wymioty u psa..
Może to wina złego żywienia ? Słyszałam ze odpowiednie żywienie psa jest bardzo ważne i może byc przyczyną złego samopoczucia u psa oraz różnych chorób, dlatego powstaje coraz więcej odmian karm ja na przykład kupuje specjalną dietetyczną bo mój pies ( już staruszek) ma problemy z wątrobą.
-
Dziekuje za odpowiedz Panie doktorze. Moj pies najwidoczniej jest bardzo wrazliwy, puszki pedigree i najrozniejsze psie smakolyki pewnie zrobily swoje. Moj jest na eukanubie. Postanowilismy ze bedzie jadl tylko to, bo nawet jak jadl ryz i indyka cos tam mu bylo. Narazie nie wymiotuje jak podajemy sama eukanube. Kupa tez jest juz normalna, tylko kolor po tej karmie pewnie taki hmm, mysi? Nie wiem. Ale zachowuje sie dobrze, mam nadzieje ze z tego wyjdziemy, on ma dopiero 5 lat.. nie chce pasc go tez lekami zeby trzustki nie naruszac..za jakis czas, miesiac moze pojedziemy na kontrolne usg, po takiej diecie max, moze wszystko dojdzie jakos do siebie.
Nie wiem czy bez leków się obędzie. Koleżanki pies ( sznaucerek mini) - podobny przypadek - prócz diety ( indyk,ryż,warzywa plus specjalistyczna karma, 2 posiłki mniejsze plus jeden obiadowy większy) dostaje leki. Po miesiącu w badaniach wszystko blizej normy, więc jest mega poprawa.
Sama sucha i niespecjalistyczna karma, bez leków może nie pomóc. Wyniki są nieciekawe.Pies wymaga przede wszystkim leczenia i wspomagania odpowiednim zywieniem.
Życzę pieskowi powrotu do zdrowia
Sama sucha i niespecjalistyczna karma, bez leków może nie pomóc. Wyniki są nieciekawe.Pies wymaga przede wszystkim leczenia i wspomagania odpowiednim zywieniem.
Życzę pieskowi powrotu do zdrowia
-
On dostaje ta karme wlasnie specjalistyczna.. no zobaczymy. Jestesmy w stalym kontakcie z weterynarzem, jak sie troche uspokoi bd dostawac male dawki sterydow i znow antybiotyk. Boje sie dawac mu leki jak ma chora trzustke :/
-
Słuchajcie przed wczoraj było wszystko ok, wczoraj miał gorsze samopoczucie, nic nie jadł, wymiotował 2x, i na wieczor biegunka pojedyncza. Dostal torecan i rano mamy byc u weterynarza, ale... przez noc cos sie stało, pies nie ma siły? Nie moze sie podnieść!!! Ledwo stoi, leży jak pijany... nie mamy pojęcia co robić.. widać ze probuje wstac ale tylko go tak rzuca i w koncu rezygnuje. To oslabienie? Z głodu? Odwodnienia? Co mu jest? Da ktos moze namiar na najlepszego weterynarza w warszawie?!
-
Chyba bolal go brzuch bo jak sie załatwił na dworzu to juz normalnie chodzil. No dzis ide i szukam kogos najlepszego zeby jechc z nim.
-
Dzięki za wiadomosc, tez o niej slyszałam. Mamy diagnoze konsultowana u kilku weterynarzy i wszyscy mowia zapalenie trzustki. Dostal kroplowki,p bolowe, i ma zalozony wenflon, bedzie karmiony poza jelitowo. Krew mu jeszcze sprawdzała. Jak cos mamy dzwonic. I mamy na szczescie 5 min drogi gdyby coś sie działo.
