Tabletka, łyżeczka, panika
Dzisiaj musiałam podac mojemu pieskowi tabletkę na odrobaczenie. Rozpuściłam ją w wodzie na łyżeczce, po czym prubowałam ją wlać po pyszczka, ale niestety piesek był przerażony, skulił się i zacisnął z ogromnom siłą szczęki, a gdy je rozszeżyłam, to okropnie wyrywał głowę. Efekt był taki: tabletka rozlana na podłodze, piesek przerażony i obrażony na cały świat, a ja zastanawiam się jakim cudem mam mu podać tabletkę następnym razem. Wcześniej nie było takiego problemu, ponieważ rozkruszyłam tabletkę do jedzonka, po czym dowiedziałam się, że niestety traci ona w jedzonku wartość. Z tego co zaóważyłąm, to panicznie wystraszył się metalowej łyżeczki. Co mam robić ?
A czy nie da się podać psu tabletki w ten sposób, żeby włożyć ją głęboko do pyska, przytrzymać chwilę zamknięty i podniesiony w górę, jednocześnie głaszcząc szyję? Ja to podpatrzyłam u weterynarza i z powodzeniem stosuję u mojego psiaka.
Niestety samej tabletki nie zdołam mu podać, gdyż ogromnie się boję, że mu stanie w gardle ( ma bardzo wąski przełyk, gdyż jest małym pieskiem )
Odrobaczałam moje psy jakieś 1,5 tygodnia temu i wet powiedział żeby podać tabletki w niewielkiej ilości jedzenia. Rozgniotłam tablety i podałam w twarożku. Dziewczynki zjadły bez problemu. W naszym przypadku było to profilaktyczne odrobaczanie, jeśli u Was również też tak jest to spytaj lekarza czy nie możesz w taki sposób podać psu tabletki.
pozdrawiam
pozdrawiam
Był już podobny temat i pan Jarek napisał wtedy, że niewielka ilość jedzenia nie obniża skuteczności tabletki.
Ostatnio (w ubiegłym tygodniu) odrobaczałam swojego piesia i zastosowałam to co zawsze na niego działało - Tabletka głęboko do gardła, masażyk szyjki i po bólu, ale tym razem pies tak się spiął że tabletki wypluwał Podałam mu więc tabletki na dłoni i on je wcina "jak cukierki", troszeczke się przy tym krzywi ale je sam Dziwne
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Niektóre tabletki mozna podawać z jedzeniem - np. Drontal firmy Bayer - nie obniza to ich skutecznosci - nie wiem co było podane?
Inne jesli poda sie je w niewielkiej ilości jedzenia - np. pokruszone wymieszane z biełym serkiem (mała kuleczka - tylko do podania leku) lub w innym smakołyku nie traca swoich właściwosci.
Inne jesli poda sie je w niewielkiej ilości jedzenia - np. pokruszone wymieszane z biełym serkiem (mała kuleczka - tylko do podania leku) lub w innym smakołyku nie traca swoich właściwosci.
ja swojemu sierściuchowi podaję tabletki w pasztecie, robię nieduże kulki, pasztet jest miękki więc pies nie ma potrzeby go gryźć i łyka z tabletką, a jeżeli tabletka jest duża to po prostu kroję ją na 2 albo 4 części i podaję po kolei.
Zwykle taką akcję przeprowadzam rano przed wyjściem na pierwszy spacer, bo wtedy Killer tak bardzo się śpieszy, że zje co mu podam byle prędzej
Zwykle taką akcję przeprowadzam rano przed wyjściem na pierwszy spacer, bo wtedy Killer tak bardzo się śpieszy, że zje co mu podam byle prędzej