Zerwane więzadło u szczeniaka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

bubus.puchatek

15 marca 2015, 00:19

Mój 7,5 miesięczny labrador prawie 3 tygodnie temu zerwał więzadło krzyzowe w kolanie. Po urazie wykonana została punkcja stawu (2 ml płynu zapalnego), podano diprophos dostawowo (wystąpiły bardzo silne ogólnoustrojowe skutki uboczne utrzymujące się 4 dni po podaniu – apatia, dyszenie, nadmierne picie, częste sikanie, ogromny apetyt). Do wczoraj było lepiej, kulawizna zmniejszyła się, ale pies miał właściwie całkowicie ograniczony ruch. Na wczorajszym spacerze zwykonała gwałtowny ruch i właściwie przestała obciążać chorą nogę, jest gorzej niż na początku. Dostaliśmy zalecenie podania kolejnego sterydu dostawowo w przyszłym tygodniu (czego bardzo się obawiam i chciałabym za wszelką cenę uniknąć).
Będę bardzo wdzięczna za udzielenie mi informacji, czy listnieje możliwośc operacyjnego leczenia zerwanego więzadłla u szczeniaka u Państwa w klinice? Z informacji dostępnych w Internecie wynika, że nie wskazane jest zachowawcze leczenie tego typu urazów. Psiak jest szczeniakiem i ma przed sobą całe życie, więc chciałabym postąpić jak najrozsądniej i nie skazywać go na kalectwo.

Jeżeli ktoś ma doświadczenie z zrwanym więzadłem u szceniaka, bardzo proszę o opisanie leczenia.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 marca 2015, 11:49

jest możliwe leczenie u nasz w klinice , ale proszę nie stosować ŻADNYCH powtórzę ŻADNYCH sterydów. To porażka , a zwłaszcza do kolana. Jeśli więzadło jest zerwane to trzeba operować .
ODPOWIEDZ
  • Informacje