Alergia pokarmowa u psiaka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

30 maja 2014, 18:39

isabelle30 pisze:drogi gościu - magister immunologii wystarczy? aby podważyć bełkot pseudonaukowców?

ciekawe czym wytłumaczysz alergie pokarmowe obecne u niemowląt parotygodniowych? IgG zależne :mrgreen:

a jaka uczelnia daje tytuł magistra immunologii?
isabelle30

30 maja 2014, 19:48

magistra biologii ogólnej specjalizacja immunologia - głąbku
Gość

30 maja 2014, 21:14

Głąbku? No nie wiem-jak dla mnie elementarny brak kultury, albo zespół paranoidalny... Nie miałam nic złego na mysli, a Ty od razu podejrzewasz złe intencje. Przecież sama wyraźnie napisałaś magister immunologii, a nie pisałaś o specjalności dlatego dopytuję bo nie spotkałam sie z takim tytułem naukowym. Mgr analityki medycznej, biologii, biotechnologii z takimi i owszem mialam do czynienia i to u siebie w pracy. Ale teraz powstaje tyle uczelni , że może od razu i magistra immunologii wyprodukowali. W każdym razie nieładnie nazywać głąbkiem zapewne duzo starszą nieznaną sobie kobietę. Frustracja, czy głębszy problem?
asiryś

30 maja 2014, 22:43

isabelle30 pisze:magistra biologii ogólnej specjalizacja immunologia - głąbku
Szanuję Twoją wiedzę, Isabelle30, ale tym razem przesadziłaś. Tak nie zachowuje się wykształcony człowiek. Przykre, bo myślałam, że to jednak jest konstruktywna dyskusja między Wami... :|
margoqk

31 maja 2014, 07:50

Nie chce byc też nazwana głąbkiem więc dopytuję bo temat mnie zainteresował : czyli Izabelle jesteś diagnostą laboratoryjnym ze specjalizacją z laboratoryjnej immunologii medycznej czy sie mylę? Aczkolwiek pewnie bym się nie za mocno obraziła wszak jestem tylko magistrem pedagogiki ze specjalizacjami w zupelnie innej dziedzinie, a z immunologią wiąże mnie jedynie choroba dziecka, więc mogę "błądzić".
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

31 maja 2014, 12:07

dokładnie dyskutujcie konstruktywnie , bo świetnie się to czyta. Nerwy na wodzi do kieszeni nie obrażajmy siebie , każdy jest specjalistą w innej dziedzinie uczmy się , wyjaśniajmy sobie , bo to jest nauka. Może ktoś też źle poją pewne pojęcia czy zagadnienia a taka dyskusja pozwala czasem wyprostować wieloletnie tkwienie w błędzie nt. jakiegoś zagadnienia.
margoqk

31 maja 2014, 16:50

Ma Pan rację Panie Jarku. Mnie osobiscie strasznie wkurza, zreszta nie tylko tu na forum, pokazywanie wyższości nad innymi przez tych , którzy wiedzą (lub wierzą,ze wiedzą) lepiej od innych. Miałam kiedys zajęcia z bardzo znanym i cenionym u nas i na świecie profesorem psychologii, wspaniałym, bardzo skromnym człowiekiem , który mówił o braku pokory u wielu ,jeśli nie wiekszości psychologów. Zapadło mi to bardzo w pamięci. Podobnie jak zdanie z książki innego niegdyś cenionego psychologa dziecięcego, który skończył jak skończył: "napisałem pięć niewaznych książek i stałem sie Bogiem". Przepraszam za taki "wtręt" bo to nie to forum, a i nie mam złudzeń co do tego, ze nauczę kogokolwiek pokory odnosnie własnej osoby, własnej wiedzy i poszanowania innego zdania, ale po prostu nie mogłam się powstrzymać. Obiecuję, że to ostatni raz , od dzisiaj będę tylko wypowiadać się odnośnie mojego psa :wink:
joa332

05 czerwca 2014, 22:29

Temat alergii pokarmowych jest szczególnie interesujący i pełen kontrowersji w mierzeniu przyczyny, a szczególnie tyczy się to właśnie alergii IgG - zależnej.

