Witam, mam pytanie czy ktoś już spotkał sie z takimi przebarwieniami na skórze psa, przy wargach i wie jak to wyleczyć? Pani weterynarz przepisała antybiotyki, jednak one nie pomogły, znajomy powiedział ze może to być opryszczka (wirus herpes) tak jak u ludzi i że można kupić maść lub tabletki które stosuje się u ludzi. Pomogła troszkę maść herpex. Mam też heviran, jednak nie chcę psa faszerować tabletkami, nie wiedząc czy mu pomogą.
co powoduje te przebarwienia ?
te przebarwienia powoduje ślina zalegająca w fałdach skóry warg i jest to powodem przebarwień włosa i skóry. Bardzo często stwierdza się w tych miejscach namnażanie drożdżaków malascesia pachydermatis. Można zapobiegać temu osuszając fałdy skóry jak i odkażać szamponami grzybo i bakteriobójczymi , ale warunek dokładnie osuszyć skórę.
-
Nie osuszysz tego... nie łudź sie.
Ale mozna to przemywać roztworem mausanu (dostępny w aptece za grosze) a potem wycierac chusteczką
Ale mozna to przemywać roztworem mausanu (dostępny w aptece za grosze) a potem wycierac chusteczką
manusan to mydło więc raczej go nie zabije, osuszasz to papierem toaletowym, chusteczkami papierowymi, ręcznikami papierowymi itp.