porazenie krtani u husky
U doktora Rafała Niziołka z Warszawy,wpisz w wyszukiwarkę, wejdż na jego stronę,sprawdż sesje wyjazdowe,kiedy w Krakowie będzie,zadzwoń do pracującej z nim lecznicy i zastukaj sobie termin.Jeśli R.T>G. nie było w dwóch piojekcjach, pies nie był zpremedykowany, zdjęcie może być nieczytelne na tyle,by coś wywnioskować,jeśli osoba która opisywała umie to opisać jest wiele jeśli, może mieć a nie musi, bez echa się nie dowiesz,szkoda,ze nie potrzebnie wydałaś kasę w tak drogiej lecznicy .
jesteśmy po echu serca - serduszko jak dzwon nie ma się do czego przyczepić nawet w opisie mamy "...serce sportowca..." teraz już spokojniej szukamy dalej - z kliniki wrocławskiej mam podpowiedź żeby jeszcze sprawdzić tarczyce zanim zacznę badania bardziej inwazyjne
cdn
cdn
Określenie "serce sportowca" oznacza zmiany patalogiczne w wyglądzie sylwetki serca (przerost) u badanego osobnika,jeśli pies ćwiczył sportowo ,to ok. ,a Twój pies pracował w zaprzęgu,ale jak pies jest kanapowcem, to nie ma co się cieszyć z takiego opisu.
tak wiem to wszystko - jestem bardzo wnikliwą osobą i zawsze zadaje 101 pytań (i nigdy nie jestem pewna czy aby nie za mało ) serce Igora jest silnie umięśnione ( co zresztą może być problemem - bo będzie "walczyło" z ewentualnymi lekami ) ale jest on czynnym sportowcem biega minimum 3-4 razy w tygodniu jak zresztą reszta ( łącznie 14 -stu biegaczy )
mam tylko 3 kanapowce ale ich stan nie pozwala na bieganie
mam tylko 3 kanapowce ale ich stan nie pozwala na bieganie
Ksunia ,ja wiem,że Ty wiesz,napisałam,bo inni czytają,by wiedzieli,że taki opis u psa nie sportowego,nie oznacza dobrego wyniku,a sugeruje pewne zmiany.Wydałaś kasę na Echo,ale na pewno Ci się to przyda,gdyby trzeba było robić psiakowi ,jakiś zabieg.Powodzenia,obyś doszła przyczyny. Trzymam kciuki.
Dzięki za dobre słowo Ja oczywiście nie żałuję ani jednej wydanej złotówki Śpię spokojniej i nie drżę jak osika jak pieski jadą na trening ......
Kochani wracam do tematu - podobno w Krakvecie robią bronchoskopie ?? Czy to prawda i czy ktoś ma już doświadczenie z tym badaniem w tej lecznicy Niestety reszta badań krwi nic nie wykazała została bronchoskopia a Igor jak kaszlał tak kaszle
A może ,by ułatwić sobie diagnostykę,zapisuj w kalendarzu dni/godziny kiedy kaszle.Czy nie jest przypadkiem alergikiem ?
Czy ten kaszel przypomina kichanie wsteczne ? W Krakowie nie warto raczej, Wrocław się kłania.
Czy ten kaszel przypomina kichanie wsteczne ? W Krakowie nie warto raczej, Wrocław się kłania.
nie jest alergikiem, kaszle o każdej porze i dni i roku a o Wrocławiu wiem ale .....niestety tam nie mogę jechać z kilku powodów dlatego ucieszyłam się że mogę w Krakowie No tak tylko jak nikt nie poleca
pierwsze zdjęcie boczne i ap serca , badanie ogólne , jeśli są odchyły w jego wymiarach czy pracy to ekg a potem decyzja o echu . Od razu na rtg wyjdzie układ oddechowy.
jesteśmy już umówieni na bronchoskopie w poniedziałek a badania wszystkie przywiozę - rtg, wymazy, hp (po usunięciu migdałków),echo serca, badania w kierunku tarczycy i resztę badań krwi
Ksunia,daj znać po badaniu. Zastanawiam się jeszcze czy powodem kaszlu u Twojego psa nie są przypadkiem nicienie płucne.podsyłam Ci filmik. I nadal oczywiście trzymam kciuki.
http://www.youtube.com/watch?v=UFeA9B9tz28
http://www.youtube.com/watch?v=UFeA9B9tz28
Kochani nareszcie diagnoza - alergia "wziewna" I powód do radości bo nie jest to stan zagrażający życiu psa Szkoda że tyle to trwało bo już dawno można było zacząć leczenie i Igor by się nie męczył Niestety alergenów nie zlikwidujemy ale lekarstwa zapobiegną kaszlowi Oczywiści teraz ostre leczenie aby "usunąć" stan przewlekły i jego skutki a potem lżejsze leki
Tak się cieszę Ksunia, że wiesz o co w tym chodzi,nie z tego,że jest alergikiem.No ale alergia ,lepsza niż kardiomiopatia , czy inne draństwo.Przeszłaś długą i kosztowną drogę.Będę Ci wdzięczna,jak po prze leczeniu,dasz znać,jakie zalecono postępowanie (leki,karma).Pozdrawiam.
Część mogę ci powiedzieć już. Mamy absolutnie nie zmieniać trybu życia ani jedzenia. Teraz niestety steryd (encorton) a potem powoli na niesterydowe (tak po 3 tyg) Niestety u zwierząt ciężko jest trafić na skuteczny lek niesterydowy odczulający - może dlatego że to nowość bo do niedawna uważano że psy mogą mieć tylko alergie pokarmowe i skórne Więc czeka nas droga "prób i błędów" Tak od ok 2 lat specjaliści wycofują się z tej teorii bo są dowody na to że to nieprawda np mój Igor jest dowodem na to że jednak taka alergia się zdarza Dlatego pewnie też jeszcze próby uczuleniowe nie wychodzą i nie ma ich co robić Poza tym to może być wszystko :kurz spaliny wyziewy z kominów pyłki chemia itd No cóż póki co łykamy tabletki a znaczna poprawa ma być po 5-7 dniach Zobaczymy