Czy lekarz dobrze się poznał? Wyglądał na amatora. POMOCY :(
Rotriver po tych wczorajszych wymiotach było kichanie ale króciutkie . Po około godzinie sunia zrobiła się radosna i apetyt jej dopisywał . Byliśmy wieczorem u weta powiedzieliśmy o tej gąbce i tym co zaszło . Lekarz powtórnie ją oglądnął zajrzał do nosa i powtórzył zestaw zastrzyków jaki dał poprzednio . Stwierdził że dalej śluzówka nosa jest lekko przekrwiona ( zaczerwieniona ) . Kazał obserwować psa i w razie czego przyjechać , żadnych dodatkowych badań nie widział póki co celowości wykonywać . Od wczorajszego przypadku nic nowego nie zaszło, sunia je normalnie , wypróżnia się też normalnie i jest radosna . Może faktycznie nie ma co panikować, tylko trzeba ją pilnować i poobserwować . Zobaczę jak to dalej pójdzie a w razie czego będę tutaj pisać . Pozdrawiam
Nic mi w tej chwili nie pozostaje jak czekać i obserwować . Wymioty u niej to ewenement , w swoim króciutkim życiu zdażyło jej się może z 4 razy w tym te dwa przypadki co opisałam ostatnio . Ja nie mam wiedzy na tyle aby w tym wypadku dyskutować , może nasz Pan doktor coś nam rozjaśni . Do swojego doktora póki co mam zaufanie, zawsze prosto i do celu prowadził i nie zawiódł . Chciałam nawet sama dla siebie zrobić wyniki suni aby ocenić jak wychodzi jej na zdrowie te moje jej żywienie . A on do mnie " przybywa na wadze to po co , gorzej by było jakby nie przybywała lub traciła " . I zamknął temat . Jak bym się uparła to zapewne by zrobił jej pełne wyniki ale tak jak pisałam wyżej , na razie ufam mu . Zobaczymy . A tak swoją drogą jeśli u mojej suni to nie kichanie wsteczne , to po analizie filmików na YT ile może być źle zdiagnozowanych przypadków . Bo np. dla takich laików jak ja mój przypadek był wypisz wymaluj kichaniem wstecznym i oby tylko nim nie był bo widok jest traumatyczny .
Ps. Rotriver dziękuję za cieplutkie słówko o mojej suni
Ps. Rotriver dziękuję za cieplutkie słówko o mojej suni
jest to atak kichania wstecznego , ale masz tu do czynienia z kichaniem wstecznym wtórnym. Należy bardzo dokładnie zbadać psa złaszcza gardło, krtań, migdały. To jest charakterystychne oblizywanie się przy infekcjach w okolicy noso-gardzieli jak i krtani i migdałów upsa. To nie jest fizjologiczne zachowanie. A przy infekcjach w tych miejscach i wymiotach mogą występować ataki kichnia wstecznego.
Od w/w momentu nie było wymiotów ani kichania wstecznego . Panie doktorze gardło , krtań i migdałki sunia miała badane, weterynarz nie widział nic niepokojącego . Tylko niepokoiły go te czerwone śluzówki nosa i na to dostała antybiotyk . Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc .
-
- Informacje
-