Wyłysienia i zaczerwieniony brzuch.

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Trzynastka

16 grudnia 2014, 22:52

Witam.
Dwa dni temu adoptowaliśmy starszego psiaka ze schroniska. Niestety już w domu okazało się, że ma wyłysiały i zaczerwieniony brzuszek. Poza tym, trochę się drapie w tych miejscach.

Zaznaczę też, że psiak pochodzi z interwencji. Został wyciągnięty z fatalnych warunków (piwnica, brud), skrajnie wychudzony. Pierwsze zmiany w schronisku zobaczyli tuż po jego przybyciu (notka na FB), jednak nam powiedzieli, że zdrowy :? Zmiany te więc posiada min. 3 miesiące.
Obrazek

Jakieś pomysły co to? Alergia pokarmowa? Zaniedbanie? Grzyb?
Gość

16 grudnia 2014, 23:21

Wygląda to na zmiany alergiczne,bądź te fatalne warunki przyczyniły się do tych zmian.Dobra dieta i miejmy nadziej ze ustąpi :) Dobrze aby oglądnął to lekarz,skontaktuj się ze schroniskiem większość schronisk zapewnia opiekę weterynaryjną po adopcji.
Retriver

17 grudnia 2014, 08:41

Jesteście super, pomagacie psiaczkowi ze schroniska. Pójdźcie z nim do veta, takie objawy są niejednoznaczne i można by pisać i pisać, vet będzie wiedział lepiej.
do poczytania wszystko o skórze i jej problemach:
http://www.swiatczarnegoteriera.republi ... skora.html
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

17 grudnia 2014, 23:55

skóra na 100% jest w stanie zapalnym. Trzeba ustalić jego przyczynę. Najczęściej tak wygląda alergia, ale też dobrze jest zrobić podstawowe pytania na pasożyty. Pokażcie lekarzowi psa nawet temu w schronisku jak sobie nie będzie z tym umiał poradzić poproście o skierowanie do specjalisty.
Trzynastka

18 grudnia 2014, 20:25

Jak wyglądają podstawowe badanie na pasożyty?
Jeśli to alergia pokarmowa to zostaje nam specjalistyczna karma czy da się jakoś wyeliminować składnik uczulający?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 grudnia 2014, 00:03

należy wykonać zeskrobinę i obejrzeć pod mikroskopem.
yyyyyyyyy

22 grudnia 2014, 10:23

Trzynastka pisze:Witam.
Dwa dni temu adoptowaliśmy starszego psiaka ze schroniska. Niestety już w domu okazało się, że ma wyłysiały i zaczerwieniony brzuszek. Poza tym, trochę się drapie w tych miejscach.

Zaznaczę też, że psiak pochodzi z interwencji. Został wyciągnięty z fatalnych warunków (piwnica, brud), skrajnie wychudzony. Pierwsze zmiany w schronisku zobaczyli tuż po jego przybyciu (notka na FB), jednak nam powiedzieli, że zdrowy :? Zmiany te więc posiada min. 3 miesiące.
Obrazek
Tak według schroniska wygląda zdrowy pies?
To ja już sobie wyobrażam w jakim stanie są pozostałe psy.
Chyba jakaś interwencja by się tam przydała
Retriver

22 grudnia 2014, 13:17

Tak przydała by się interwencja poprzez udzielenie pomocy dla pracowników oraz psiaków, pewnie ciepłe koce na zimę, jedzenie i chociażby wyprowadzanie i przytulanie psów, zadbanie o ich psychikę. Nie wiesz w jakiej kondycji mogła być skóra tego pieska przed przyjęciem do schroniska a może była w jeszcze gorszym stanie.,
Trzynastka

22 grudnia 2014, 14:46

Nie obwiniam schroniska. Zapewne robią co mogą, co najwyżej wet nawalił. Wpis na FB z dnia interwencji mówi o 'starszym psie z chorą skórą'. Niestety ani w meilach, ani potem w schronisku nikt mnie o tym nie poinformował. Wspominali tylko o wyłysieniach z zaniedbania. Edek wygląda już o niebo lepiej, brzuch jest mniej zaczerwieniony, kupa lepsza, mniej się drapie. Ot, zmiana karmy mu niesamowicie pomogła.

Schronisko jest prowadzone przez OTOZ Animals. Myślę, że dają sobie radę ;)
Retriver

22 grudnia 2014, 14:50

To dobrze, że się psina czuję lepiej u Was odzyska zdrowie, wiadomo opieka, zmiana kramy, powodzenia. Dobrze, ze są schroniska w innym przypadku co by się stało z tymi bezpańskimi zwierzakami. :(
Trzynastka

22 grudnia 2014, 14:55

Właśnie nie rozumiem tej nagonki, pewnie robili co mogli. Jednak schronisko to nie dom. W schronisku był płochliwy, nie wychylał się z budy. A w domu? Przytulak kanapowiec ;)
zaciekawienie

22 grudnia 2014, 15:53

No i jak w Polsce psy mają być zdrowie gdy na wszystko przymyka się oczy i na poważne choroby mówi się zaniedbanie? :lol:
Skoro już tak dobrze jest z psiakiem to pokaż nam zdjęcie jego brzuszka
Gość

22 grudnia 2014, 16:07

zaciekawiona pobiegaj sobie jak ci się nudzi, jakbyś miała schronisko to twoje psy byłyby naj...
Retriver

22 grudnia 2014, 17:02

zaciekawienie, chcesz pomóc czy podkręcasz temat :?
Trzynastka

22 grudnia 2014, 18:06

A czemu to ja mam udowadniać, że MÓJ pies wygląda lepiej? Skoro została postawiona diagnoza, to na co go mam przepraszam leczyć?
ODPOWIEDZ
  • Informacje