jamnik - katar i kichanie
Witam, mam starszego jamniczka (12 lat), pies od dłuzszego czasu ma katar, zdarza sie, że jest to szarawa wydzielina, która po leczeniu farmakologicznym znika, ale zostaje jeszcze przezroczysta wydzielina najczęściej z odrobina krwi. W tej chwili kichanie nasiliło się, pies zmienia kolejne lekarstwa a efektu nadal nie ma. Do tego doszło łysienie przy ogonku i na boczkach, lekko powiększony brzuszek oraz senność. Pies w tej chwili nadal bierze lekarstwa, wiec nie wiem na ile jest to spowodowane tymi tabletkami. Pies duzo tez pije. Ma także wade serca. Może ktoś się spotkał z podobnymi objawami?
Dokładnie tak mar.gajko , opisujące objawy pasują Cushingowi ( powiększony ,obwisły brzuch ) przy chorej tarczycy tego objawu nie ma ,dlatego przy tak niepokojących objawach +łysienie i ospałość( jamniki mają predyspozycje do Cushinga) należy koniecznie wykonać badania krwi .Zrobić najszybciej jak się da .
macie rację . Porada jest prosta należy wziąć się za kompleksową diagnostykę tego psa.
Pies miał zrobione wszystkie badania, mamy Cushinga i wątrobę w kiepskim stanie niestety. Karmę juz mam specjalistyczną, teraz tylko muszę się dowiedzieć co z dodatkowych przysmaków pies moze dostawać. Nigdy nie jadł słodyczy ani tłustych rzeczy. No i pozostaje kwestia leków, które sa niedostepne w kraju, ale tutaj też moge liczyć na weterynarza. Niestety mój poprzedni nie popisał sie :/ Byc może gdyby nie skupił sie na katarze, a spojrzał troche szerzej to badania piesek miałby zrobione już dawno. Co mnie zadziwia to fakt, że przy tak złych wynikach jesli chodzi o watrobę, psiak nigdy nie miał żadnych kłopotów. Ani biegunek, ani bolesności, wszystko jest cały czas tak samo jak wtedy kiedy był zdrowy. Wcina aż miło mimo kataru i załatwia sie też normalnie...
dlatego , że stan wątroby warunkowany jest zespołem Cushinga i nie daje to objawów choroby , bo przy nadpodarzy sterydów próby wątrobowe sa bardzo , bardzo podniesione.