-
No juz ponad 2 tyg jadl chude mięsko tj indyk,kurczak z ryzem, potem wprowadzilismy eukanube, i nawet jak jadł tylko pózniej juz ją, mial gorsze dni co pare dni. Wczoraj byl chyba najgorszy. Myslalysmy ze jedzac eukanube dojdzie do siebie ale niestety.. no teraz to mam nadzieje ze ta głodowka spowoduje, ze ten stan zapalny odpusci powoli, ale juz cale zycie musimy uwazac jak pies chory to cała rodzina chora. Dziękuję za dobre słowo, będę sie odzywac.
-
Jeszcze pytanko, czytałam gdzieś,że metoclopramid źle wpływa na trzustkę. Czy to prawda? Mój pies go dostaje. Nie mozna go zastąpić czyms innym? Panie doktorze Pan najlepiej będzie wiedział, moze go dostawać? I 2 sprawa, w dwoch ostatnich morfologiach wyszly za duze PLT. Norma jest do 460 a on ma 536. To przypadkiem nie zalezy od pobrania krwi ile ona stoi itp? Czy co to?
Mimo,ze nie dostaje jedzenia i wody od 3 dni to robi kupe przy tych kroplowkach. 1 mial normalna a teraz takie wodniste,jakby śluzowe, koloru ciemnego zgnilego zielonego podchodzacy pod brąz. Od czego to?
Mimo,ze nie dostaje jedzenia i wody od 3 dni to robi kupe przy tych kroplowkach. 1 mial normalna a teraz takie wodniste,jakby śluzowe, koloru ciemnego zgnilego zielonego podchodzacy pod brąz. Od czego to?
-
Halo, odpowie ktoś? Pies nadal na kroplowkach, zero jedzenia .. nadal wydala cos wodnistego z siebie cuchnacego.. amylaza troche spadla.. i tyle. Pies jest smutny.. nawet raz zwymiotował.. przed wczoraj.. mam wrazenie, ze wcale nie idziemy w dobrym kierunku a doktor mowi ze gdy znow zwymiotuje, to dalej glodowka . Ile czasu? Toc on musi jesc!!! To trwa juz 5 dzien
mmarta , Amylaza z 19 tego listopada jest wartością prawidlową ,natomiast w usg jest troche powiekszona , Miąłbym ją napewno na uwadze ale nie "czepiałabym" się jej tak bardzo . Przy chorej trzustce wartości amylazy we krwi i w moczu są bardzo wysokie , pies oddaje charakterystyczne qupy ( niestrawine "placki " ) rzadkością są tez wymioty . W obrazie Usg (wynik) chore sa jelita (cienkie i grube -pętle ostro zapalnie ,z żoładkiem tez sparawa nie jest jasna .Pan dr Jarek tutaj sugerował Rtg brzucha ,mozna bez kontrastu a potem w zalezności od pierszych zdjeć powtórzyc z kontrastem . Dlaczego do tej pory nikt takowego badania nie przeprowadził ??? -to za długo wszystko trwa . Przy objawach jakie opisujesz podstawą jest wykonanie USG , Rtg i gastroskopii , tym bardziej ze w wynikach krwi nic specjalnego nie ma , oprócz leukocytów 22 tyś które śiwadcza o silnym stanie zapalnym organizmu . To co sie dzieje w jelitach ,zoładku moze pzrekładac sie na zmienioną trzustkę ( dlatego amylaza dobra a trzustka powiekszona ) tam odchodza przewody trzustkowe , to cąły mechanizm anatomiczny o którym nie będę Ci tutaj pisac .Ponadto pies powinien byc juz wcześniej na kroplówkach ,leki- czyli oslonowe ,antybiotyk powinien byc podawany dożylnie lub podskórnie , a nie doustnie .Teraz kiedy pies jest w gorszym stanie , powinno sie powtórzyc badania krwi ,zwłaszcza parametry nerkowe i elektrolity i leukocyty w morfologii .
