Kryształki szczawianu wapnia u szczeniaka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Adrianna G

28 czerwca 2014, 16:27

Panie Jarku zwracam sie z prosba o pomoc.
Moja 9 miesieczna sunia w trakcie cieczki zaczela posikiwac wszedzie,po cieczce tez.Zrobilam jej badania moczu i wszystko procz leukocytow krysztalkow i waleczkow jest w normie
leukocytow jest 10 waleczki nieliczne a krysztalki szczawianu wapnia dosc liczne.Pojechalam z sunia na usg
w swietle w badaniu dynamicznym widoczna znaczna ilosc zlogow mineralnych wielkosci do ok 2.1 mm.Dosc znaczne jak na wiek cechy mineralizacji rdzenia z ogniskami wielkosci ok 1,6-2,0 mm....reszta jamy brzusznej i ukladu moczowego prawidlowa(nie bede opisywac bo rezta jest w normie).na drugi dzien poszlam do nefrologa Pani dr stwierdzila ze bedziemy majke leczyc karma hills ud prze 8 miesiecy i pozniej juz do kocna jako podtrzymujaca cd.Majka ma byc sterylizowana jeszcze w sierpniu bo to 3 miesiace po cieczce.Dr robiacy usg robiac majce ''trzepaczke''zobaczyl ze te zlogi sie ruszaja w moczu i ze jest szansa ich wyplukania.Pani nefrolog stwierdzila ze majka nie ma kamieni i kontrole krwi i moczu co 3 miesiace.Poszlam skonsultowac wszystko z moja pania wet.Ona stwierdzila ze procz mineralizacji majka ma kamienie/krysztalki bo to sa wlasnie te zlogi ktore trzeba usunac.ona zas zalecila royala urinar so/lp 18 powiedziala ze mimo ze w badaniu moczu wyszly krysztalki szczawianu wapna to nie wiemy do konca na 100% czy mamy do czynienia tylko z nimi i ona zalecila diete royala bo jest na szczawiany i struwity i po jakism czasie kontrola.....Powiedziala tez ze zanim rozpoczniemy jakakolwiek diete musimy zrobic badania krwi by zobaczyc jak funkcjonuja nerki i jak stoimy z wapnem fosforem ect.(zas nefrolog tego nie zalecala)i Teraz pytanie ktora dieta wkoncu bedzie lepsza??bo royla jest na 2 rodzaje kamieni ud na trzy a cd wogole tylko na struwity;/;/ i pani wet powiedziala ze w zaleznosci jak wyjda nam wyniki badan taka diete zastosujemy.W sumie ja juz sie pogubilam w tym wszystkim:(

ps dodatkowo nefrolog zalecila mi test na alergie by zobaczyc czy karmy jej nie zaszkodza i mowila by zrobc to ta magiczna rozdzka tj polem magnetycznym ;/;/ zas moja pani wet ze specjalizacja dermatologa odradzila bo powiedziala ze to nie jest dobre badanie machac rozdzka i stwierdzic na co jest pies uczulony...

prosze o jakies nakierunkowanie bo juz zglupialam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 lipca 2014, 00:43

zacznij leczyć jakąś dietą i kontroluj mocz , nie planuj przyszłości tylko słuchaj jej organizmu poprzez wyniki. Co do leczenia polem magnetycznym alergii nie komentuję , bo szkoda czasu.
ODPOWIEDZ
  • Informacje