Witam,
Od 24.01.2015 u mojego 9-letniego Yorka rozpoznano PNN.
Tydzień wcześniej jeszcze biegał i raptowanie tego feralnego dnia stracił całkiem wzrok, zaczął słaniać się na nogach.
Od razu zrobiliśmy wyniki krwi, oto one:
Morfologia:
Leukocyty 8,70
Erytrocyty 5,65
Hemoglobina 8,40
Hematokryt 0,42
MCV 75
MCH 1,49
MCHC 19,9
RDW 17
PŁYTKI KRWI 354
MPV 11
OBRAZ LEUKOCYTÓW WG SCHILLINGA:
PAŁECZKOWATE 9
SEGMENTOWANE 55
LIMFOCYTY 31
MONOCYTY 5
OZNACZENIA BIOCHEMICZNE
ASPAT 37
AIAT 93
ALP 52
GLUKOZA 145
KREATYNINA 2,8
MOCZNIK 225
BIAŁKO CAŁKOWITE 68
PIESEK ZACZĄŁ DOSTAWAĆ:
- KROPLÓWKĘ 2 RAZY DZIENNIE DOŻYLNIE,
- 2 RAZY DZIENNIE ZASTRZYKI (FUROSEMID)
- ENARENAL[/b] 5MG 1/2 TABLETKI 1 RAZ DZIENNIE
-TRUSOPT- 1 KROPLA DO KAŻDEGO OKA DZIENNIE
WIT AED 1 KAPSUŁKA CO 3 DNI
LESPEWET 5ML 1 RAZ DZIENNIE
IPAKITINE - MAŁA MIARKA 1 RAZ DZIENNIE
KALIPOS ( OD DZIŚ TJ 29.01.2015 1/4 TABLETKI)
KARMA DLA PSÓW Z NIEWYDOLNOŚCIĄ NEREK KTÓREJ I TAK NIE JE (DAJEMY MU STRZYKAWKĄ ROZWODNIONE GERBERY, CZASEM RYŻ Z MARCHEWKĄ, BANANA- ZWRACA TO WSZYSTKO TAKIMI GALARETOWYMI WYMIOCINAMI)
PONADTO OD DZIŚ MA TAK SILNE SKÓRCZE, ŻE CZASEM PRZEWRACA SIĘ NA BOK, CZASEM SKRĘCA GŁOWĘ I PADA NA PRZEDNIE ŁAPY LUB STOI ZE SPUSZCZONĄ GŁOWĄ I SIĘ CAŁY TRZĘSIE, DZIŚ ZESZTYWNIAŁ NA MOMENT TAK, ŻE NAWET WODY NIE MOGŁAM MU DAĆ STRZYKAWKĄ.RANO DOSTAŁ GERBERA DO JEDZENIA, PÓŁ GODZINY POTEM LEKI I WSZYSTKO ZWRÓCIŁ TAKĄ GALARETKĄ.WŁAŚNIE POJECHAŁ NA KROPLÓWKĘ I ZASTRZYK. JUTRO MA KOLEJNE POBIERANIE KRWI,
SZANOWNY PANIE DOKTORZE BARDZO PROSZĘ O PANA ZDANIE NA TEN TEMAT.
POZDRAWIAM SERDECZNIE I Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POŚWIĘCONY CZAS
CHORY PIESEK-NIEWYDOLNOŚĆ NEREK
jeszzce raz sprawdzić wyniki , które były złe, usg nerek , badanie neurologiczne . Co się z nim teraz dzieje?
30.01.2015 wyniki zostały powtórzone:
Mocznik 391, Kreatynina 6,5
Kinaza kreatynowa 314,
Amylaza 2539
Lipaza 1600
Fosfor 21
Leukocyty 14.90
Pałeczkowate 19
AIAT 171
ALP 287
Stan pogarszał się z dnia na dzień mimo leczenia. Nerki przestały pracować i lekarz powiedział, że stan jest beznadziejny i zasugerował uśpienie.
Piesek został uśpiony 30.01.2015.
Panie Doktorze czy była jakakolwiek nadzieja i czy niewydolność nerek może być genetyczna u psów w starszym wieku?