Isabelle30, nie ulega wątpliwości, że wzrost przepuszczalności błony śluzowej jelita wpływać może na zwiększenie stopnia wchłaniania niestrawionych resztek, a w konsekwencji podwyższenie obciążenia antygenowego układu immunologicznego jelita. Proszę o przekierowanie do artykułów naukowych, które obalałyby teorię, jakoby tak się nie działo. Proszę o konkretny materiał. Podstawy immunologi są mi dobrze znane i nie muszę dokształcać się, aby znać podstawowe przyczyny powstawania reakcji alergicznych w organizmie, choć czasem nawet w szeroko pojętej nauce mają one charakter czysto spekulacyjny. Nie w tym przypadku. :)

Joanna
isabelle30

09 czerwca 2014, 14:13

Zespół nieszczelnego jelita... kolejny wytwór tego samego geniusza co pojecie przebiałczenie psa czy kota...
Nie ma czegos takiego, nie istnieje w medycynie takie pojęcie.
Nie ma bo nie ma jak takie coś powstać...
Zwiększona przepuszczalnośc błon wyściełających jelita czytamy dalej...
Tym, którzy wierza w te brednie polecam:
1. budowa histologiczna ściany jelita ( nie ma tam żadnych błon, Są kosmki, jest nabłonek, jest mięśnówka, naczyniówka... ale błon nie ma)
2. mechanizmy wchłaniania z jelita - mechanizmy działające w enterocytach - transport bierny, transport czynny, pompa protonowa

Jak już ustalimy sposoby działania enterocytów, budowe jelita i jego role oraz działanie - możemy dyskutowac nawet o marsjanach, czy innych zielonych ufoludkach.
Ale na litość boską ! Jak człowiek, który skończył szkołę średnią może wierzyć w takie bajki???? :shock:
Gość

09 czerwca 2014, 17:51

"Sugeruje się, że mechanizm nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej jest następujący: alergeny pokarmowe transportowane są przez komórki M w blaszce właściwej błony śluzowej. Ich obecność we krwi aktywuje limfocyty T pomocnicze (T-helper) oraz komórki B. W konsekwencji następuje wzrost produkcji cytokin i swoistych przeciwciał IgG, skutkujący rozwojem reakcji zapalnej w przewodzie pokarmowym"

A co powiesz na to isabelle?
isabelle30

09 czerwca 2014, 19:28

Bzdura...
"Zespół nieszczelnego jelita, zespół cieknącego jelita, zespół dziurawego jelita – rzekomy zespół objawów ze strony układu pokarmowego oraz ogólnoustrojowych, wywołany przez m.in., krążące w krwiobiegu produkty przemiany materii oraz toksyny dostające się do krwiobiegu w nienaturalny sposób poprzez nieszczelne jelita. Zespół ma być spowodowany zwiększeniem przepuszczalności jelit dla toksyn, bakterii, niestrawionego jedzenia, odpadów lub większych niż normalnie makromolekuł[1].

Istnienie tego schorzenia jest kontrowersyjne, obecnie nie wchodzi w skład ogólnie uznanej wiedzy medycznej – jest natomiast szeroko dyskutowane w kręgach związanych z medycyną niekonwencjonalną, oraz w środowiskach związanych z terapią autyzmu i pokrewnych zaburzeń rozwojowych."

"Komórki M
• występują w miejscu kontaktu nabłonka
jelitowego z tkanką limfoidalną
• mikrofałdy na powierzchni szczytowej
• pochłaniają obce antygeny (np. bakterie)
i przenoszą je na drodze transcytozy
do tkanki limfoidalnej
• w ten sposób monitorują antygenowy
skład zawartości cewy pokarmowej
(ale nie są komórkami APC)"
isabelle30

10 czerwca 2014, 14:46

jenni.1989 pisze:Mój też ma alergię i nie może jeść nic innego jak suchą karmę z wyższej półki i gotowane przeze mnie jedzonko, trochę to zajmuje czasu, no ale co zrobić :P
Rozumiem, że wysuszone alrgeny przestaja działac... tylko co ma do tego laktacja?
Zgłaszam post! Kolejny...
Gość

10 czerwca 2014, 14:59

jenni.1989 pisze:Mój też ma alergię i nie może jeść nic innego jak suchą karmę z wyższej półki i gotowane przeze mnie jedzonko, trochę to zajmuje czasu, no ale co zrobić :P
Najlepszy sposób na alergika to - sztuka przystawiania do piersi
Gość

10 czerwca 2014, 23:13

Izabela, czyli podanie dziecku mleka krowiego przed ukończeniem 3 roku zycia, nie spowoduje u niego na niego alergii, jak to powrzechnie jest mówione??
isabelle30

11 czerwca 2014, 08:19

Jeżeli ma spowodowac to nawet czekanie do 30 roku zycia nic nie da...
Jeżeli nie ma spowodowac - nie spowoduje alergii nawet u 4 miesięcznego dziecka.
Wiek, w którym się podaje - nie ma tu żadnego znaczenia.
Natomiast nalezy zauwazyc że krowie mleko przeznaczone jest dla dzieci krowich a nie dla dzieci ludzkich. Krowie mleko nie jest pokarmem naturalnym dla ludzkiego dziecka nigdy... i po 3 roku życia nie bardzo jest konieczność jego podawania
ODPOWIEDZ
  • Informacje