Mala dygresja nie tylko z mojego doświadczenia : kosci prasowane ze sklepów zoologicznych w kształcie szczoteczek , kosteczek , bucików i innych kształtów mogą ! i powodują ! ostre i przewlekłe nieżyty żolądkowo -jelitowe . Podawane często bywaja niebezpieczne . Te kosci prasowane sa niestrawialne dla psa . Wmemlane przez psa zmieszane ze śliną przyklejają się do ściany żoładka , jelita , moga tygodniami zalegać dając rozne niespecyficzne objawy czyli niezyt ,ale tez nie wykluczone ze moga prowadzic do częściowej niedrożności jelit , wgłobień jelit . Jesli kojarzysz sobie chorobę psa od tej pory kiedy dawałaś to badziewie to idz w tym kierunku . Zawsze powtarzam ,ze lepiej zrobić o jedno badanie za dużo niż o jedno za mało .
Mala dygresja nie tylko z mojego doświadczenia : kosci prasowane ze sklepów zoologicznych w kształcie szczoteczek , kosteczek , bucików i innych kształtów mogą ! i powodują ! ostre i przewlekłe nieżyty żolądkowo -jelitowe . Podawane często bywaja niebezpieczne . Te kosci prasowane sa niestrawialne dla psa . Wmemlane przez psa zmieszane ze śliną przyklejają się do ściany żoładka , jelita , moga tygodniami zalegać dając rozne niespecyficzne objawy czyli niezyt ,ale tez nie wykluczone ze moga prowadzic do częściowej niedrożności jelit , wgłobień jelit . Jesli kojarzysz sobie chorobę psa od tej pory kiedy dawałaś to badziewie to idz w tym kierunku . Zawsze powtarzam ,ze lepiej zrobić o jedno badanie za dużo niż o jedno za mało .
-
Jejku dziękuję za odpowiedź!!! A czy na rtg wyjdzie jeśli coś tam utkwiło albo co w ogole mozna zobaczyc na takim rtg? Myślałam, ze skoro zrobilam usg, to to wystarczy... pies od poczatku dostawal leki osłonowe - helicid ( ale strasznie przewalało mu sie w brzuchu i mial gazy - pupą i pyskiem, serio... ) więc zmienilismy na ranigast, który dostaje do dzis, tylko, że w iniekcji nie doustnie jak wczesniej kiedy jadł. A te wbc to są AŻ tak wysokie? A amylaza dla porownania jak wysoka jest przy trzustce? Antybiotyk też dostawal już wczesniej, ale być może za krótko, teraz tez dostaje. Oczywiście w injekcji. A czemu powtórzyc badanie nerek?
Niestety mój pies jadł tyle tych żujek, pamiętam jak je mielił... ale to jeszcze ile czasu przed tym zajściem.. nikt nigdy by nie pomyślal... a ta kość którą ja pamiętam jako ostatnią, była bardziej podchodząca pod te dentasticksy od pedigree, nie te żujki. My powoli zaczynamy pić, narazie jest ok.. jutro powoli jedzenie... modlę się... i chyba pojadę na te rtg...a gastroskopię boję się zrobić, trzeba usypiać a wiadomo narkoza nie jest taka dobra... a on jeszcze taki stan ale nie chudnie praktycznie wcale. Przez tydzień nie jedzenia schudł 0,2 kg. A przez ten cały okres chorowania 1 kg. A te kupy skąd mogą być?
Niestety mój pies jadł tyle tych żujek, pamiętam jak je mielił... ale to jeszcze ile czasu przed tym zajściem.. nikt nigdy by nie pomyślal... a ta kość którą ja pamiętam jako ostatnią, była bardziej podchodząca pod te dentasticksy od pedigree, nie te żujki. My powoli zaczynamy pić, narazie jest ok.. jutro powoli jedzenie... modlę się... i chyba pojadę na te rtg...a gastroskopię boję się zrobić, trzeba usypiać a wiadomo narkoza nie jest taka dobra... a on jeszcze taki stan ale nie chudnie praktycznie wcale. Przez tydzień nie jedzenia schudł 0,2 kg. A przez ten cały okres chorowania 1 kg. A te kupy skąd mogą być?
-
- Informacje
-