Tabletka, łyżeczka, panika

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

07 stycznia 2007, 14:36

Dzisiaj musiałam podac mojemu pieskowi tabletkę na odrobaczenie. Rozpuściłam ją w wodzie na łyżeczce, po czym prubowałam ją wlać po pyszczka, ale niestety piesek był przerażony, skulił się i zacisnął z ogromnom siłą szczęki, a gdy je rozszeżyłam, to okropnie wyrywał głowę. Efekt był taki: tabletka rozlana na podłodze, piesek przerażony i obrażony na cały świat, a ja zastanawiam się jakim cudem mam mu podać tabletkę następnym razem. Wcześniej nie było takiego problemu, ponieważ rozkruszyłam tabletkę do jedzonka, po czym dowiedziałam się, że niestety traci ona w jedzonku wartość. Z tego co zaóważyłąm, to panicznie wystraszył się metalowej łyżeczki. Co mam robić ?
harpia

07 stycznia 2007, 15:52

Rozpuścić jeszcze raz, nabrać strzykawkę i wstrzyknąć głębiej w paszczę.
Zawsze skutkuje u wszystkich zwierzaków (kot, pies, fretka)
Awatar użytkownika
kaasia
Kontakt:

07 stycznia 2007, 18:56

A czy nie da się podać psu tabletki w ten sposób, żeby włożyć ją głęboko do pyska, przytrzymać chwilę zamknięty i podniesiony w górę, jednocześnie głaszcząc szyję? Ja to podpatrzyłam u weterynarza i z powodzeniem stosuję u mojego psiaka.
Gość

08 stycznia 2007, 18:58

Niestety samej tabletki nie zdołam mu podać, gdyż ogromnie się boję, że mu stanie w gardle ( ma bardzo wąski przełyk, gdyż jest małym pieskiem )
iga

08 stycznia 2007, 19:10

Odrobaczałam moje psy jakieś 1,5 tygodnia temu i wet powiedział żeby podać tabletki w niewielkiej ilości jedzenia. Rozgniotłam tablety i podałam w twarożku. Dziewczynki zjadły bez problemu. W naszym przypadku było to profilaktyczne odrobaczanie, jeśli u Was również też tak jest to spytaj lekarza czy nie możesz w taki sposób podać psu tabletki.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
kaasia
Kontakt:

08 stycznia 2007, 20:47

Był już podobny temat i pan Jarek napisał wtedy, że niewielka ilość jedzenia nie obniża skuteczności tabletki.
Awatar użytkownika
EVE81
Kontakt:

09 stycznia 2007, 11:40

Ostatnio (w ubiegłym tygodniu) odrobaczałam swojego piesia i zastosowałam to co zawsze na niego działało - Tabletka głęboko do gardła, masażyk szyjki :) i po bólu, ale tym razem pies tak się spiął że tabletki wypluwał :) Podałam mu więc tabletki na dłoni i on je wcina "jak cukierki", troszeczke się przy tym krzywi ale je sam :) Dziwne :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
boguś

09 stycznia 2007, 12:42

Lekoman? :wink:
Bencia

10 stycznia 2007, 22:08

Niektóre tabletki mozna podawać z jedzeniem - np. Drontal firmy Bayer - nie obniza to ich skutecznosci - nie wiem co było podane?
Inne jesli poda sie je w niewielkiej ilości jedzenia - np. pokruszone wymieszane z biełym serkiem (mała kuleczka - tylko do podania leku) lub w innym smakołyku nie traca swoich właściwosci.
Awatar użytkownika
Diablik

11 stycznia 2007, 11:08

ja swojemu sierściuchowi podaję tabletki w pasztecie, robię nieduże kulki, pasztet jest miękki więc pies nie ma potrzeby go gryźć i łyka z tabletką, a jeżeli tabletka jest duża to po prostu kroję ją na 2 albo 4 części i podaję po kolei.
Zwykle taką akcję przeprowadzam rano przed wyjściem na pierwszy spacer, bo wtedy Killer tak bardzo się śpieszy, że zje co mu podam byle prędzej :lol:
ODPOWIEDZ
  • Informacje