Mocznik 391, Kreatynina 6,5
Kinaza kreatynowa 314,
Amylaza 2539
Lipaza 1600
Fosfor 21
Leukocyty 14.90
Pałeczkowate 19
AIAT 171
ALP 287
Stan pogarszał się z dnia na dzień mimo leczenia. Nerki przestały pracować i lekarz powiedział, że stan jest beznadziejny i zasugerował uśpienie.
Piesek został uśpiony 30.01.2015.
Panie Doktorze czy była jakakolwiek nadzieja i czy niewydolność nerek może być genetyczna u psów w starszym wieku?
wyniki tragiczne zmierzające ku tragedii.
-
witam panie jarku mam goldena który ma dopiero 6 lat byłem u weterynarza zrobiłem mu wyniki krwi i pan weterynarz podaje mu kroplówki i antybiotyki lecz powiedział że nie ma szans dużych, piesio ma problemy z chodzeniem piciem i wcale nie je pan doktor stwierdził że to nerki których prawie już albo wogóle nie ma. co mamy robić? podaję poniżej wyniki krwi
białko całkowite - 56,6
glukoza - 5,41
kreatynina - 926,78
mocznik - 65,36
fosfor nieorganiczny - 5,52
potas - 4,97
sód - 148,2
wapń - 2,89
albumin - 32,1
ALT (gpt) - 53
AP - 37
AST (GOT) - 67
czy są bardzo kiepski? czy będę musiał uśpić pieska? nie chcę tego. moze dializy? jest na bardzo smutno
białko całkowite - 56,6
glukoza - 5,41
kreatynina - 926,78
mocznik - 65,36
fosfor nieorganiczny - 5,52
potas - 4,97
sód - 148,2
wapń - 2,89
albumin - 32,1
ALT (gpt) - 53
AP - 37
AST (GOT) - 67
czy są bardzo kiepski? czy będę musiał uśpić pieska? nie chcę tego. moze dializy? jest na bardzo smutno
wyniki tragiczne, piesek sika? Wykonaj usg tych nerek.
-
bardzo mało sika a usg było zrobione i pan weterynarz powiedział że już nie widzi praktycznie nerek
to straszna tragedia, sprawdź jeszcze mocz zobaczysz jak filtrują nerki.
-
proszę o radę nerki już ponoć nie pracują tak powiedział weterynarz, podajemy mu kroplówki tabletki i antybiotyki ale nawet nie chce piesio wstać
-
nawet gdy teraz leży wciąż to cały aż się trzęsie
-
co chodzi o mocz wydaje mi się że jest taki jak zawsze lekko żółty
Ciężko komuś radzić ....ale ja poprosiłabym lek wet do domu , lub zawiozłabym go do gabinetumariusz19730918 pisze:nawet gdy teraz leży wciąż to cały aż się trzęsie
i ulżyłabym swojemu kochanemu psu .To ostatnia przysługa jaką jesteśmy winni swoim wiernym przyjaciołom .
Tak mi smutno się zrobiło
-
czy będzie to humanitarne jak ujmę mu cierpienia i piesio uśpię? nie chcę tego
Mariusz jeśli cierpi po co przedłużać? Wiem co czujesz bo całkiem niedawno przechodziłam to samo i gdyby nie nowy pies pewnie oszalałabym z tęsknoty.Gdzie ból i męka tam nie ma miejsca na swoje ,,chcę,pragnę,wolę i ego".Trzeba pozwolić mu odejść,trzeba zapomnieć o sobie.Piszę to i płaczę razem z Tobą. Niech juz więcej nie cierpi,jestem z Tobą,wspieram choć wiem że w takiej chwili nie ma pocieszenia.
Gdyby był najmniejszy cień szansy,maleńka nadzieja....jest inaczej, czas skrócić tę męczarnię Niech biegnie za TM, tam będzie czekał na ponowne spotkanie
Gdyby był najmniejszy cień szansy,maleńka nadzieja....jest inaczej, czas skrócić tę męczarnię Niech biegnie za TM, tam będzie czekał na ponowne spotkanie
-
- Informacje
-