłek. Pomiary przed podaniem insuliny i jeśli glukoza jest w przedziale 200-300-4jm, 100-200-3jm, poniżej 100-bez insuliny.
Pozdrawiamy
Witam Panie doktorze proszę o pomoc w sprawie 2 letniego Westa który od połowy stycznia ma zdiagnozowaną cukrzycę.
Piesek waży obecnie 6,3kg (doszliśmy już do wagi przed zdiagnozowaniem cukrzycy) otrzymuje 2X 4jm CANINSULINY i od środy (29.01) jest na suchej karmie Royal canin diabetic DS37 2x70gram. Pomiary cukru są następujące:
dnia 29.01 na czczo godz 7.00-199mg/dl
+ 3jm caninsulin +70gram suchej karmy
godz. 9.30-276mg/dl
godz. 14.00-271mg/dl
godz. 19.00-218mg/dl
godz. 22.00- 200mg/dl
dnia 30.01. na czczo godz. 7.00-246mg/dl
godz. 13.00- 287mg/dl
godz. 18.00-338mg/dl
godz. 21.00-227mg/dl
dnia 31.01 na czczo godz. 7.00-203mg/dl
godz. 9.30-199mg/dl
godz. 14.00-396mg/dl
godz. 16.00-355mg/dl
godz. 19.00-327mg/dl
godz. 21.00-186mg/dl
A od jutra zaczynamy wykreślać krzywe cukrowe (co 2 godziny). Mam pytanie czy te pomiary mogą świadczyć o efekcie Samogyi? (zbyt duża dawka insuliny?). Proszę o podpowiedź co robić dalej, zmniejszać insulinę czy może ją zmienić.
Muszę jeszcze wspomnieć że mój Westik w początkowych 5 dniach był na caninsulinie 1x7jm i skoki cukru były od 380 do 42mg/dl. Po zasięgnięciu informacji zmieniliśmy lekarza, który zlecił Caninsulin 2x 4jm i 30-40 minut póżniej posiłek. Pomiary przed podaniem insuliny i jeśli glukoza jest w przedziale 200-300-4jm, 100-200-3jm, poniżej 100-bez insuliny.
Pozdrawiamy
Witam u mojego labka 3 tyg zdiagnozowana cukrzyce . Sama zauważyłam ze mój 8 letni labcio strasznie pije wodę w nocy a co za tym idzie dużo sika /wychodziłam w nocy 3-4 razy/ . Obecnie jest na insulinie Lente wo-s dostaje 6 jednostek rano i 3 wieczorem ..Jak narazie wszystko wróciło do normy ,w nocy fajnie spi ,nie jest ospały w dzien . Jak sie dowiedziałam byłam przerażona myslałam ze nie dam rady sama podawac insuliny ale wet postawił mnie do pionu i powiedział dasz rade ,pierwsze dni bedą trudne dla ciebie i Rokiego ale do wszystkiego sie przyzwyczaicie .Pierwsze zastrzyki dawałam w zadek tak z nienacka , on i ja byłam zszokowana . Teraz mineło juz 3 tyg i jest super , wychodzimy rano na spacer zakładamy szelki , łapie za fałde na karku ,insulinka i wychodzimy. Roki nawet nie reaguje ....wszystko odbywa sie spokojnie i bez stresu . Najbardziej martwię sie jak dostanie zaćme .....