Witam , chciałbym Wam opisać sytuację z moją 2letnią suczką rasy Staffordshire Bull Terrier.Pewnego dnia dostała biegunki, niestety ma chyba wrażliwy układ pokarmowy bo zdarzają się jej takie jednodniowe przygody.Tak było i tym razem wiec mówiąc szczerze zlekceważyliśmy to.Następnego dnia obudziłem się i zobaczyłem że leżąc obok mnie wykonuje jakieś dziwne krótkie ruchy głowa na boki.Zaciekawiło mnie to ale że później w ciągu dnia nie powtórzyło się uznałem to za pojedynczy incydent.I wszystko było ok aż do wieczora kiedy znów zaczęło sie to z nią dziać z tym ze było to bardziej nasilone i przez dłuższy okres.Wyglądały jak te popularne kiedyś pieski w autach, siedziała i nie mogła powstrzymać kiwania się głowy na boki.To była niedziela ale na szczęście niedaleko weterynarz miał dyżur. udaliśmy się tam i zdiagnozował padaczkę lokalną.Mieliśmy przyjść rano na badania krwi.Tego dnia biegunka się utrzymywała.Rano niestety obudził nas jej silny atak.Sztywne ciało wstrząsane silnymi drgawkami , tępy wzrok i piana z pyska.Trwało to chwile 2-3 minuty później sama wyszła z tego stanu lecz była całkowicie bez sił nie umiała chodzić, miała tępy wzrok nie reagowała na nas, nasze wołanie.dwie godziny od ataku pojawiliśmy sie u weterynarza.W poczekalni wyglądała na bardzo zdezorientowaną , potykała się o krzesła i uderzała w szybę głową więc jej chyba nie widziała,Nadal miała biegunkę.Weterynarz pobrał krew dał antybiotyk i tabletki.Wieczorem były wyniki które weterynarz uznał za dobre:
MCV 56fl
MCH 21.2 pg
MCHC 377 g/l
erytrocyty 6.73 T/l
hematokryt 37.9%
leukocyty 9.1 G/l
trombocyty 376 G/l
ALT 37* 58 U/l
AST 25* 45 U/l
Białko całk. 73,5 g/l
AP(fosfataza zasadowa) 11 U/l
Glukoza 148 mg/dl
Kreatynina 0.8 mg/dl
cholesterol 247 mg/dl
mocznik 19.9 mg/dl
Biegunka nie ustawała wiec przez cały tydzień była na zastrzykach plis karma 4T veterinary Diet intenstinal dog w końcu wszystko wróciło względnie do normy jednak po ok 2 tygodniach zauważyłem krew w jednym uchu.Weterynarz ,inny niż poprzednio, zdiagnozował alergiczne zapalenie ucha>przy okazji zapoznałem go z tamtą sytuacją i po pierwsze zdziwił się że tak długo dochodziła do siebie po tym ostrym ataku a z wyników wyczytał że krew jest mocno rozrzedzona co może mieć wpływ na resztę wskazań.I kogo słuchać?
Teraz trochę o żywieniu.Na początku był Royal Canin , później BARF jednak okazał sie jak dla mnie zbyt trudny do zbilansowania przez co źle na nią działał (może tu jest główna przyczyna i moja wina tych problemów/?),następnie TOTW Praire ale jadła go niechętnie i z przymusu , do tego powodował u niej wymioty, no a teraz był duży worek Acany Large breed i pod jego koniec zaszła cała opisana wyżej sytuacja.Acane jadła bardzo chętnie jednak kupy były duże i częste gazy.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie i porady co dalej/
Czy wszystkie te dolegliwości tj biegunka atak padaczki zapalenie ucha może mieć ze sobą związek?
Czy jeśli jest to alergia na pokarm to przyczyną jest Acana czy może ten 4t veterinary diet?
Czy powodem jej ciągłej nietolerancji pokarmowej może być za wysoki poziom białka w karmach?
Czym się kierować w doborze kolejnej nowej karmy?
Padaczka i problemy żywieniowe.
co dalej?
trzeba odpowiedzieć sobie dlaczego ma tak wysoki cholesterol, dlaczego ma podniesiony cukier. Napisz poziom hemoglobiny , bo w morfologii nie widzę nic złego, co z amylazą i lipazą. Każdą z rzeczy : drgawki, biegunka i ucho należy rozpatrywać oddzielnie i ew. potem je łączyć. Nikt Ci nie powie przez neta na co pies jest uczulony - żądasz za wiele. Powtórz wyniki ( zwłaszcza te wątpliwe) , ale przepisz je wszystkie.
trzeba odpowiedzieć sobie dlaczego ma tak wysoki cholesterol, dlaczego ma podniesiony cukier. Napisz poziom hemoglobiny , bo w morfologii nie widzę nic złego, co z amylazą i lipazą. Każdą z rzeczy : drgawki, biegunka i ucho należy rozpatrywać oddzielnie i ew. potem je łączyć. Nikt Ci nie powie przez neta na co pies jest uczulony - żądasz za wiele. Powtórz wyniki ( zwłaszcza te wątpliwe) , ale przepisz je wszystkie.