Witam,
Chciałam opisać przypadek mojego pieska, który od dwóch - trzech tygodni zachowuje się bardzo dziwnie. Chciałam nadmienić, że już wcześniej takie zachowania miały u niej miejsce, ale ostatnio są one nieprzerwane. Rasa mojej suni to Pekińczyk, ma 12 lat i jak do tej pory prawie nigdy nie chorowała, oprócz okresu zaraz po jej zakupie, jednak uważam, że nie ma to związku z tym, co ma miejsce teraz ze względu na rozbieżność objawów i ich charakter.
Przechodząc do rzeczy – pies stał się bardzo osowiały, bojaźliwy, nasłuchuje każdych najmniejszych dźwięków, wpatruje się w jeden punkt z każdego miejsca w mieszkaniu. Trzęsie się wręcz ze strachu i dyszy, nie potrafi zasnąć i nie daje spać nam w ten sposób.
Jeśli już, to śpi/leży na podłodze w kuchni, w moim pokoju i w pokoju rodziców, choć wcześniej była pierwsza do zajęcia miejsca na poduszkach w łóżku. Cały czas chodzi z jak najbardziej opuszczonym ogonem do dołu. Na spacerach „ucieka” w jak najdalsze zakątki dostępnych dla niej obszarów, nie obwąchuje wszystkich możliwych miejsc, tak jak wcześniej.
Nie ma problemów z jedzeniem i piciem - to pozostało akurat bez większych zmian.
Miała niedawno cieczkę, a wczoraj byliśmy z nią u weterynarza, który oczyścił jej gruczoł około odbytu (nie pamiętam jego nazwy) oraz stwierdził, że ma w nim stan zapalny. Weterynarz powiedział też, że to mogło być przyczyną jej dziwnego zachowania, jednak po zastrzyku i po jednym dniu nic się nie poprawiło.
Chciałam się dowiedzieć, co może być przyczyną jej dolegliwości/zachowań. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pekińczyk - osowiały, bojaźliwy. Jakie przyczyny?
Takiego psa trzeba bardzo dokładnie zbadać. Kładę nacisk na słowo bardzo. Ogólne badanie , krew i bardzo dokładne badania neurologiczne ( wzrok, słuch), ortopedyczne z położeniem ciężaru na kręgosłup. Objawy są bardzo niespecyficzne i trzeba znaleźć przyczynę.
Takiego psa trzeba bardzo dokładnie zbadać. Kładę nacisk na słowo bardzo. Ogólne badanie , krew i bardzo dokładne badania neurologiczne ( wzrok, słuch), ortopedyczne z położeniem ciężaru na kręgosłup. Objawy są bardzo niespecyficzne i trzeba znaleźć przyczynę.